Athenaeumbibliotheek

 • Athenaeumbibliotheek

  De schatkamer van Deventer Boekenstad.

  Lees meer

 • Groepsbezoeken

  Ontdek de boekenschat van Deventer! In samenwerking met VVV Deventer bieden wij groepsbezoeken aan in de Athenaeumbibliotheek.

  Plan je bezoek hier

 • Exposities

  Onze boekenschat bevat talrijke oude gedrukte boeken en handschriften die teruggaan tot de 12e eeuw. Een selectie is te zien in de expositieruimte in de Proosdij van de Bibliotheek Centrum.

  Lees meer over exposities

 • Materiële schenkingen

  De collecties van de Athenaeumbibliotheek zijn grotendeels tot stand gekomen dankzij schenkingen en legaten van wetenschappers en anderen die de bibliotheek een warm hart toedragen.

  Lees meer over materiële schenkingen

 • Vrienden van Athenaeumbibliotheek

  De Vrienden van de Athenaeumbibliotheek steunt de bibliotheek bij de aanschaf van boeken, handschriften en andere documenten, die niet uit eigen middelen bekostigd kunnen worden.

  Lees meer over de Vrienden van Athenaeumbibliotheek

Lenen en inzien

In de studiezaal van de Athenaeumbibliotheek bent u op dinsdag en donderdag welkom voor het inzien van onze bijzondere collecties en niet-uitleenbaar materiaal. De studiezaal is alleen op afspraak te bezoeken.

Digitale collecties

Een gedeelte van de collectie is gedigitaliseerd en te raadplegen op Athenaeumcollecties. De gedigitaliseerde werken zijn onderverdeeld in handschriften, drukken, atlassen en kaarten, Overijsselse oude kinderboeken en archieven van Deventer letterkundigen.

Korte chronyke der stadt Deventer

Dit boek uit 1714 geeft een overzicht van de geschiedenis van Deventer van het jaar 12 voor onze jaartelling tot 1648. Door de uitgever Jan van Wyk is het boek aangevuld met de 'Beschryvinge der stad Deventer' door Gualterus Sylvanus uit ca. 1616. De bezitter 'V.D.M.' heeft er talloze aantekeningen aan toegevoegd.

Blader door het boek

Nieuws uit de Athenaeumbibliotheek

 • Maand van de Geschiedenis

  Oktober is de maand van de geschiedenis. Talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseren activiteiten met het thema ramp. Ook de Athenaeumbibliotheek doet...

  27 september 2022

 • Open Monumentendag en boekverkoop

  Op zaterdag 10 september openen de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel hun deuren. Tijdens de Open Monumentendag kan iedereen terecht voor rondleidingen, een lezing en boekverkoop. De toegang...

  26 augustus 2022

 • Help jij mee? Samen brengen we een uniek blad uit koorboek Lebuinuskerk terug naar Deventer

  De Athenaeumbibliotheek bewaart niet alleen boeken, we zorgen ook dat de collectie wordt aangevuld met nieuw erfgoed. De Athenaeumbibliotheek kan dit jaar een uniek blad van een boek uit de Lebuinuskerk...

  3 augustus 2022

 • Expositie 'Ramp'

  Rampen zijn van alle tijden. Van persoonlijke rampen tot een noodsituatie die de hele samenleving ontwricht. Vanaf 15 augustus toont de Athenaeumbibliotheek enkele van deze ‘rampen’ uit haar collectie....

  1 augustus 2022

Lees meer nieuws


Webwinkel

In de webwinkel en in de Bibliotheek Centrum is een groot aantal boeken met interessante historische thema's te koop.

Naar de webwinkel


Blog Athenaeumbibliotheek

Medewerkers en vrijwilligers van de Athenaeumbibliotheek schrijven over de dingen die zij tijdens hun werk en onderzoek in de oudste stadsbibliotheek van Nederland tegenkomen.

Digitale databanken en collecties

Hier vind je een overzicht van digitale databanken en websites waar je online kunt zoeken naar bibliotheekcollecties.

Digitale etalages

Kom meer te weten over de Moderne Devotie, Erasmus en Sinterklaas in onze digitale etalages.

Digitale exposities

Boekenspoor

Boekenspoor

De collectie van de Athenaeumbibliotheek in zeven thema's.

Boekcultuur in 15e-eeuws Deventer

Boekcultuur

De Gouden Eeuw van Deventer Boekenstad.

Handschriften uit Harderwijk

Harderwijk

Tweehonderd jaar collectie Gelderse Academie in de Athenaeumbibliotheek.

Onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, blogs, nieuwe aanwinsten, tentoonstellingen, activiteiten en topstukken uit de collectie?

Schrijf je nu in!

Deventer Boekenstad

Deventer is een boekenstad: boeken speelden van oudsher een belangrijke rol in Deventer. Aan de hand van een rijke historische reis door de tijd laat dit filmpje je zien waarom.

Meer zien?

Op het YouTube-kanaal van de Athenaeumbibliotheek staan verschillende video's en minicolleges. Of bekijk de cursus Middeleeuws schrift voor beginners!

Volg ons

 • Facebook

 • Twitter

 • YouTube


Heb je vragen over de Athenaeumbibliotheek?

Stuur een e-mail naar info-ab@bibliotheekdeventer.nl
of klik op de knop hieronder.