Expositie 'Van hand tot hand. Boekcultuur in 15e-eeuws Deventer'

Gepubliceerd op: 16 december 2021 10:09

Van 27 januari tot en met 7 mei 2022 is de expositie 'Van hand tot hand. Boekcultuur in 15e-eeuws Deventer' te bekijken in de Bibliotheek Centrum. In de Proosdij is een aantal unieke handschriften uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek te zien.

In 15e-eeuws Deventer circuleerden boeken binnen én buiten de kloostermuren. Het boekverkeer doorkruiste zelfs deze grenzen: burgers en religieuzen lazen dezelfde soort geestelijke lectuur, wisselden hun boeken uit en kwamen bij elkaar om vrome teksten te bespreken. Boeken zorgden dus voor verbinding tussen leken en religieuzen in de stad. Een aantal van deze boeken is te zien in de Proosdij van de bibliotheek, waaronder het gebedenboek van Katharina Kerstkens, de hoofdpersoon in de wandelapp Hidden Deventer. En zij heeft een boodschap!

 

Download de Hidden Deventer app in de App Store of Google Play Store en ga samen met Katharina op pad door 15e-eeuws Deventer, maak een tussenstop bij de Bibliotheek Centrum om de tentoonstelling te bekijken, en laat je meevoeren in de verhalen van Deventer Boekenstad!

Of ga mee tijdens een stadswandeling op 12 maart, 9 april of 30 april en maak kennis met de geschiedenis van boekenstad Deventer aan het eind van de 15e eeuw. Terwijl je door de straten van de stad loopt vertellen historici Margriet Hoogvliet, Sabrina Corbellini en Pieter Boonstra van alles over het verleden van boekenstad Deventer en de verschillende plekken waar je staat. Aanmelden is verplicht en kan hier.

De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met onze partners in het HERA-project 'Public Renaissance' van de Rijksuniversiteit Groningen.

De expositie is tijdens openingstijden van de Bibliotheek Centrum (maandag t/m zaterdag) gratis te bezichtigen.