Deventer Auteurs

Zo schrijft Deventer

In 1962 zet Gerard Jan Lugard de auteurs en kunstenaars van Deventer in het licht tijdens de tentoonstelling ‘Zo schreef Deventer’ Deventer literatuur uit 7 eeuwen. Lugard, die tijdens de Tweede Wereldoorlog lid is van het ondergrondse literaire gezelschap De Kleine Kring, geeft aandacht aan zowel bekende als onbekende auteurs en kunstenaars. Nu, 60 jaar later, is het tijd voor een nieuwe expositie waarin de auteurs van Deventer opnieuw aan het publiek worden getoond. Maak kennis met de Deventer auteurs! 

Hedendaagse Deventer auteurs

De eeuwenoude boekenstad Deventer inspireert vandaag de dag nog. Tegenwoordig kent Deventer meerdere bekende auteurs, zoals Christine Otten en Almar Otten, maar ook een aantal onbekende, zoals Marianne Sorgedrager-van Halewijn. Hier een kleine greep uit bekende en minder bekende Deventer auteurs.

Lees meer

De Kleine Kring in Deventer

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het verplicht voor culturele organisaties om zich aan te melden bij het Duitse bewind. Niet elke organisatie doet dat, onder andere het literaire gezelschap De Kleine Kring. 

Lees meer

Meer informatie over deze expositie

Deze expositie van de Athenaeumbibliotheek opent tijdens de Deventer Boekenweek en is te zien van 6 maart tot 1 juli 2023 in de Proosdij van Bibliotheek Centrum. De expositie is samengesteld door Lotte van den Berg, student Neerlandistiek aan de Universiteit Leiden. Aan de hand van thema's zoals De Kleine Kring, Onderwijs, Religie, Familie en Politiek vult zij niet alleen de vitrines met boeken van Deventer auteurs, maar ook een webexpo over Deventer auteurs. Deze webexpo wordt in de komende jaren telkens aangevuld met nieuwe auteurs en thema's. Zo brengen we de informatie uit de database Deventer auteurs, onderdeel van onze digitale collecties, tot leven.

Lees verder

De familie Bosscha

Deventer kent meerdere schrijversfamilies, zoals Van Vloten en Halbertsma. We lichten de familie De Bosscha uit. Behalve verschillende schrijvers, bevat de familie ook meerdere onderwijzers.

Lees meer

Deventer auteurs en religie

Deventer heeft een rijke religieuze geschiedenis met onder andere de Moderne Devotie. In de collectie van de Athenaeumbibliotheek zijn dan ook verschillende auteurs te vinden die over religie schreven.

Lees meer

Deventer onderwijzers

Deventer is een belangrijke stad in de Nederlanden wat betreft onderwijs. Met het Athenaeum en de Latijnse school kent Deventer getalenteerde onderwijzers die de volgende generatie onderzoekers, leraren, auteurs en politici opleiden.

Lees meer

Blog Lotte van den Berg

Lotte van den Berg, student Neerlandistiek, schreef naar aanleiding van de webexpositie een blog over De Kleine Kring in Deventer. De Kleine Kring was tijdens de Tweede Wereldoorlog een verboden literaire organisatie in Deventer. In de blog legt Lotte uit hoe de Deventer Kunstkring tijdens de oorlog ondergronds ging als De Kleine Kring.

Lees hier de blog

Deventer politici

Verscheidene politici in Deventer houden zich niet alleen bezig met het regeren van de stad, maar ook met het schrijven van hun eigen literatuur. 

Lees meer

Deventenaren over Deventer

Wie kan Deventer het best beschrijven? Deventer auteurs natuurlijk! In dit overzicht enkele schrijvers die het leven in Deventer en omgeving en de geschiedenis van deze omgeving beschrijven. 

Lees meer

Bekende Deventer auteurs

Deventer was en is een centrale stad in
Nederland waar veel mensen bijeenkomen voor onderwijs en het ontwikkelen van vaardigheden. De stad kent daardoor ook meerdere bekende mensen die in Deventer wonen of een tijd in de stad hebben doorgebracht als auteur.

Lees meer