Blogs vanuit de Athenaeumbibliotheek
Resultaat 1 - 10 (van 18)
Verzameld werk
30 juli 2024
Meer dan een derde van de 135 incunabelen uit de Heer Florenshuis-collectie in de Athenaeumbibliotheek bevindt zich in een zogeheten convoluut: een verzamelband met daarin twee of meer exemplaren van verschillende edities. Dit fenomeen had zijn oorsprong in de middeleeuwse handschrifttraditie en bleef populair tot lang na de uitvinding van de boekdrukkunst. Waarom bond men meerdere teksten samen? En wat kunnen deze banden in de Athenaeumbibliotheek ons vertellen over hoe boeken gelezen en begrepen...
Een Baron schenkt boeken aan de bibliotheek in Deventer
11 juli 2024
Baron Willem Hendrik Jacob van Westreenen van Tiellant (1783-1848) kon vanaf 1810 met zijn familiekapitaal zonder veel concurrentie boeken kopen op veilingen en bij antiquaren. Hij bracht een prachtige collectie bij elkaar in zijn voorname stadspaleis aan de Prinsessegracht 30 in Den Haag. Op dit adres worden zijn verzamelingen nog steeds gekoesterd in wat nu het Museum van het Boek is. In de Athenaeumbibliotheek worden echter ook twee boeken uit de verzameling van de baron bewaard.
Tips voor een lang en gezond leven
5 juli 2024
Het geheim voor een lang en gezond leven lijkt te schuilen in een ruim 500 jaar oude tekst in de collectie van de Athenaeumbibliotheek: De vita libri tres (ook bekend als De triplici vita), ‘Drie boeken over het leven’, van Marsilius Ficinus. In dit blog zal ik ingaan op de bijzondere gebruikerssporen in het exemplaar van de Athenaeumbibliotheek en de tekst in de geschiedenis van de bibliotheek plaatsen.
Oude wereldreizigers uit Deventer
16 april 2024
In de Athenaeumbibliotheek zijn drie exemplaren van het oudste in Deventer gedrukte boek te vinden (113 C 9 KL, 33 C 13 KL, 2000 E 53 KL). Het gaat hier om het bijbelcommentaar Liber Bibliae moralis. De drie incunabelen werden in 1477 gedrukt door Richard Pafraet, vervolgens heeft elk exemplaar een andere reis vanuit en weer terug naar Deventer afgelegd. Hierdoor draagt elk exemplaar andere gebruikerssporen. Dankzij deze gebruikerssporen zijn veel van de eigenaars die de incunabelen door de eeuwen...
Sinterklaas in de Athenaeumbibliotheek
5 december 2023
In 2014 ontving de Athenaeumbibliotheek een bijzondere schenking van Eugenie Boer. De kunsthistorica en taal-en letterkundige deed jarenlang onderzoek naar het Sinterklaasfeest in Nederland. Voor dit onderzoek verzamelde zij allerlei werken over Sinterklaas. Na haar dood ontving de Athenaeumbibliotheek circa 300 boeken, meer dan 40 mappen en diverse objecten. Allemaal herkenbaar aan het signatuur SINT. In dit blog duikt Rens Bleijenberg, medewerker van de Athenaeumbibliotheek, dieper in op deze collectie....
De roem van Deventer kopiisten
20 september 2023
Van 1 september tot 1 december 2023 onderzoekt conservator Suzan Folkerts als fellow van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Bibliographical Society of America de middeleeuwse handschriftenproductie in Deventer. Hierover brengt zij verslag uit in een serie blogs. In deze eerste blog bericht zij over haar speurtocht in bibliotheekcollecties in Utrecht en Brussel.
De Kleine Kring
22 februari 2023
Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten culturele instellingen en organisaties zich melden bij de Duitse Kultuurkamer. Op deze manier wil de bezetter de media onder controle houden en kunnen zij zelf invloed uitoefenen op de berichten, de literatuur en kunst die worden uitgebracht. Niet alle culturele instellingen en organisaties melden zich aan en kiezen ervoor om ondergronds, dus zonder dat de Kultuurkamer het weet, verder te gaan. Ook Deventer kent een ondergrondse culturele organisatie, namelijk...
Het kastje van Ledeboer
27 januari 2023
Op de kamer van de conservator van de Athenaeumbibliotheek staat een geheimzinnig kastje. Het bevat stapels systeemkaarten met gegevens over Deventer drukkers. Waar komt het kastje vandaan en wie schreef de kaarten? Welke betekenis heeft dit kastje voor onze kennis over het verleden van Deventer Boekenstad?
Een vorstelijk geschenk en andere boeken afkomstig uit het Veluws Gymnasium in Harderwijk.
2 juni 2022
De Athenaeumbibliotheek bewaart een aantal boeken die afkomstig zijn uit de bibliotheek van het Veluws Gymnasium in Harderwijk, een vergelijkbare instelling als het Athenaeum Illustre in Deventer. Deze boeken zijn in 1820 met de collectie van de Gelderse Academie in Deventer terechtgekomen en zijn nog niet eerder als collectie bestudeerd. Bram Boers presenteert hier een paar vondsten.
Een Steinbuch ter ere van Uitgeverij Kluwer
15 maart 2022
In deze blogpost behandelt Suzan Folkerts een bijzonder boek, dat evenwel niet in de depots van de Athenaeumbibliotheek wordt bewaard. Het is een boek van steen en is te vinden in de openbare ruimte. De geschiedenis van Deventer Boekenstad ligt letterlijk op straat.