Winnaars gedichtenwedstrijd 2023

Gepubliceerd op: 27 januari 2023 09:15

Op donderdag 26 januari start de Poëzieweek. Traditiegetrouw openen wij die feestelijk in MIMIK met de bekendmaking van de winnaars van de gedichtenwedstrijd.

Thema 'Vriendschap'

Het thema van de poëzieweek is vriendschap. Vrienden steunen, lachen, luisteren, beleven en inspireren. Vrienden zijn een essentieel deel van wie wij zijn en wie wij willen worden. Een gedicht kan ook je vriend zijn, ze helpen ons om emoties en gevoelens een plek te geven waar je soms zelf geen woorden voor hebt.Vriendschappen komen in verschillende vormen, kleuren en maten. Of het u gaat om de vriendschap met de buren, online game vrienden, vriendschappen die al jaren mee gaan of iemand die nog maar kort geleden op je pad is gekomen.

Winnaars Jeugd

1e plaats: vriendschap – DB (de winnares wil liever niet met haar volledige naam genoemd worden)
Het winnende gedicht heeft de misschien niet verrassende titel vriendschap. Maar dit gedicht sprong toch voor elk jurylid afzonderlijk eruit, en dat zit hem ook in het perspectief waarin deze dichter het woord vriendschap plaatst. Twee landen die in oorlog zijn maar hetzelfde woord voor vriendschap delen. ‘Ik weet het niet meer’, schrijft de dichter, en verwoordt daarmee de vertwijfeling die we allemaal voelen. Het einde is prachtig, je leest het gedicht hier.

2e plaats: het was 31 augustus – Merle Hogenstijn
Dit gedicht werd door de jury gezien als een van de sterkste, alleen al op basis van de gedachte die eraan ten grondslag ligt. Wanneer begint een vriendschap? Kun je je dat herinneren van jouw vrienden? Deze dichter wel, zij benoemt tot op de dag nauwkeurig het begin van een vriendschap in een kort maar warm gedicht. 

3e plaats: een natuur(lijk) verhaaltje – Lisa Rugenbrink
Dit gedicht wist, met zijn lichte en vrolijke toon, de harten van de jury te verwarmen. Vriendschap is samen de natuur in trekken, en daar avonturen beleven waar het plezier van af spat. In elk geval meende de jury dat het plezier in het schrijven er ook van af spatte, in dit gedicht vol kippenvel, giechelen en wiegelen. Dat schrijfplezier moedigen we met deze prijs graag aan. 

Winnaars volwassenen

1e plaats: kom als een vriend van Dick van Welzen
Ach, concludeerden wij als jury, dit is gewoon een heel goed gedicht. Een gedicht vol mooie zinnen die een bepaalde levenservaring veronderstellen. Zinnen die we met plezier aan elkaar voorlazen. Een gedicht waar melancholie in doorklinkt en hoop tegelijkertijd, zoals het komen en gaan van vrienden dat ook brengt.

De jury ontvangt altijd de gedichten anoniem, maar toen we de namen ontvingen na jurering, dachten we: ja natuurlijk. Deze dichter gooide eerder hoge ogen, en doet dat ook deze editie weer. Je leest het gedicht hier.

2e plaats: tenen van Wim Dwarshuis
Een gedicht dat steunt op een mooie woordspeling, en dat bij herlezen sterk blijft. Een staaltje van knap schrijverschap in al zijn compactheid, dat ondanks de ogenschijnlijke luchtigheid ervan toch het verlangen naar toenadering sterk neerzet. 

3e plaats: eendenvleugels van Els de Groen
Dit beeldende gedicht zag de jury voor zich. Twee eendjes die nog zwanen moeten worden en elkaar daarin herkennen. Opgroeien en je weg vinden, ook al leidt je dat van elkaar weg. Ook zo is het met vriendschap. De jury vermoedt ook dat dit het enige gedicht ter wereld is waarin Freddy Quinn figureert. 

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding voor Oorlogsvluchteling van Liubov Drozdovska-Halatina. De jury vindt dat het gedicht Oorlogsvluchteling een eervolle vermelding verdient. Krachtige beelden vanuit het oorlogsgebied worden afgezet tegen de onschuldige spiegelkanalen van Nederland, waar deze dichter vriendelijkheid ontvangen werd. ‘Bedankt’, eindigt de dichter dit gedicht. Het is juist andersom, wij lezers moeten de dichter hiervoor danken.

Werk deze zaterdag mee aan het eerste grote stadsgedicht!

Alied en Marieke gaan in gesprek met bezoekers met vragen over vriendschap, iedereen mag zelf een regel toevoegen. Alied voegt eventueel verbindende zinnen en woorden toe om een soort ritme aan te brengen en het geheel meer door te laten lopen als zijnde één groot stadsgedicht
Vriendschap: vrienden steunen, lachen, luisteren, beleven, inspireren. Vrienden zijn een essentieel deel van wie we zijn en worden. Ook poëzie kan je vriend zijn. Gedichten helpen ons om vreugde en verdriet te delen, om die gevoelens een plaats te geven waarvoor je zelf geen woorden hebt.

Ben jij nog niet klaar met dichten? Kom gezellig langs en lever een mooie bijdrage aan het eerste grote stadsgedicht, meer informatie is hier te vinden.

De Poëzieweek

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in de kijker gezet. Op initiatief van Poetry International werd de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag. Een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere verenigingen zorgt er sindsdien voor dat de donkere januaridagen in Vlaanderen en Nederland een poëtische invulling kregen.