De VoorleesExpress

Voorleesexpress

Voor kinderen van 2 tot 8 jaar

Geen kind zonder voorlezen
Niet alle kinderen worden thuis voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. Zo zorgen we ervoor dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

Wat doet de VoorleesExpress?
De VoorleesExpress helpt ouders en kinderen hun taalvaardigheid te ontwikkelen. Een vrijwilliger komt twintig keer bij hen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. Ze gaan lezen leuker vinden en ontwikkelen zich beter.

Wat doet de Bibliotheek?
In Overijssel wordt de VoorleesExpress uitgevoerd door de Bibliotheek. We doen ons best voldoende vrijwilligers te vinden. Via een webapplicatie zorgen we dat zij getraind worden in interactief voorlezen en boekkeuze. In deze webomgeving vinden ze voorleesfilmpjes, boekentips en kunnen ze ervaringen met elkaar delen. Hun kennis en vaardigheden moeten ze uiteindelijk weer overbrengen aan de ouders van de kinderen. Daar kan de Bibliotheek goed bij helpen. Samen zorgen we ervoor dat de ouders de mogelijkheden van de Bibliotheek kennen en worden ze geholpen in het gebruik van de jeugdcollecties. Ouders die extra taaloudersteuning nodig hebben verwijzen we naar deze pagina.

De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe voorlezers!
Enthousiast geworden over de VoorleesExpress en zou je hier wel aan willen meewerken? Voor de aankomende periode zoeken wij nieuwe voorlezers en coƶrdinatoren. Alle hulp is van harte welkom! Interesse? Mail naar voorleesexpress@bibliotheekdeventer.nl.

Meer informatie lees je op de landelijke site van de VoorleesExpress.