Blogs vanuit de Athenaeumbibliotheek

 • Een vorstelijk geschenk en andere boeken afkomstig uit het Veluws Gymnasium in Harderwijk. Bekijk details

  2 juni 2022

  De Athenaeumbibliotheek bewaart een aantal boeken die afkomstig zijn uit de bibliotheek van het Veluws Gymnasium in Harderwijk, een vergelijkbare instelling als het Athenaeum Illustre in Deventer. Deze boeken zijn in 1820 met de collectie van de Gelderse Academie in Deventer terechtgekomen en zijn nog niet eerder als collectie bestudeerd. Bram Boers presenteert hier een paar vondsten.

 • Een Steinbuch ter ere van Uitgeverij Kluwer Bekijk details

  15 maart 2022

  In deze blogpost behandelt Suzan Folkerts een bijzonder boek, dat evenwel niet in de depots van de Athenaeumbibliotheek wordt bewaard. Het is een boek van steen en is te vinden in de openbare ruimte. De geschiedenis van Deventer Boekenstad ligt letterlijk op straat.

 • Joan Derk van der Capellen tot den Pol: bespot en opgehemeld Bekijk details

  1 november 2021

  In 2019 kreeg de Athenaeumbibliotheek een schenking van de Overijsselse bibliotheekdienst Rijnbrink, waaronder een aantal dozen met prenten, pamfletjes, gedichten en liedjes op losse bedrukte blaadjes papier. Waarom hadden opvallend veel te maken Joan Derk van der Capellen tot den Pol?

 • Een bijzonder Arabisch woordenboek Bekijk details

  27 september 2021

  Als onderdeel van de collectie van de Gelderse Academie bewaart de Athenaeumbibliotheek een Arabisch woordenboek, dat is samengebonden met 17e-eeuwse handgeschreven notities van de geleerde Georgius Hornius.

 • Thomas a Kempis in Deventer Bekijk details

  30 augustus 2021

  In 2021 herdenkt Zwolle de 550ste sterfdag van haar beroemde (maar voor velen toch onbekende) inwoner: Thomas a Kempis (1379/80-1471). Thomas bracht zijn vormende tienerjaren door in Deventer en studeerde aan de Latijnse School. Wat weten we eigenlijk over zijn tijd in Deventer?

 • Het leven van de heilige Hieronymus Bekijk details

  29 juli 2021

  De Athenaeumbibliotheek bewaart twee handschriften met elk een werk van Erasmus' jeugdvriend Cornelius Aurelius (Cornelis Gerard, ca. 1460 – voor december 1531). Van beide werken geen andere exemplaren bekend. Een daarvan bevat een levensbeschrijving van kerkvader Hieronymus.

 • Geschenk uit de Tjeenk Willink-collectie – of toch niet? Bekijk details

  10 juni 2021

  Op 2 juni 2021 droeg Rijnbrink via de Vereniging van Vrienden van de Stads- of Athenaeumbibliotheek een aantal Overijsselse erfgoedboeken over aan de Athenaeumbibliotheek. Daaronder was een middeleeuws getijdenboek, waarvan de herkomstgeschiedenis niet helemaal bleek te kloppen...

 • De transformatie van handschrift naar druk, gevangen in één boek Bekijk details

  6 mei 2021

  In de vijftiende eeuw maakten handschriften langzaam plaats voor gedrukte boeken. De verzamelband 11 F 3 KL is exemplarisch voor deze periode en geeft een inkijkje in de overgang van handschrift naar druk.

 • Biddende zusters: het Passieboek als bron voor meditatie en gebed Bekijk details

  31 maart 2021

  In de middeleeuwen speelden thema’s als de passie van Christus en de zeven zonden en deugden een belangrijke rol. Zo ook in het Passieboek, dat door de Deventer zusters van het Sint Ursulahuis werd gebruikt voor meditatie en gebed.

 • De collectie als bron voor stedelijke boekcultuur Bekijk details

  11 januari 2021

  Deventer als dé boekenstad van de Nederlanden in de vijftiende eeuw werd gedragen door de levendige samenwerking en uitwisseling tussen schrijvers, opdrachtgevers, drukkers, kopers, lezers en andere gebruikers van boeken.