Dementheek / Geheugenpunt Bathmen

Dementheek / Geheugenpunt Bathmen is een speciale kast in Bibliotheek Bathmen met materiaal voor mensen met dementie, geheugenproblemen en niet aangeboren hersenletsel en direct betrokkenen: partners, familie, vrienden, mantelzorgers, zorgprofessionals en vrijwilligers.

De collectie bestaat uit folders, boeken (romans, informatieve boeken, kinderboeken), activerings spellen, puzzels en enkele hulpmiddelen. De spellen en puzzels kunnen worden ingezet om op een leuke manier te communiceren met mensen met dementie en geheugenproblemen en zijn vaak gericht op het ophalen van herinneringen.

Dementie
Een op de vijf mensen krijgt te maken met een vorm van dementie. Vorig jaar telde de gemeente Deventer 1.600 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal in 2030 is opgelopen naar meer dan 2.100 mensen. Steeds meer mensen krijgen dus direct of indirect met deze problematiek te maken. Informatie voor en over mensen met dementie en geheugenproblemen is daarom van groot belang. De Dementheek / Geheugenpunt Bathmen voorziet met haar zeer diverse materiaal in een groeiende behoefte.

Lidmaatschap
Deze speciale collectie is beschikbaar voor alle bibliotheekleden. Voor mensen die geen lid van de Bibliotheek zijn, maar wel gebruik willen maken van de Dementheek / Geheugenpunt Bathmen is er een speciale pas. Hiervoor gelden andere voorwaarden en een andere tariefstelling. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Openingstijden
De Dementheek / Geheugenpunt Bathmenis gevestigd in de Bibliotheek Bathmen aan de Schooltstraat 25.

De openingstijden zijn:  
Maandag en dinsdag: 13.30 - 17.30 uur
Woensdag t/m vrijdag: 09.30 - 17.30 uur
Zaterdag: 09.30 - 16.00 uur

De spel-, en activeringsmaterialen en de hulpmiddelen zijn alleen te lenen en in te leveren in Bibliotheek Bathmen op maandag t/m vrijdag van 13.30-16.30 uur en op zaterdag van 10.00-13.00 uur.

Er is een medewerker van de Bibliotheek aanwezig die hierbij kan helpen. De spel-, en activeringsmaterialen en de hulpmiddelen uit de collectie kunnen niet worden gereserveerd, de boeken en films wel.

Dementievriendelijke bibliotheek
Medewerkers van Bibliotheek Bathmen, Wereldwinkel Bathmen en Gemeenteloket Bathmen hebben in 2019 een dementievriendelijk training gevolgd bij Dementievriendelijk Bathmen.

Samenwerking
De Dementheek / Geheugenpunt Bathmen is het resultaat van een samenwerking tussen Dementievriendelijk Bathmen, Woon-, Zorg-, en Dienstencentrum ’t Dijkhuis en Bibliotheek Deventer en is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Rabobank.

Relevante organisaties en meer informatie