Nieuws uit de Athenaeumbibliotheek

Resultaat 21 - 30 (van 68)

 • Tentoonstelling 'De wereld gaat open' Bekijk details

  22 juni 2021

  Van 22 juni tot en met 16 september 2021 is de tentoonstelling 'De wereld gaat open' te zien in de Bibliotheek Centrum én de Athenaeumbibliotheek. Op beide locaties is een aantal unieke boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek te zien, waaronder (zak)atlassen, kaarten, reisbeschrijvingen en prenten.

 • Samen verder met de Collectie Historische Publicaties Overijssel Bekijk details

  4 juni 2021

  De bestuurders/directeuren van Rijnbrink, Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel hebben op 2 juni 2021 het convenant Collectie Historische Publicaties ondertekend. Met het convenant wordt de samenwerking aangegaan om een zo compleet mogelijke collectie van historische publicaties over Overijssel aan te leggen. Hiermee wordt de Overijsselse geschiedenis behouden. Naast verzamelen en behouden gaat het ook om ontsluiten en beschikbaar stellen aan het publiek dat hierin is geïnteresseerd.

 • Nieuwe publicatie: Religieuze verbinding in laatmiddeleeuwse stedelijke gemeenschappen Bekijk details

  20 mei 2021

  In mei 2021 verschijnt de bundel Religious Connectivity in Urban Communities (1400-1550). Reading, Worshipping, and Connecting through the Continuum of Sacred and Secular, onder redactie van Suzan Folkerts, conservator van de Athenaeumbibliotheek Deventer. Het boek gaat over de verbindingen die laatmiddeleeuwse stedelingen in Europa met elkaar aangingen door middel van religieuze teksten, beelden, objecten en rituelen.

 • Athenaeumcollecties vernieuwd Bekijk details

  26 april 2021

  De website met de gedigitaliseerde collecties van de Athenaeumbibliotheek heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Door de vernieuwde structuur zijn de gedigitaliseerde werken onderverdeeld in zeven deelverzamelingen en twee databanken, die tegelijk of per deelcollectie te bekijken en te doorzoeken zijn.

 • Minicolleges Deventer Boekenweek Bekijk details

  15 maart 2021

  In het kader van de Deventer Boekenweek heeft de Athenaeumbibliotheek twee minicolleges opgenomen.

 • Lancering app Hidden Deventer: op pad in Deventer anno 1495 Bekijk details

  17 november 2020

  Vanaf vandaag is een nieuwe gratis wandelroute beschikbaar in de app-store: Hidden Deventer. Daarin neemt het historische personage Katharina Kerstkens je mee door Deventer aan het eind van de 15e eeuw.

 • 'Deventer Boekenstad' verkozen tot Overijssels Boek van het Jaar 2020 Bekijk details

  9 november 2020

  Het boek 'Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel', onder redactie van Suzan Folkerts (conservator Athenaeumbibliotheek) en Garrelt Verhoeven (ex-directeur Deventer Verhaal), heeft de titel 'Overijssels boek van het Jaar' in de categorie non-fictie in de wacht gesleept. Het boek verscheen eind 2018 bij Walburg Pers ter gelegenheid van de gelijknamige dubbeltentoonstelling als afsluiting van de viering van 1250 jaar Deventer en het 100-jarig bestaan van de Bibliotheek Deventer....

 • V1 van Wilp te zien in Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  9 oktober 2020

  Vanaf 13 oktober 2020 is de V1 van Wilp te zien op Klooster 12 in Deventer. Op 8 maart 2020 werden de ontstekers van de V1 door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie verwijderd. Hierna werd de springstof onschadelijk gemaakt. De niet explosieve delen van de V1 werden door Archeologie Deventer geborgen. Op basis van deze delen is een reconstructie van de V1 gemaakt. Rond de reconstructie is een expositie ingericht die nu te zien is bij de Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel.

 • Dubbeltentoonstelling ‘Handschriften uit Harderwijk’: 200 jaar collectie Gelderse Academie in de Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  26 augustus 2020

  In 2020 is het precies tweehonderd jaar geleden dat de collectie van de universiteit van Harderwijk naar Deventer verhuisde. Nadat de universiteit van Harderwijk, ook wel de Gelderse Academie genoemd, definitief haar deuren sloot, kwam in 1820 een groot deel van het bibliotheekbezit bij koninklijk besluit naar Deventer. Met de komst van de bijna 3300 handgeschreven en gedrukte boeken verdrievoudigde de collectie van de Athenaeumbibliotheek. Tweehonderd jaar na de overdracht is een deel van de boeken...

 • Eerste in Deventer gedrukte boek permanent terug dankzij aanschaf door Vrienden van de SAB Bekijk details

  3 juli 2020

  De Vereniging van Vrienden van de Stads- of Athenaeumbibliotheek (SAB) deed in juni dit jaar een wel heel bijzondere aankoop: een exemplaar van het allereerste in Deventer gedrukte boek, de Liber bibliae moralis (1477). Dit bijzondere boek, dat vorig jaar nog te zien was in de tentoonstelling ‘Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel’, is - na omzwervingen door Groot Brittannië en de Verenigde Staten - nu permanent in bruikleen ondergebracht bij de Athenaeumbibliotheek in Deventer....

Paginanavigatie