Nieuws uit de Athenaeumbibliotheek
Resultaat 1 - 10 (van 99)
Expositie Wiegendrukken
19 juni 2025
De uitvinding van het drukken met losse loden letters zette een ware revolutie in gang. Nog nooit konden boeken op zo'n grote schaal worden gekopieerd en verspreid. Boeken uit de beginperiode van de boekdrukkunst, tussen 1450 en 1501, noemen we ook wel wiegendrukken. In de gebruikerssporen van de vroegere eigenaren van deze boeken gaat veel verborgen informatie schuil. De nieuwe expositie van de Athenaeumbibliotheek toont topstukken uit onze wiegendrukkencollectie en vertelt welke nieuwe inzichten...
Lezing: Gemaakt op reis
13 mei 2025
In de zeventiende eeuw was het een goed gebruik dat rijke en invloedrijke families hun zonen op Grand Tour stuurden, een lange en vaak peperdure educatiereis door Frankrijk en Italië. Jongeren leefden op stand in Parijs, namen scherm- en taallessen in de Loirestreek, wandelden door Italiaanse ruïnes en raakten vertrouwd met vreemde gebruiken en gewoontes. In de vele reisjournalen die zij bijhielden, deden reizigers verslag van al deze ervaringen en ontmoetingen.
Lezing 80 jaar vrijheid
27 maart 2025
In 2025 viert Deventer 80 jaar vrijheid. Historicus Ewout van der Horst, directeur-bestuurder van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal, staat op 11 april in een multimediale presentatie stil bij de betekenis van vrijheid tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De lezing gaat gepaard met de nieuwe expositie van de Athenaeumbibliotheek: Keuzevrijheid in de oorlog.
Expositie Keuzevrijheid in de oorlog
4 maart 2025
In het kader van 80 jaar vrijheid presenteert de Athenaeumbibliotheek de expositie Keuzevrijheid in de oorlog in Bibliotheek Centrum aan de Stromarkt. De expositie belicht vooral de vraag welke informatie de Nederlandse bevolking in de Tweede Wereldoorlog te zien kreeg. Hoe verspreidden bezetters maar ook geallieerden propaganda? Waar kun je in oorlogstijd je keuzes op baseren? En welke rol nam de bibliotheek hierbij in?
Vrienden Athenaeumbibliotheek brengen vijftiende-eeuws sleutelstuk terug naar Deventer
3 februari 2025
De Vereniging van Vrienden van de Stads- of Athenaeumbibliotheek heeft na spannende onderhandelingen in de Verenigde Staten een belangrijk Deventer boek verworven. Het gaat om een wiegendruk, uitgegeven rond 1483 door drukker Richard Pafraet. Het werk wordt in bruikleen gegeven aan de Athenaeumbibliotheek. Daarmee komt deze oeroude druk terug naar Deventer.
Minicolleges boekenweek 2025
28 januari 2025
Verrijk je kennis met de Athenaeumbibliotheek! In het kader van de Deventer Boekenweek 2025 organiseert de Athenaeumbibliotheek twee minicolleges op donderdag 20 maart, met een speciale poëzievoordracht van de Boekenweekburgemeester als intermezzo. Tijdens deze avond staat de geschiedenis van het boek centraal.
Expositie Op de tast
9 januari 2025
Waar houdt een boek op en begint een kunstwerk? De nieuwe aanwinst van de Athenaeumbibliotheek, een volledig metalen boek getiteld Bodemgruis, vervaagt deze grenzen. Boeken vertellen niet alleen verhalen door de woorden op de pagina’s, maar ook door hoe ze zijn gemaakt of gebruikt. In de nieuwe expositie van de Athenaeumbibliotheek staat daarom de materialiteit van boeken centraal.
In herinnering: Georg Hartong
12 december 2024
Op 6 december 2024 overleed in zijn woonplaats Deventer Georg Hartong, oud-docent Nederlands en Klassieke Talen en bovenal boekenliefhebber en -verzamelaar. Hartong legde een grote verzameling boeken uit Deventer en Overijssel aan, die sinds de jaren 1990 via aankoop of schenking in de Athenaeumbibliotheek is ondergebracht.
Lezing: de boeken uit het klooster Diepenveen
23 september 2024
Op 31 oktober geeft conservator Suzan Folkerts een lezing over de boeken van het vrouwenklooster Diepenveen. Deze lezing wordt georganiseerd ter ere van het vijfhonderdjarig bestaan van het Zusterboek van Diepenveen: een van de belangrijkste werken van de Moderne Devotie.
Expositie 500 jaar Zusterboek Diepenveen
16 september 2024
Vijfhonderd jaar geleden, op 14 september 1524, voltooide zuster Griet Essinchghes een van de belangrijkste werken van de Moderne Devotie: het Zusterboek van het klooster Diepenveen. Hierin beschreef ze de levens van de stichter en verschillende zusters van het klooster. Ter ere van het vijfhonderdjarig bestaan van dit bijzondere boek is een expositie in de Bibliotheek aan de Stromarkt gewijd aan de boeken uit het klooster Diepenveen.