Vrijwillige voorlezers en coördinatoren voor de VoorleesExpress Deventer

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen met kinderen van 2 t/m 8 jaar om het plezier in taal en verhalen te stimuleren. Ieder jaar verlaat 1 op de 5 kinderen in Nederland de basisschool met een taalachterstand. De VoorleesExpress is een project waarbij we dit cijfer proberen terug te dringen door kinderen met een taalachterstand 20 weken lang, eenmaal per week, thuis voor te lezen. Dit stimuleert de taalontwikkeling van de kinderen en verbindt mensen met verschillende achtergronden met elkaar.

Wat doe je als voorlezer?
Je gaat 20 weken langs bij een gezin in de buurt. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. 

Iets voor jou?
Voorlezen bij de Voorleesexpress is iets voor jou als je ervaring hebt met kinderen, enthousiast bent over boeken en lezen, interesse hebt in mensen met verschillende achtergronden en betrouwbaar bent. Daarnaast beheers je de Nederlandse taal, ben je flexibel en beschik je over digitale basisvaardigheden. 
Je tijdsinvesting is ongeveer 2 uur per week gedurende 20 weken: één uur bij het gezin thuis en één uur voorbereiding.

Wat doe je als coördinator?
Een coördinator begeleidt voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoek je naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. Je organiseert een aantal voorlezersbijeenkomsten en brengt met de voorlezer samen drie keer een bezoek aan het gezin. 

Iets voor jou?
Als coördinator ben je coachend, flexibel en communiceer je gemakkelijk met gezinnen en voorlezers. Je beheerst de Nederlandse taal en beschikt over digitale basisvaardigheden.
Je tijdsinvestering is gemiddeld tussen de 30 en 40 uur gedurende 20 weken.

Hoe begeleiden we je?
Als vrijwilliger van de VoorleesExpress word je goed getraind en begeleid. Naast persoonlijke begeleiding krijg je toegang tot Mijn.VoorleesExpress. Daar kun je kennis opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen en via de VoorleesExpress Vraagbaak advies vragen aan andere vrijwilligers. Daarnaast woon je bijscholingsbijeenkomsten bij voor coördinatoren en voorlezers.

Nieuwsgierig of gelijk solliciteren?
Neem contact op met Hetty Odenthal en Jutta Beusink via voorleesexpress@bibliotheekdeventer.nl of 06-50447948.
We kijken ernaar uit om kennis met je te maken!