Wij zijn jouw Bibliotheek

Ben je inwoner van de gemeente Deventer? Dan zijn wij jouw Bibliotheek. Of je nu in één van onze mooie dorpen woont of in de stad. Of je een lidmaatschap hebt of niet. Je kunt in al onze vestigingen terecht.

Als bibliotheek hebben we je veel te bieden. Nog steeds zijn we een plek vol verhalen, informatie en inspiratie. Misschien wel zoals je ons al jaren kent. Maar intussen kun je zoveel meer. Met ons en bij ons. Alleen of met anderen. De Bibliotheek is een plek om te ontspannen, te ontmoeten, maar ook om zelf iets te organiseren. En er is meer. We zijn ook een plek waar je je kunt ontwikkelen. Waar je om ondersteuning kunt vragen, zodat je mee kunt (blijven) doen.

De wereld verandert snel. De Bibliotheek is en blijft plek waar je hulp en antwoorden vindt. Online en in onze vestigingen. Waar we aandacht hebben voor jouw vragen en jouw verhaal. Maar ook waar je zelf een bijdrage kunt leveren door je kennis, talenten of ideeën met anderen te delen. We zijn een laagdrempelige en gastvrije plek. We zijn jouw Bibliotheek.

Ontspannen en ontmoeten
Bij ons mag je er gewoon zijn. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is één van onze belangrijkste functies. De Bibliotheek is een openbare plek, waar je naar binnen kunt stappen. Om je laptop open te klappen en geconcentreerd aan het werk te gaan, om koffie te drinken en bij te praten, maar ook om door de krant te bladeren of langs de boekenkasten te dwalen. We zijn een plek waar je rust en concentratie vindt als het te hectisch om je heen is. Of juist om anderen te ontmoeten, als je daar behoefte aan hebt.

Organiseren
In veel van onze vestigingen kun je terecht als je zelf iets wilt organiseren. Van een filmvoorstelling in onze huiskamerbioscoop, tot een locatie voor jouw cursus, workshop of vergadering. Onze theaterzaal, pleinen, vergaderzalen en spreekkamers zijn een plek waar je met je activiteiten terecht kunt. Waar je je kennis, informatie of inspiratie met anderen kunt delen. Formeel of informeel. Wil je met ons samenwerken, omdat jouw idee of activiteit bijdraagt aan meer ontwikkeling, ontmoeting en ondersteuning van inwoners uit onze gemeente? Bijvoorbeeld uit je straat, wijk of dorp. Als particulier, organisatie of ondernemer? Dan onderzoeken we graag met jou wat er samen mogelijk is.

Naar het overzicht van onze ruimtes

Ontwikkelen en ontdekken
Ben je op zoek naar een fijn boek? Of wil je juist beter leren lezen en schrijven? Bereid je je misschien wel voor op je inburgeringsexamen? Via onze computers kun je gratis gebruik maken van websites om te oefenen. Ook hebben we boeken, dvd’s en cd’s om je met taal te helpen. Onze online Bibliotheek geeft je een overzicht van alle materialen die we in huis hebben. Met je lidmaatschap kun je uit onze collectie lenen. In het activiteitenoverzicht zie je aan welke workshops, cursussen of andere activiteiten je mee kunt doen. Niet alleen op het gebied van taal, maar ook om meer te leren over de wereld om je heen. Volg een workshop, bezoek een lezing, doe mee aan een debat of maak kennis met nieuwe technische mogelijkheden.

Ondersteuning
Soms kom je er zelf niet uit. Hoe je online een formulier moet invullen. Hoe je een app op je telefoon zet, of hoe je iets opzoekt. Dat is niet gek, want de wereld verandert snel. Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan blijven doen. Ook als de digitale ontwikkelingen je soms te snel gaan. Ook wanneer je niemand in je omgeving hebt die je kan helpen. Daarom zijn wij er. Om mee te kijken, als je dat prettig vindt. Om je op het spoor te zetten van de informatie die je zoekt. Of om je te vertellen welke persoon of instantie jou verder kan helpen. De Bibliotheek is er ook om jou te ondersteunen.