Expositie 'Hanze'

Gepubliceerd op: 26 juni 2023 14:59

In 2023 viert Deventer de Hanze. Dit middeleeuwse handelsnetwerk bracht rijkdom en handelsgeest naar Deventer en vele andere steden, zoals Zwolle, Hasselt, Lübeck, Harderwijk en Kampen. De Hanze staat voor samenwerking en culturele uitwisseling. Ook boeken speelden hierin een belangrijke rol. In de nieuwe tentoonstelling op de Stromarkt tonen de verschillende boeken uit andere Hanzesteden uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek de verwevenheid tussen de steden.

Van Lübeck tot Kampen

Reis met ons mee naar het middeleeuwse handelsnetwerk dat Deventer en andere Hanzesteden tot bloei bracht. Kom meer te weten over de rijkdom, de handelsgeest en de samenwerking tussen steden zoals Zwolle, Hasselt en Lübeck en ontdek hoe boeken een belangrijke rol speelden in dit levendige netwerk. 

De expositie toont onder andere een druk en advertentie uit Lübeck, de voormalig Hanze-hoofdstad. Het boekje van de Lübeckse drukker Lucas Brandis, gedrukt in of voor 1483, is terechtgekomen in een verzamelband uit het Heer Florenshuis in Deventer. De handelaren langs de IJsselsteden, Rijn en de Noordzee konden met elkaar communiceren. De dialecten in deze gebieden leken op elkaar. 

Naast deze boeken uit Lübeck, laten we je kennismaken met andere kostbare schatten uit de Hanzesteden. Verwonder je over een prachtig getijdenboek uit Zwolle en Psalter uit Kampen en bekijk een handgeschreven stadsrecht van Deventer uit de periode van de Hanze. 

De expositie is te bezoeken van 1 juli tot 30 september in de Proosdij, Bibliotheek Centrum, Stromarkt 18. Toegang is gratis binnen de openingstijden van de bibliotheek.