Blogs vanuit de Athenaeumbibliotheek
Resultaat 11 - 18 (van 18)
Joan Derk van der Capellen tot den Pol: bespot en opgehemeld
1 november 2021
In 2019 kreeg de Athenaeumbibliotheek een schenking van de Overijsselse bibliotheekdienst Rijnbrink, waaronder een aantal dozen met prenten, pamfletjes, gedichten en liedjes op losse bedrukte blaadjes papier. Waarom hadden opvallend veel te maken Joan Derk van der Capellen tot den Pol?
Een bijzonder Arabisch woordenboek
27 september 2021
Als onderdeel van de collectie van de Gelderse Academie bewaart de Athenaeumbibliotheek een Arabisch woordenboek, dat is samengebonden met 17e-eeuwse handgeschreven notities van de geleerde Georgius Hornius.
Thomas a Kempis in Deventer
30 augustus 2021
In 2021 herdenkt Zwolle de 550ste sterfdag van haar beroemde (maar voor velen toch onbekende) inwoner: Thomas a Kempis (1379/80-1471). Thomas bracht zijn vormende tienerjaren door in Deventer en studeerde aan de Latijnse School. Wat weten we eigenlijk over zijn tijd in Deventer?
Het leven van de heilige Hieronymus
29 juli 2021
De Athenaeumbibliotheek bewaart twee handschriften met elk een werk van Erasmus' jeugdvriend Cornelius Aurelius (Cornelis Gerard, ca. 1460 – voor december 1531). Van beide werken geen andere exemplaren bekend. Een daarvan bevat een levensbeschrijving van kerkvader Hieronymus.
Geschenk uit de Tjeenk Willink-collectie – of toch niet?
10 juni 2021
Op 2 juni 2021 droeg Rijnbrink via de Vereniging van Vrienden van de Stads- of Athenaeumbibliotheek een aantal Overijsselse erfgoedboeken over aan de Athenaeumbibliotheek. Daaronder was een middeleeuws getijdenboek, waarvan de herkomstgeschiedenis niet helemaal bleek te kloppen...
De transformatie van handschrift naar druk, gevangen in één boek
6 mei 2021
In de vijftiende eeuw maakten handschriften langzaam plaats voor gedrukte boeken. De verzamelband 11 F 3 KL is exemplarisch voor deze periode en geeft een inkijkje in de overgang van handschrift naar druk.
Biddende zusters: het Passieboek als bron voor meditatie en gebed
31 maart 2021
In de middeleeuwen speelden thema’s als de passie van Christus en de zeven zonden en deugden een belangrijke rol. Zo ook in het Passieboek, dat door de Deventer zusters van het Sint Ursulahuis werd gebruikt voor meditatie en gebed.
De collectie als bron voor stedelijke boekcultuur
11 januari 2021
Deventer als dé boekenstad van de Nederlanden in de vijftiende eeuw werd gedragen door de levendige samenwerking en uitwisseling tussen schrijvers, opdrachtgevers, drukkers, kopers, lezers en andere gebruikers van boeken.