Foto: Deventer FotoKring / Pieter Leeflang
Foto: Deventer FotoKring / Pieter Leeflang

Hoeveel mag ik lenen?
U mag 25 materialen (boeken, cd's, dvd's enz.) lenen met uw abonnement; kijk hier voor de abonnementen.

Moet ik ook leengeld betalen?
De Bibliotheek Deventer kent geen leengeld voor materialen die binnen de collectie van de provincie Overijssel vallen. U hoeft dan niets extra te betalen voor het lenen. Het maakt niet uit of u een boek, cd of dvd wilt lenen.

Wilt u materialen van buiten de Overijsselse collectie lenen dan staat daar een vergoeding tegenover. Daarmee worden transport- en verwerkingskosten betaald. Voor muziekdvd's en cd's betaalt u €3,00 per aanvraag. Voor alle andere materialen wordt een bedrag van € 5,- in rekening gebracht. Zodra u een reservering doet, ziet u of er kosten aan verbonden zijn. Pas daarna maakt u de reservering definitief.

Hoeveel materialen mag ik in huis hebben?
U mag 25 materialen tegelijk in huis hebben.

Hoe lang mag ik de geleende materialen thuis houden?
De uitleentermijn van alle materialen is 4 weken. Hierna wordt ´telaatgeld´ berekend voor elke dag dat het materiaal te laat is, met uitzondering van dagen waarop de bibliotheek gesloten is.

Wilt u gebruikmaken van de 'inleverattentie-service' van de Bibliotheek Deventer dan kunt u dat instellen bij 'Mijn Bibliotheek' (inloggen rechts bovenaan onze website) onder het kopje 'Berichtvoorkeuren'. U ontvangt enkele dagen voor afloop van de leentermijn een e-mailbericht om u te helpen herinneren aan het op tijd inleveren of verlengen van de door u geleende boeken, tijdschriften, cd's, dvd's of andere media.

Ik ben een boek dat ik heb geleend kwijt. Wat moet ik doen?
Laat het ons zo snel mogelijk weten. Bij verlies of diefstal van door u geleende materialen, moeten vervangingskosten en administratiekosten worden betaald. Tevens – indien van toepassing – wordt 'telaatgeld' in rekening gebracht.

Hoe kan ik verlengen?
Verlengen kan het snelst door in te loggen via 'Mijn Bibliotheek'. U kiest vervolgens voor 'Wat heb ik thuis - Verlengen'. U plaatst een vinkje bij de titels waarvan u de uitleentermijn wilt verlengen en klikt op de oranje knop 'Verleng aangevinkte materialen'. Natuurlijk kunt u ook verlengen in de bibliotheek. U kunt de door u geleende materialen maximaal 2 keer verlengen.

Kan ik verlengen als de uitleentermijn al verstreken is?
Ja, dat kan. De nieuwe uitleentermijn van 4 weken gaat in op de datum waarop u verlengt. Wel moet u 'telaatgeld' betalen vanaf de datum dat de materialen ingeleverd moesten worden tot de datum waarop u verlengd heeft. Betalen kan bij de betaalautomaat of via 'Mijn Bibliotheek'.

Hoe reserveer ik een boek dat niet aanwezig is in de bibliotheek?
Heeft u in onze catalogus het boek gevonden dat u zocht? Dan klikt u op de knop 'aanvragen'. Heeft de Bibliotheek Deventer de titel in de eigen collectie of is de titel te leen in andere bibliotheken in Overijssel, dan komt u in het reserveringsscherm. U logt in met uw pasnummer/gebruikersnaam en wachtwoord (pincode is vanaf 24 november 2014 niet meer geldig) en u klikt op 'reserveren'. U krijgt bericht wanneer de titel voor u klaar ligt.

Is het boek bij een andere bibliotheek buiten Overijssel te krijgen, dan opent het 'aanvragen'-scherm: log in met het lidmaatschapsnummer dat op uw bibliotheekpas staat en uw pincode. U vult online de aanvraag in en verstuurt deze. U ontvangt een bevestiging van uw aanvraag via e-mail. Met de link in de e-mail kunt u uw aanvraag ook volgen. Meestal kunt u het boek binnen een week afhalen bij de vestiging naar keuze.

Hoeveel reserveringen kan ik plaatsen?
U kunt maximaal 10 materialen op uw reserveringslijst hebben staan.

Ik heb een boek aangevraagd, maar heb bericht ontvangen dat mijn aanvraag niet gehonoreerd wordt. Waardoor komt dat?
Een aanvraag kan om de volgende redenen niet gehonoreerd zijn:

- De titel is niet door de Bibliotheek Deventer aangeschaft en is nog zo nieuw dat andere bibliotheken deze alleen aan hun eigen leden beschikbaar stellen. U kunt eventueel een verzoek tot aanschaf doen via het contactformulier.

- Via aanvragen kunt u alleen titels bij andere bibliotheken (buiten Overijssel) aanvragen die op dat moment voor uitlenen beschikbaar zijn. Het kan gebeuren dat de gevraagde titel niet beschikbaar is (uitgeleend of zoek) bij de bibliotheken in het zoekgebied dat u heeft geselecteerd. U kunt dan een groter zoekgebied selecteren, of uw aanvraag op een later tijdstip herhalen.

Ik ben de bevestigingsmail met de link naar mijn aanvragen kwijt. Hoe kan ik mijn aanvragen bekijken?
U kunt uw aanvragen raadplegen door naar aanvragen.bibliotheek.nl te gaan. Hier kunt u inloggen met uw pasnummer en pincode.

Bij het reserveren van een film krijg ik de melding 'niet toegestaan'. Hoe komt dat?
Onze films zijn voorzien van een code volgens de Kijkwijzer. Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. DVD's kunnen niet gereserveerd en geleend worden als de leeftijd volgens Kijkwijzer hoger is dan die van de pashouder.