Nieuws uit de Athenaeumbibliotheek

Resultaat 61 - 70 (van 86)

 • Athenaeumbibliotheek betrokken bij onderzoeksproject Bekijk details

  4 juli 2019

  Project PURE: publieke ruimte in vroegmoderne Europese steden

 • Migratie catalogus Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  14 juni 2019

  De catalogus van de Athenaeumbibliotheek is in mei gemigreerd naar Bicat Wise, het systeem van de Bibliotheek Deventer. Wat betekent dit voor u?

 • Tentoonstelling 'Verboden ideeën' Bekijk details

  5 juni 2019

  Vanaf 5 juni is de tentoonstelling ‘Verboden ideeën’ in de Proosdij van de Bibliotheek Centrum te bekijken. Negen bijzondere boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek laten verschillende sporen van censuur door de eeuwen heen zien.

 • Boeken op transport naar Google voor digitalisatie Bekijk details

  20 januari 2019

  De Athenaeumbibliotheek is in januari 2019 gestart met het digitaliseren van een omvangrijke collectie boeken.

 • Dubbeltentoonstelling viert rijke boekhistorie Deventer Boekenstad Bekijk details

  15 november 2018

  Vanaf zondag 18 november is de dubbeltentoonstelling Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel te zien in Museum De Waag en de Bibliotheek aan de Stromarkt.

 • Ina Kok neem ILAB Breslauerprijs in ontvangst Bekijk details

  25 mei 2018

  Oud-conservator van de Athenaeumbibliotheek Ina Kok heeft de prestigieuze ILAB Breslauerprijs heeft gewonnen voor haar standaardwerk Woodcuts in incunabula printed in the Low Countries. Dit vierdelige naslagwerk brengt de houtsneden in kaart die gebruikt werden in incunabelen (gedrukte boeken tot het jaar 1500) uit de Nederlanden. Op 25 mei heeft ze de prijs in ontvangst genomen in Londen.

 • Schenking cahiers vertalingen Burgersdijk Bekijk details

  18 mei 2018

  Onlangs werd onze conservator verrast door een telefoontje uit Amstelveen. De achterkleinzoon van de Deventer geleerde L.A.J. Burgersdijk, beroemd om zijn Shakespeare-vertalingen, bleek nog enkele dozen met diens werk op zolder te hebben staan. Hij was op zoek naar een goede bestemming voor het werk van zijn overgrootvader en kwam zo bij de Athenaeumbibliotheek terecht. De Athenaeumbibliotheek bewaart een literair archief van Burgersdijk met correspondentie en handgeschreven cahiers met vertalingen,...

 • Rondleiding expositie ‘De lezer aan het woord’ Bekijk details

  8 mei 2018

  De collectie van de Athenaeumbibliotheek wordt gekoesterd en veilig in de kluis bewaard. Je moet er niet aan denken dat een bezoeker zijn gedachten neerpent op het kwetsbare papier. En toch is dat eeuwenlang gebeurd. Veel lezers hebben hun sporen in de boeken achtergelaten. Deze aantekeningen in de kantlijn geven ons een uniek inkijkje in het leven van de gebruikers. De expositie: De lezer aan het woord laat een aantal sprekende voorbeelden zien. Op donderdag 24 mei om 15.00 uur bieden we een gratis...

 • Lezing: Joost Halbertsma 1789-1869 - een biografie Bekijk details

  30 april 2018

  Bijna vijftig jaar woonde Joost Halbertsma in Deventer. Alpita de Jong schreef zijn biografie en geeft een lezing over deze scherpzinnige, geliefde en gevreesde schrijver en dominee.

 • Verborgen fragmenten in de Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  10 april 2018

  Susanne de Jong (Athenaeumbibliotheek Deventer) geeft 7 juni een lezing over haar zoektocht naar middeleeuwse fragmenten die verborgen zitten in de boekbanden van de eeuwenoude collectie van de Athenaeumbibliotheek.

Paginanavigatie