Nieuws uit de Athenaeumbibliotheek

Resultaat 61 - 70 (van 81)

 • Ina Kok neem ILAB Breslauerprijs in ontvangst Bekijk details

  25 mei 2018

  Oud-conservator van de Athenaeumbibliotheek Ina Kok heeft de prestigieuze ILAB Breslauerprijs heeft gewonnen voor haar standaardwerk Woodcuts in incunabula printed in the Low Countries. Dit vierdelige naslagwerk brengt de houtsneden in kaart die gebruikt werden in incunabelen (gedrukte boeken tot het jaar 1500) uit de Nederlanden. Op 25 mei heeft ze de prijs in ontvangst genomen in Londen.

 • Schenking cahiers vertalingen Burgersdijk Bekijk details

  18 mei 2018

  Onlangs werd onze conservator verrast door een telefoontje uit Amstelveen. De achterkleinzoon van de Deventer geleerde L.A.J. Burgersdijk, beroemd om zijn Shakespeare-vertalingen, bleek nog enkele dozen met diens werk op zolder te hebben staan. Hij was op zoek naar een goede bestemming voor het werk van zijn overgrootvader en kwam zo bij de Athenaeumbibliotheek terecht. De Athenaeumbibliotheek bewaart een literair archief van Burgersdijk met correspondentie en handgeschreven cahiers met vertalingen,...

 • Rondleiding expositie ‘De lezer aan het woord’ Bekijk details

  8 mei 2018

  De collectie van de Athenaeumbibliotheek wordt gekoesterd en veilig in de kluis bewaard. Je moet er niet aan denken dat een bezoeker zijn gedachten neerpent op het kwetsbare papier. En toch is dat eeuwenlang gebeurd. Veel lezers hebben hun sporen in de boeken achtergelaten. Deze aantekeningen in de kantlijn geven ons een uniek inkijkje in het leven van de gebruikers. De expositie: De lezer aan het woord laat een aantal sprekende voorbeelden zien. Op donderdag 24 mei om 15.00 uur bieden we een gratis...

 • Lezing: Joost Halbertsma 1789-1869 - een biografie Bekijk details

  30 april 2018

  Bijna vijftig jaar woonde Joost Halbertsma in Deventer. Alpita de Jong schreef zijn biografie en geeft een lezing over deze scherpzinnige, geliefde en gevreesde schrijver en dominee.

 • Verborgen fragmenten in de Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  10 april 2018

  Susanne de Jong (Athenaeumbibliotheek Deventer) geeft 7 juni een lezing over haar zoektocht naar middeleeuwse fragmenten die verborgen zitten in de boekbanden van de eeuwenoude collectie van de Athenaeumbibliotheek.

 • Lebuïnus in de marge Bekijk details

  30 maart 2018

  Blog van de conservator bij de expositie ‘De lezer aan het woord’ in de Athenaeumbibliotheek

 • Deventer Liederenhandschrift Bekijk details

  13 maart 2018

  Literatuurhistorica Cécile de Morrée (Universiteit Utrecht) geeft een lezing over het Deventer liederenhandschrift. Maar komt dit middeleeuwse handschrift eigenlijk wel uit Deventer?

 • Start expositie 'De Lezer aan het Woord' Bekijk details

  21 februari 2018

  Over sporen van lezers in de eeuwenoude boeken van de Athenaeumbibliotheek

 • Minicolleges in de Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  13 februari 2018

  Kruip weer terug in de collegebanken! In het kader van de Boekenweek 2018 organiseert de Athenaeumbibliotheek twee minicolleges, die elk een half uur duren. Bart Ramakers en Hans Mulder gaan in op verschillende onderwerpen die aansluiten bij het centrale thema van de Boekenweek: natuur. De minicolleges vinden plaats van 20.00 tot 21.30 uur in de hal van de Athenaeumbibliotheek (Klooster 12). Inloop is vanaf 19.30 en de toegang is gratis. Vanwege de beperkte ruimte graag van tevoren aanmelden bij...

 • Lezingenreeks in de Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  1 februari 2018

  In het voorjaar van 2018 organiseert de Athenaeumbibliotheek een serie van drie lezingen. Op drie donderdagen in februari, april en juni zullen jonge onderzoeksters ingaan op diverse onderwerpen, waarbij de link wordt gelegd met een of meer topstukken uit de bijzondere collecties van de Athenaeumbibliotheek.

Paginanavigatie