Nieuws uit de Athenaeumbibliotheek

Resultaat 11 - 20 (van 81)

 • Minicolleges in de Athenaeumbibliotheek! Bekijk details

  9 maart 2023

  Kruip weer terug in de collegebanken! In het kader van de Deventer Boekenweek 2023 organiseert de Athenaeumbibliotheek twee minicolleges op donderdag 16 maart. Bertram Mourits en Charlotte Goulmy vertellen over twee belangrijke schrijvers uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis: Louis Couperus en Renate Rubinstein.

 • Stageprojecten in de Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  1 maart 2023

  De Athenaeumbibliotheek heeft twee vacatures voor stageprojecten in de bibliotheek. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, letterkunde, boekwetenschap of Arabisch en zoek je een (erfgoed)stage? Lees dan snel verder.

 • Expositie 'Zo schrijft Deventer' Bekijk details

  1 februari 2023

  Op 6 maart 2023, vlak voor de Deventer Boekenweek, opent de nieuwe expositie 'Zo schrijft Deventer' in de Bibliotheek Deventer. In de expositie zijn werken van verschillende Deventer auteurs te zien.

 • Boekblad in context Bekijk details

  21 oktober 2022

  In oktober 2022 kocht de Athenaeumbibliotheek na een geslaagde crowdfunding een blad uit een antifonarium aan. Met behulp van de gemeente Deventer, de Vrienden van de Athenaeumbibliotheek en vele particuliere donateurs hebben we nu een uniek boekblad uit de Lebuinuskerk in onze collectie. En dat is uniek. In Deventer hebben we helemaal geen boeken meer uit de Lebuinuskerk. Bovendien is het niet zomaar een blad, maar een kunstwerk: het is prachtig beschilderd.

 • Maand van de Geschiedenis Bekijk details

  27 september 2022

  Oktober is de maand van de geschiedenis. Talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseren activiteiten met het thema ramp. Ook de Athenaeumbibliotheek doet dit jaar mee.

 • Open Monumentendag en boekverkoop Bekijk details

  26 augustus 2022

  Op zaterdag 10 september openen de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel hun deuren. Tijdens de Open Monumentendag kan iedereen terecht voor rondleidingen, een lezing en boekverkoop. De toegang is gratis.

 • Help jij mee? Samen brengen we een uniek blad uit koorboek Lebuinuskerk terug naar Deventer Bekijk details

  3 augustus 2022

  De Athenaeumbibliotheek bewaart niet alleen boeken, we zorgen ook dat de collectie wordt aangevuld met nieuw erfgoed. De Athenaeumbibliotheek kan dit jaar een uniek blad van een boek uit de Lebuinuskerk terug halen naar Deventer. We hebben jouw hulp daarbij nodig!

 • Expositie 'Ramp' Bekijk details

  1 augustus 2022

  Rampen zijn van alle tijden. Van persoonlijke rampen tot een noodsituatie die de hele samenleving ontwricht. Vanaf 15 augustus toont de Athenaeumbibliotheek enkele van deze ‘rampen’ uit haar collectie.

 • Handschriften uit de Athenaeumbibliotheek digitaal beschikbaar Bekijk details

  21 juli 2022

  De collecties middeleeuwse, Arabische en Aziatische handschriften van de Athenaeumbibliotheek Deventer zijn nu volledig gedigitaliseerd. Onderzoekers overal ter wereld kunnen gebruik maken van deze unieke materialen. De Athenaeumbibliotheek toont de schatten via online exposities en publicaties. Maar ook andere erfgoedinstellingen en liefhebbers van oude boeken kunnen vrij gebruik maken van de afbeeldingen.

 • Rampjaar 1672 Bekijk details

  9 juni 2022

  Dit jaar is het rampjaar precies 350 jaar geleden. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd aangevallen door Frankrijk, Engeland en de bisdommen Münster en Keulen. Deze aanvallen betekenen het einde van de Gouden Eeuw in de Republiek. In 2022 besteedt ook Deventer aandacht aan het rampjaar.

Paginanavigatie