Direct naar de inhoud

Passend lezen is lezen op jouw manier. Voor iedereen met een leesbeperking is er een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen.

Graag lichten we de mogelijkheden toe waar je als lid van de Bibliotheek Deventer van gebruik kunt maken.

Audiolezen

Als bibliotheeklid heb je toegang tot maar liefst 45.000 gesproken boeken. De Bibliotheek Deventer is één van de 40 bibliotheken in Nederland die deze dienst aanbiedt. Deze passende leesvorm is speciaal ontwikkeld voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn en voor mensen die door een fysieke beperking niet of moeilijk kunnen lezen. Bijvoorbeeld door reuma en afasie.

Mogelijk kent u de gesproken boeken op Daisy-roms al. Deze gesproken boeken zijn al langer beschikbaar in de Bibliotheek. Deze dienst is uitgebreid naar de digitale bibliotheek. Dat betekent dat je gesproken boeken nu ook via streaming kunt beluisteren.

Gesproken boeken zijn exclusief verkrijgbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen. Er kan naar keuze sneller of langzamer worden afgespeeld. Ook kan er - net als in een gewoon boek - in ‘gebladerd’ worden om te zoeken naar pagina’s of hoofdstukken. Bovendien onthoudt de digitale speler precies waar u gebleven bent.

Om gebruik te maken van passende leesvormen, heeft u een Verklaring Leesbeperking nodig. Hiervoor gaat u naar de website de website van Passend Lezen. Na aanmelding kan het zijn dat u wordt benaderd om uw Verklaring Leesbeperking te controleren.

Grootletterboeken en daisy-roms

In Bibliotheek Centrum, Bibliotheek Colmschate en Bibliotheek Keizerslanden is een collectie grootletterboeken en Daisy-roms aanwezig voor zowel jeugd als volwassenen. Uiteraard kunt u deze door u gereserveerde boeken en Daisy-roms op een door u gewenste vestiging laten bezorgen.

Bij grootletterboeken zijn de gebruikte letters bijna twee keer zo groot als de letters in een gewone roman. 
Grootletterboeken kunt u gewoon op uw lidmaatschapspas lenen, u heeft hier geen Verklaring Leesbeperking voor nodig.

Een Daisy-rom ziet er hetzelfde uit als een gewone cd, maar kan naar keuze sneller of langzamer worden afgespeeld. U kunt 'bladeren' om op de gewenste pagina of bij een hoofdstuk te komen. De speler onthoudt waar u gebleven bent. Om een Daisy-rom te lenen heeft u een Verklaring Leesbeperking.
Wilt u zelf een Daisy-speler kopen, neem dan eerst contact op met uw zorgverzekeraar.

Verklaring Leesbeperking

Voor het lenen van Daisy-roms is het nodig een Verklaring Leesbeperking in te vullen. In dit geval via de website van de Bibliotheek Deventer voor regsitratie en om Daisy-roms te kunnen lenen via de zelfservicebalie. Vul uw verklaring leesbeperking online in of vraag één van onze medewerkers.

De Daisy-speler

In deze instructievideo van de Bibliotheek Hengelo wordt de werking van een Daisyspeler uitgelegd. 

Koptelefoons

Wilt u in één van de drie genoemde bibliotheken een Daisy-rom beluisteren en/of gebruik maken van de voorleesfunctie op de website, dan kunt u gebruik maken van uw eigen koptelefoon of van de leen-koptelefoon.

Biblioservice Passend Lezen

Bovenstaande informatie gaat over mogelijkheden die u bij de Bibliotheek Deventer kunt afnemen. Daarnaast is er ook de landelijke dienstverlening met de naam Biblioservice Passend Lezen. De namen lijken veel op elkaar, wat een beetje verwarrend kan zijn. Biblioservice Passend Lezen biedt een uitgebreider pakket van diensten, inclusief maatwerk. Denk daarbij aan ingesproken kranten en tijdschriften, studiemateriaal en braillelezen.