Hedendaagse Deventer auteurs

De eeuwenoude boekenstad Deventer inspireert vandaag de dag nog. Tegenwoordig kent Deventer meerdere bekende auteurs, zoals Christine Otten en Almar Otten, maar ook een aantal onbekende, zoals Marianne Sorgedrager-van Halewijn. Hier een kleine greep uit bekende en minder bekende Deventer auteurs.

Ben Droste (1933-)

Geboren in Lobith, gaat Droste daar ook naar school. Hij is geïnteresseerd in religie en volgt kloostertraining voor een jaar, twee jaar filosofie en vier jaar theologie. Na zijn studie wordt hij priester enkorte tijd is hij leraar op een kleinseminarie. Even probeert hij de studie Nederlands uit, maar hij kiest er uiteindelijk voor om priester te zijn. Ook het priesterschap blijkt niet voor hem weggelegd te zijn en hij treedt uit. Na een tijdje te hebben gewerkt als boekverkoper en redacteur wordt hij een welzijnswerker. Bij Humanitas werkt hij 20 jaar als staffunctionaris ouderenwerk en in 1993 gaat hij met pensioen. Na zijn pensioen gaat hij in Diepenveen wonen en publiceert hij zijn eigen werk. 

Marianne Sorgedrager-van Halewijn (1936-)

Sorgedrager-van Halewijn heeft veel ervaring in verschillende werkgebieden. Ze begint haar carrière als logopediste, maar is ook rouwbegeleider geweest. Het schrijven van onder andere dichtbundels blijft ze gedurende haar werkzaamheden doen. Naast het schrijven van dichtbundels maakt ze ook poëzie, kaarten voor War Child en het Etty Hillesum Centrum. 

Gerrie Waarde-Nikkels (1945-)

Geboren in Loo-Bathmen en basisschoolleerling in Holten, schrijft Waarde-Nikkels voornamelijk in het Sallands dialect. Ze maakt haar middelbareschooltijd af in 1986 en daarvoor werkt ze als administratief medewerker bij Kluwer in Deventer.  

Jan Anthonie Johannes Keuning (1952-)

Keuning is geboren in Grouw, maar woont en werkt in Deventer. Hij is bibliothecaris en docent geweest van de Bibliotheek en Documentatie Academie. Daarnaast is hij medewerker van het stadsarchief en de Athenaeumbibliotheek. Hij is medeoprichter van het Revistisch Comité Nederland en stichter van uitgeverij De Blau Scute. Als auteur heeft hij meerdere werken gepubliceerd in de jaren tachtig, met Musis Sacrum, een werk over Grouw en Deventer, als laatste in 1986. 

Michiel van Hunenstijn (1959-)

Geboren in Delft, maar al jaren actief in Deventer. Tijdens de jaren tachtig van de vorige eeuw publiceert Van Hunenstijn veel gedichten in eigen beheer, maar houdt zich de twintig jaar die volgen redelijk stil. Op dit moment publiceert hij weer poëzie op zijn eigen website naast zijn werk als nachtportier voor een hotel in Deventer en is hij deelnemer van het Deventer Dichterscafé. 

Christine Otten (1961-)

Otten is geboren in Deventer en lange tijd is zij een journalist. Tegenwoordig houdt zij zich bezig met het schrijven van onder andere romans en ze is een performer. Ze heeft onder andere de roman Om adem te kunnen halen (2013) geschreven over de relatie met haar vader en haar jeugd in Deventer.  

Almar Otten (1964-)

Otten is geboren in Deventer, maar groeide op in Heerde. Na zijn studie hydrologie in Wageningen keert hij in 1991 terug naar Deventer. Hij gaat werken bij Tauw en het Ministerie van LNV. Vanaf 2007 werkt hij voor de gemeente Deventer. In dat jaar publiceert hij ook zijn eerste werk, namelijk Verdwenen chemie. Hij vervolgt dit boek met meerdere andere boeken die samen de misdaadserie De Zeven Deventer Moordzaken vormen. Naast het schrijven van misdaadromans publiceerde Otten ook andere boeken, zoals een historische thriller, De afstammeling en de roman Gevallen Engelen.

Heleen Bosma (1964-)

Bosma houdt zich veel bezig met de schrijfwereld. Als dichteres schrijft ze haar eigen werk en als schrijfdocent helpt ze anderen bij het schrijven van hun eigen verhaal. Ze publiceert naast dichtbundels ook kinderboeken en ze maakt beeldend werk. Bosma is zowel stadsdichter van Deventer (2009-2011) als dichter van provincie Overijssel (2013) geweest.