Lancering app Hidden Deventer: op pad in Deventer anno 1495

Gepubliceerd op: 17 november 2020 08:37

Vanaf vandaag is een nieuwe gratis wandelroute beschikbaar in de app-store: Hidden Deventer. Daarin neemt het historische personage Katharina Kerstkens je mee door Deventer aan het eind van de 15e eeuw.

Waar kon je in 1495 in Deventer terecht om religieuze boeken te kopen en te lezen? Met de app Hidden Deventer kun je aan de hand van een historische GPS-kaart door het verleden van Deventer Boekenstad wandelen. Katharina Kerstkens neemt je mee door Deventer en laat het stadsleven tot leven komen terwijl ze verhalen vertelt over de verschillende plekken waar je staat.

De verhalen zijn in het Nederlands en in het Engels te beluisteren, op locatie of thuis. Op iedere plek kun je naar ‘Ontdek Meer’ luisteren, met achtergrondinformatie ingesproken door historici. De verhalen van de app verbinden op een speelse manier publieke ruimtes met historische objecten, waarbij je kennismaakt met de leefwereld van Deventer burgers aan het eind van de 15e eeuw.

De app is ontwikkeld door een team van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek als onderdeel van het internationale project Public Renaissance. Dit onderzoeksproject is een samenwerkingsverband tussen verschillende Europese universiteiten (Groningen, Exeter, Trento, Valencia en Erlangen-Nürnberg) en erfgoedpartners. Naast Hidden Deventer zijn ook historische stadwandelingen verschenen voor vier andere Europese steden: Exeter, Trento, Valencia en Hamburg. Zie voor meer informatie over de Hidden Cities-apps: https://www.hiddencities.eu/.