Nieuws uit de Athenaeumbibliotheek

Resultaat 1 - 10 (van 68)

 • Boekblad in context Bekijk details

  21 oktober 2022

  In oktober 2022 kocht de Athenaeumbibliotheek na een geslaagde crowdfunding een blad uit een antifonarium aan. Met behulp van de gemeente Deventer, de Vrienden van de Athenaeumbibliotheek en vele particuliere donateurs hebben we nu een uniek boekblad uit de Lebuinuskerk in onze collectie. En dat is uniek. In Deventer hebben we helemaal geen boeken meer uit de Lebuinuskerk. Bovendien is het niet zomaar een blad, maar een kunstwerk: het is prachtig beschilderd. Vanaf 18 november is het blad gratis...

 • Maand van de Geschiedenis Bekijk details

  27 september 2022

  Oktober is de maand van de geschiedenis. Talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseren activiteiten met het thema ramp. Ook de Athenaeumbibliotheek doet dit jaar mee.

 • Open Monumentendag en boekverkoop Bekijk details

  26 augustus 2022

  Op zaterdag 10 september openen de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel hun deuren. Tijdens de Open Monumentendag kan iedereen terecht voor rondleidingen, een lezing en boekverkoop. De toegang is gratis.

 • Help jij mee? Samen brengen we een uniek blad uit koorboek Lebuinuskerk terug naar Deventer Bekijk details

  3 augustus 2022

  De Athenaeumbibliotheek bewaart niet alleen boeken, we zorgen ook dat de collectie wordt aangevuld met nieuw erfgoed. De Athenaeumbibliotheek kan dit jaar een uniek blad van een boek uit de Lebuinuskerk terug halen naar Deventer. We hebben jouw hulp daarbij nodig!

 • Expositie 'Ramp' Bekijk details

  1 augustus 2022

  Rampen zijn van alle tijden. Van persoonlijke rampen tot een noodsituatie die de hele samenleving ontwricht. Vanaf 15 augustus toont de Athenaeumbibliotheek enkele van deze ‘rampen’ uit haar collectie.

 • Handschriften uit de Athenaeumbibliotheek digitaal beschikbaar Bekijk details

  21 juli 2022

  De collecties middeleeuwse, Arabische en Aziatische handschriften van de Athenaeumbibliotheek Deventer zijn nu volledig gedigitaliseerd. Onderzoekers overal ter wereld kunnen gebruik maken van deze unieke materialen. De Athenaeumbibliotheek toont de schatten via online exposities en publicaties. Maar ook andere erfgoedinstellingen en liefhebbers van oude boeken kunnen vrij gebruik maken van de afbeeldingen.

 • Rampjaar 1672 Bekijk details

  9 juni 2022

  Dit jaar is het rampjaar precies 350 jaar geleden. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd aangevallen door Frankrijk, Engeland en de bisdommen Münster en Keulen. Deze aanvallen betekenen het einde van de Gouden Eeuw in de Republiek. In 2022 besteedt ook Deventer aandacht aan het rampjaar.

 • Expositie: Nieuw in de Deventer erfgoedcollectie Bekijk details

  2 mei 2022

  Ben je benieuwd naar de nieuwe aanwinsten van de Athenaeumbibliotheek? Vanaf 9 mei t/m 7 augustus kun je een kijkje nemen in de Schatkamer in de Proosdij van de Bibliotheek Centrum.

 • Broeders 3D: reconstructie binnenruimte Heer Florenshuis Bekijk details

  1 april 2022

  Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een interactieve digitale reconstructie van een 15e-eeuwse binnenruimte van het Heer Florenshuis gemaakt, met 3D-modellen van boeken, schrijfgerei en meubilair. Broeders 3D is ontstaan uit de samenwerking tussen de Athenaeumbibliotheek en de RUG in het HERA-project Public Renaissance.

 • Stadswandeling door Deventer anno 1495 Bekijk details

  1 maart 2022

  Ga mee tijdens een stadswandeling en maak kennis met de rijke geschiedenis van boekenstad Deventer aan het eind van de 15e eeuw.

Paginanavigatie