TaalWerkt

Investeren in taal op het werk levert veel op

Een urenstaat of vakantierooster invullen? Een website opzoeken of mailtje beantwoorden? Bij 1 op de 10 Nederlanders breekt het zweet uit als ze dat moeten doen: ze hebben moeite met lezen en schrijven.

En als er zoveel mensen zijn voor wie dit een probleem is, werkt er vast ook iemand met laaggeletterdheid in úw bedrijf.

Lees op deze pagina waarom investeren in een betere taalvaardigheid een win-winsituatie oplevert voor werknemer én werkgever.

  • Heb ik laaggeletterde medewerkers?

    Als u weet dat 11% van de Nederlandse bevolking laaggeletterd is en 57% van hen werkt, dan hebben de meeste bedrijven hiermee te maken.

    Branches met veel laaggeletterden zijn: Techniek en onderhoud, Bouw, Schoonmaak, Productie, Groenvoorziening en Horeca.

    Het aanpakken van taalvaardigheid op de werkvloer, begint met het doorbreken van het taboe over laaggeletterdheid.

  • Hoe signaleert u laaggeletterdheid?

    Hoe herkent u laaggeletterdheid binnen uw bedrijf? 

    Signalen zijn: ziekteverzuim, certificaten niet of met grote moeite behalen, niet kunnen e-mailen, niet met computers overweg kunnen, formulieren niet invullen, moeite met het begrijpen van instructies en rooster, excuses verzinnen.

    Tip: leg een document op de kop voor uw medewerker neer en kijk hoe hij of zij reageert. 


  • Waarom als werkgever investeren in taal?

    Laaggeletterdheid heeft grote consequenties voor werkgevers.

    Denk aan veiligheidsrisico’s door het niet begrijpen van instructies, meer kosten door ziekteverzuim en productieverlies, mindere wendbaarheid en een beperkte mogelijkheid voor bij- en omscholing van medewerkers. Eén vergissing kan grote gevolgen hebben.

  • Wat zijn de voordelen voor uw werknemers?

    Medewerkers krijgen doorgaans meer zelfvertrouwen en kunnen zelfstandiger werken, efficiënter en effectiever communiceren en voelen zich meer betrokken bij de organisatie. Ze hebben dus meer werkplezier.

    Daarnaast zijn taal, rekenen en digitale vaardigheden onmisbaar om mee te kunnen doen in de maatschappij, online én offline. Dat is voor iedereen belangrijk.

Deze toolkit helpt je op weg

Wil je aandacht vragen voor basisvaardigheden bij jou op de werkvloer? Wil je aan de slag met jouw communicatie? Wil je werknemers een cursus aanbieden? Voor al deze vragen ontwikkelde het Expertisepunt Basisvaardigheden een toolkit.

Naar de toolkit

Matz Carwash biedt ook taalles aan in de strijd om erbij te horen

Er is veel aandacht voor de unieke werkwijze van de wasstraat. Matz Social is een werkcarrousel die mensen (met een overbrugbare afstand tot werk) alle begeleiding biedt die nodig is om die persoon aan het werk te houden: van jobcoaching, maatschappelijk werk, juridisch advies tot en met taalopleiding.

Lees meer

Schoonmaakbedrijf Qleaning wil aanbod taalprogramma ook waar kunnen maken

Anajah Quentin van schoonmaakbedrijf Qleaning wil werk maken van taal op zijn werkvloer: “Ik wil dat medewerkers meer uit het leven kunnen halen. Dat is voor het werk goed, maar het allerbelangrijkste goed voor de medewerker zelf.”

Lees meer

Werkgevers hebben een belangrijke signaleringsfunctie

Wethouder Rob de Geest: "Als je weet dat in Deventer 1 op de 10 inwoners laaggeletterd is, dan ben je ongetwijfeld meerdere mensen tegengekomen die dit probleem met zich mee dragen. Werkgevers hebben dan ook een enorme signaleringsfunctie. Wij willen hen hiervoor de juiste tools in handen geven."

Lees meer

Taalvaardigheid speelt een belangrijke rol bij financiële problemen

Laaggeletterdheid kan één van de achterliggende oorzaken zijn van financiële problemen. Informeer werknemers proactief op de hulp die ze hierbij kunnen ontvangen, zoals van Geldfit Deventer.

Lees meer


  • Hoe herkent u laaggeletterdheid?

    Dit zijn de signalen.

  • Vrachtwagenchauffeur Martijn

    Geen watje, deze taalambassadeur.

Herman maakt fouten bij storingsmeldingen

Herman is technisch zeer behendig, maar allerminst taalvaardig. Het beheerbedrijf, waar hij werkt drong er bij hem dan ook op aan taalles te gaan volgen. Zelf vindt Herman dit niet zo nodig. Zijn werkgever wel. “De mails die hij verstuurd zijn zeker geen visitekaartje voor ons bedrijf”. Recent nog heeft Herman een storing zo minimaal beschreven, dat deze niet als zodanig werd begrepen door de leverancier en dus niet werd opgepakt.

Lees meer

Hemink Groep: laat medewerkers direct formulieren invullen

Hemink Groep is een dienstverlener in vastgoedonderhoud, vastgoedverbetering en afbouw met vestigingen in Holten en Amersfoort. Hoewel de organisatie zelf weinig tot geen laaggeletterde medewerkers in dienst heeft, zien ze het wel als hun verantwoordelijkheid om hier aandacht voor te hebben en medewerkers met een open houding over laaggeletterdheid. "Wij laten medewerkers direct bij personeelszaken formulieren invullen."

Lees meer

Jody: “mensen gingen mijn advertenties corrigeren”

Toen wildvreemden hem berichten gingen sturen om de vele spelfouten te corrigeren in zijn advertenties op social media, wist Jody Visser dat hij toch echt zijn spelling moest gaan verbeteren. Hij vroeg bij zijn werkgever Scania om een taalcursus en inmiddels heeft hij 10 lessen gevolgd via de Bibliotheek Deventer. "Ik ben als het ware weer opnieuw naar school gegaan en ben de Nederlandse taal aan het herontdekken.”

Lees meer


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Patricia Poelmann, coördinator DigiTaalhuis.

T 0570-675728 
digitaalhuis@bibliotheekdeventer.nl