Nieuws uit de Athenaeumbibliotheek

Resultaat 1 - 10 (van 81)

 • Symposium Planten en Kruiden Bekijk details

  14 september 2023

  De Vereniging van Vrienden van de Stads- of Athenaeumbibliotheek Deventer bestaat dit jaar 40 jaar. Om dit jubileum samen met de bewoners van Deventer in stijl te vieren organiseert de vereniging een bijzonder lezingenprogramma over planten en kruiden in de boekgeschiedenis en volkstraditie. Dit openbaar toegankelijke symposium is op zaterdag 21 oktober a.s. in de Bibliotheek Deventer aan de Stromarkt, in de Theaterzaal.

 • Rik van Iersel in Mimik Bekijk details

  11 september 2023

  In het kader van het project hanze | art is Rik van Iersel op 28 september te bewonderen in Mimik. Onder de noemer hanze| art oude boeken | nieuwe kunst hebben de Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor een aantal kunstenaars uit verschillende disciplines gevraagd aan het werk te gaan met de bijzondere collectie van de Bibliotheek en daar hun ‘vertaling’ van te maken.

 • Expositie 'Koloniale sporen in de Athenaeumbibliotheek' Bekijk details

  23 augustus 2023

  Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernij van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 is er in het hele land extra aandacht voor de koloniale geschiedenis, ook in de bibliotheek. Deze geschiedenis is een wezenlijk onderdeel van Nederland én Deventer. Deze expositie toont hoe ook in de collectie van de Athenaeumbibliotheek sporen te vinden zijn van ons koloniale verleden.

 • Open Monumentendag 2023 Bekijk details

  10 augustus 2023

  Op zaterdag 9 september openen de Bibliotheek Deventer, de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel de deuren. Ter gelegenheid van Open Monumentendag zijn bezoekers welkom voor rondleidingen en een tentoonstelling rondom het thema van Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed.

 • Mijlpaal voor de Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  28 juni 2023

  Achter de schermen van de Athenaeumbibliotheek is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de verbetering van de digitale collecties. In juni 2023 zijn maar liefst drie projecten afgerond waarmee we een grote slag maken in de kwaliteit en het gebruiksgemak van de digitale collecties. De middeleeuwse handschriften nemen daarin een centrale plek in.

 • Expositie 'Hanze' Bekijk details

  26 juni 2023

  In 2023 viert Deventer de Hanze. Dit middeleeuwse handelsnetwerk bracht rijkdom en handelsgeest naar Deventer en vele andere steden, zoals Zwolle, Hasselt, Lübeck, Harderwijk en Kampen. De Hanze staat voor samenwerking en culturele uitwisseling. Ook boeken speelden hierin een belangrijke rol. In de nieuwe tentoonstelling op de Stromarkt tonen de verschillende boeken uit andere Hanzesteden uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek de verwevenheid tussen de steden.

 • hanze | art (update) Bekijk details

  11 juni 2023

  Wat gebeurt er als je kunstenaars vrij spel geeft in de schatkamer van Deventer Boekenstad? De Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor werken samen aan een bijzonder project: hanze | art - oude boeken nieuwe kunst. In het kader van het Hanzejaar openen zij de schatkamers van Deventer Boekenstad voor verschillende kunstenaars. De nieuwe werken worden tentoongesteld, waaronder op het perron van station Deventer.

 • Lezing: Rumphius en de Indische Flora Bekijk details

  3 april 2023

  In het kader van de erfgoedlezingen in Deventer organiseert de Athenaeumbibliotheek op 10 mei een lezing over een bijzonder stuk uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek: Het Amboinsche Kruidboek. Vanaf april start het Hanzejaar in Deventer. In deze lezing duikt Norbert Peeters in op dit bijzondere stuk collectie uit de Athenaeumbibliotheek, de schatbewaarder van het Deventer boekenerfgoed. Peeters vertelt over het kruidboek, de link met Hanzestad Deventer en flora in Ambon.

 • Deventer viert de Hanze in 2023 Bekijk details

  31 maart 2023

  Dit jaar vindt het Hanzejaar plaats in negen Hanzesteden in Oost-Nederland, zo ook in Deventer! Het hele jaar door is er een uiteenlopend programma in de stad. We geven je alvast een kijkje in het programma van de Bibliotheek Centrum en de Athenaeumbibliotheek.

 • hanze | art van start! Bekijk details

  17 maart 2023

  In het kader van het Hanzejaar 2023 slaan de Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor de handen ineen. Verschillende kunstenaars krijgen unieke toegang tot de schatten van de Athenaeumbibliotheek en laten zich inspireren door onze collectie. Door deze combinatie van oud en nieuw geven we het bijzondere erfgoed van de Athenaeumbibliotheek een nieuw perspectief!

Paginanavigatie