Blogs vanuit de Athenaeumbibliotheek

Resultaat 1 - 10 (van 15)

 • Oude wereldreizigers uit Deventer Bekijk details

  16 april 2024

  In de Athenaeumbibliotheek liggen drie exemplaren van het oudste in Deventer gedrukte boek (113 C 9 KL, 33 C 13 KL, 2000 E 53 KL). Het gaat hier om het religieuze boek Liber Bibliae moralis. De drie incunabelen werden in 1477 gedrukt door Richard Pafraet, vervolgens heeft elk een andere reis van en weer terug naar Deventer afgelegd. Hierdoor draagt elk exemplaar andere gebruikerssporen. Dankzij deze gebruikerssporen zijn veel van de eigenaars die de incunabelen door de eeuwen heen hebben gehad bekend....

 • Sinterklaas in de Athenaeumbibliotheek Bekijk details

  5 december 2023

  In 2014 ontving de Athenaeumbibliotheek een bijzondere schenking van Eugenie Boer. De kunsthistorica en taal-en letterkundige deed jarenlang onderzoek naar het Sinterklaasfeest in Nederland. Voor dit onderzoek verzamelde zij allerlei werken over Sinterklaas. Na haar dood ontving de Athenaeumbibliotheek circa 300 boeken, meer dan 40 mappen en diverse objecten. Allemaal herkenbaar aan het signatuur SINT. In dit blog duikt Rens Bleijenberg, medewerker van de Athenaeumbibliotheek, dieper in op deze collectie....

 • De roem van Deventer kopiisten Bekijk details

  20 september 2023

  Van 1 september tot 1 december 2023 onderzoekt conservator Suzan Folkerts als fellow van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Bibliographical Society of America de middeleeuwse handschriftenproductie in Deventer. Hierover brengt zij verslag uit in een serie blogs. In deze eerste blog bericht zij over haar speurtocht in bibliotheekcollecties in Utrecht en Brussel.

 • De Kleine Kring Bekijk details

  22 februari 2023

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten culturele instellingen en organisaties zich melden bij de Duitse Kultuurkamer. Op deze manier wil de bezetter de media onder controle houden en kunnen zij zelf invloed uitoefenen op de berichten, de literatuur en kunst die worden uitgebracht. Niet alle culturele instellingen en organisaties melden zich aan en kiezen ervoor om ondergronds, dus zonder dat de Kultuurkamer het weet, verder te gaan. Ook Deventer kent een ondergrondse culturele organisatie, namelijk...

 • Het kastje van Ledeboer Bekijk details

  27 januari 2023

  Op de kamer van de conservator van de Athenaeumbibliotheek staat een geheimzinnig kastje. Het bevat stapels systeemkaarten met gegevens over Deventer drukkers. Waar komt het kastje vandaan en wie schreef de kaarten? Welke betekenis heeft dit kastje voor onze kennis over het verleden van Deventer Boekenstad?

 • Een vorstelijk geschenk en andere boeken afkomstig uit het Veluws Gymnasium in Harderwijk. Bekijk details

  2 juni 2022

  De Athenaeumbibliotheek bewaart een aantal boeken die afkomstig zijn uit de bibliotheek van het Veluws Gymnasium in Harderwijk, een vergelijkbare instelling als het Athenaeum Illustre in Deventer. Deze boeken zijn in 1820 met de collectie van de Gelderse Academie in Deventer terechtgekomen en zijn nog niet eerder als collectie bestudeerd. Bram Boers presenteert hier een paar vondsten.

 • Een Steinbuch ter ere van Uitgeverij Kluwer Bekijk details

  15 maart 2022

  In deze blogpost behandelt Suzan Folkerts een bijzonder boek, dat evenwel niet in de depots van de Athenaeumbibliotheek wordt bewaard. Het is een boek van steen en is te vinden in de openbare ruimte. De geschiedenis van Deventer Boekenstad ligt letterlijk op straat.

 • Joan Derk van der Capellen tot den Pol: bespot en opgehemeld Bekijk details

  1 november 2021

  In 2019 kreeg de Athenaeumbibliotheek een schenking van de Overijsselse bibliotheekdienst Rijnbrink, waaronder een aantal dozen met prenten, pamfletjes, gedichten en liedjes op losse bedrukte blaadjes papier. Waarom hadden opvallend veel te maken Joan Derk van der Capellen tot den Pol?

 • Een bijzonder Arabisch woordenboek Bekijk details

  27 september 2021

  Als onderdeel van de collectie van de Gelderse Academie bewaart de Athenaeumbibliotheek een Arabisch woordenboek, dat is samengebonden met 17e-eeuwse handgeschreven notities van de geleerde Georgius Hornius.

 • Thomas a Kempis in Deventer Bekijk details

  30 augustus 2021

  In 2021 herdenkt Zwolle de 550ste sterfdag van haar beroemde (maar voor velen toch onbekende) inwoner: Thomas a Kempis (1379/80-1471). Thomas bracht zijn vormende tienerjaren door in Deventer en studeerde aan de Latijnse School. Wat weten we eigenlijk over zijn tijd in Deventer?

Paginanavigatie