Bekende Deventer auteurs

Deventer was en is een centrale stad in Nederland waar veel mensen bijeenkomen voor onderwijs en het ontwikkelen van vaardigheden. De stad kent meerdere bekende mensen die als auteur werkzaam zijn of tijd in de stad hebben doorgebracht als auteur.

Erasmus (1466-1536)

Desiderius Erasmus is een bekend persoon uit de Nederlandse geschiedenis die heel Europa heeft rondgereisd. In Deventer gaat hij rond 1483 naar de Latijnse school, wanneer Alexander Hegius rector is. Erasmus is alleen tijdens zijn schooljaren in Deventer. De rest van zijn leven reist hij naar onder andere Engeland, Duitsland en Frankrijk. Hij is het meest bekend om zijn werk De Lof der Zotheid en de uitgaven van het Nieuwe Testament. De werken die hij schrijft worden in meerdere steden gepubliceerd en nieuwe uitgaven verschijnen elk jaar. Hij eindigt zijn leven in Bazel, waar hij meerdere werken heeft laten publiceren, na een rijk leven. 

Etty Hillesum (1914-1943)

Het dagboek van Etty Hillesum over haar leven tijdens de Tweede Wereldoorlog is erg beroemd in Nederland. In Deventer gaat ze naar school, want haar vader is rector van het Stedelijk Gymnasium vanaf 1928. Etty studeert rechten in Amsterdam en wil verder studeren in Slavische talen, maar de anti-Joodse maatregelen houden haar tegen. Een baan bij de Joodsche Raad in 1942 geeft haar vrije toegang tot het doorgangskamp, maar dit privilege eindigt als ze op een dag Westerbork niet meer uit mag. Op 9 november 1943 wordt ze vermoord in Auschwitz. Haar dagboek wordt in de jaren ’80 van de vorige eeuw gepubliceerd en het beschrijft haar gedachten en gevoelens in de periode 9 maart 1941 tot 6 september 1943. 

Özcan Akyol (1984-)

Özcan Akyol, Deventenaar, is één van de meest bekende Nederlandse schrijvers op dit moment. Hij heeft een moeilijke jeugd en tijdens een dieptepunt in zijn leven, als hij in het huis van bewaring terechtkomt, komt zijn interesse en liefde voor literatuur tot stand. Vanaf 2011 publiceert hij regelmatig boeken, waarvan Eus uit 2012 en Turis uit 2016 zijn meest bekende werken zijn. Naast het schrijven van literatuur is hij actief als presentator.