Nieuws uit de Athenaeumbibliotheek

Resultaat 1 - 10 (van 86)

 • Vacature Metadata- en Informatiespecialist Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  19 maart 2024

  In het hart van Deventer Boekenstad ligt de Athenaeumbibliotheek, de oudste stadsbibliotheek van Nederland. In de schatkamers van de bibliotheek bewaren we de wereldberoemde boekencollectie van onze stad: eeuwenoude en rijkversierde handschriften, imposante atlassen, kleurrijke botanische werken en de eerste boeken die in de vijftiende eeuw van de persen van de Deventer drukkers kwamen. Een collectie om trots op te zijn, van te leren en te koesteren. Als metadata- en informatiespecialist draag je...

 • Presentatie boek hanze art - oude boeken nieuwe kunst Bekijk details

  21 februari 2024

  In het kader van het Hanzejaar 2023 werkten uitgeverij petrichor en de Athenaeumbibliotheek samen aan een bijzonder project. Verschillende kunstenaars resideerden in de schatkamer van Deventer Boekenstad om nieuw werk te maken. Bij dit bijzondere project hoort een boek. Op zaterdag 16 maart wordt dit boek gepresenteerd.

 • Expositie hanze art Bekijk details

  12 februari 2024

  Het afgelopen jaar lieten 6 kunstenaars zich inspireren door onze bijzondere collectie. Op basis daarvan maakten zij nieuw werk. In de Bibliotheek Deventer zijn tot 1 juni de belangrijkste boeken te zien die voorbijkwamen tijdens de residenties van de kunstenaars.

 • hanze art - oude boeken nieuwe kunst Bekijk details

  29 november 2023

  Wat gebeurt er als je kunstenaars vrij spel geeft in de schatkamer van Deventer Boekenstad? De Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor werken in 2023 samen aan een bijzonder project: hanze art - oude boeken nieuwe kunst. In het kader van het Hanzejaar hebben zij de schatkamers van Deventer Boekenstad geopend voor 4 kunstenaars, een fotograaf en een vormgever. De werken zijn tentoongesteld op station Deventer, waren te zien in Mimik en tijdens Zondvloed. In maart 2024 verschijnt het boek waarin...

 • Interactieve lezing 'Het gedrukte boek in Nederlands-Indië' Bekijk details

  17 november 2023

  Op donderdag 23 november aanstaande organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek een interactieve lezing over het gedrukte boek in Nederlands-Indië. Eline Kortekaas komt deze avond vertellen over de boekcultuur in de voormalige Nederlandse kolonie.

 • Symposium Planten en Kruiden Bekijk details

  14 september 2023

  De Vereniging van Vrienden van de Stads- of Athenaeumbibliotheek Deventer bestaat dit jaar 40 jaar. Om dit jubileum samen met de bewoners van Deventer in stijl te vieren organiseert de vereniging een bijzonder lezingenprogramma over planten en kruiden in de boekgeschiedenis en volkstraditie. Dit openbaar toegankelijke symposium is op zaterdag 21 oktober a.s. in de Bibliotheek Deventer aan de Stromarkt, in de Theaterzaal.

 • Rik van Iersel in Mimik Bekijk details

  11 september 2023

  In het kader van het project hanze | art is Rik van Iersel op 28 september te bewonderen in Mimik. Onder de noemer hanze| art oude boeken | nieuwe kunst hebben de Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor een aantal kunstenaars uit verschillende disciplines gevraagd aan het werk te gaan met de bijzondere collectie van de Bibliotheek en daar hun ‘vertaling’ van te maken.

 • Expositie 'Koloniale sporen in de Athenaeumbibliotheek' Bekijk details

  23 augustus 2023

  Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernij van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 is er in het hele land extra aandacht voor de koloniale geschiedenis, ook in de bibliotheek. Deze geschiedenis is een wezenlijk onderdeel van Nederland én Deventer. Deze expositie toont hoe ook in de collectie van de Athenaeumbibliotheek sporen te vinden zijn van ons koloniale verleden.

 • Open Monumentendag 2023 Bekijk details

  10 augustus 2023

  Op zaterdag 9 september openen de Bibliotheek Deventer, de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel de deuren. Ter gelegenheid van Open Monumentendag zijn bezoekers welkom voor rondleidingen en een tentoonstelling rondom het thema van Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed.

 • Mijlpaal voor de Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  28 juni 2023

  Achter de schermen van de Athenaeumbibliotheek is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de verbetering van de digitale collecties. In juni 2023 zijn maar liefst drie projecten afgerond waarmee we een grote slag maken in de kwaliteit en het gebruiksgemak van de digitale collecties. De middeleeuwse handschriften nemen daarin een centrale plek in.

Paginanavigatie