Blog: de wonderlijke wereld van kinderboeken

Gepubliceerd op: 22 september 2022 10:10

Als kind las ik graag sprookjesboeken. Ik had Klein Duimpje nog niet uit of ik begon aan het Lelijke jonge eendje. Het kon me niet eng genoeg zijn, zelfs als Roodkapje werd opgegeten door de wolf.

Ik ging dan ook pas slapen als ik wist dat iedereen nog lang en gelukkig leefde.  Het is ook niet verwonderlijk dat ik nu graag thrillers lees. Deze lopen helaas niet altijd goed af voor de hoofdpersoon, maar dat neem ik voor lief. 

Afgelopen zomer kon ik mijn hart ophalen in het Hans Christian Andersen Museum in Odense, Denemarken. Dit museum werd in 2021 geopend en laat de bezoeker door middel van licht, geluid en beelden het leven van Andersen zien. Natuurlijk komen ook zijn sprookjes tot leven. In een spiegel kun je zien hoe je er “naakt” uit zou komen te zien zoals in het sprookje De nieuwe kleren van de keizer. Ook het hoge bed met de erwt was te bewonderen. Dit sprookje vond ik altijd zeer intrigerend. Hoe kon je nou een erwt voelen bovenop al die matrassen?  

Die verwondering in kinderboeken proberen we vanuit de bibliotheek ook mee te geven aan jong en oud. En welk moment in het jaar is daarvoor meer geschikt dan de Kinderboekenweek? Een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij tien dagen lang kinderboeken en leesplezier centraal staan! 

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek Gi-ga-groen. We gaan los met boeken over de natuur, dieren en buitenspelen, met als hoogtepunt het jaarlijkse Kinderboekenweekspektakel op 16 oktober in de Bibliotheek Centrum!  

Je zou misschien denken, maar Hetty dit is toch niet spannend genoeg voor jou? Leest altijd spannende sprookjes en thrillers. Voor iedereen is er wat te doen, want hou jij net als ik ook van spannende en een beetje enge verhalen? Kom dan op vrijdag 14 oktober naar de Bibliotheek Centrum, op deze dag komt reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge langs met, ja je raad het al wel.....een reptiel!

We nodigen je van harte uit de Kinderboekenweek met ons mee te vieren. Op www.bibliotheekdeventer.nl/kinderboekenweek zie je wat er allemaal te doen is.  


Hetty Odenthal

Consulent Voorschools en projectleider VoorleesExpress Deventer