Vanaf september boetevrij lenen tot 18 jaar en gratis lidmaatschap tot 27 jaar

Gepubliceerd op: 28 april 2023 08:00

Deze week kregen wij fantastisch nieuws van de gemeente. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar betalen kinderen tot 18 jaar geen boetes meer bij te laat inleveren en wordt een abonnement tot en met 26 jaar gratis.

In het persbericht van de gemeente zeggen zij: "Het college van B&W heeft dit besluit genomen om alle kinderen in Deventer een gelijke kans te bieden op meer leesplezier. En scholieren, studenten en starters kunnen met dit besluit langer gebruik maken van de (gratis) mogelijkheden die de bibliotheek te bieden heeft."

Aantrekkelijk Deventer

98% van de jeugdleden zegt hun abonnement op zodra ze 18 worden en daarvoor moeten betalen. “De verhoging van de leeftijd voor het gratis abonnement past uitstekend in ons beleid om Deventer aantrekkelijk te maken voor studenten en young professionals en de bibliotheek heeft daar heel veel in te bieden,” aldus wethouder Ilse Duursma.

“Dat klopt,” zegt Alice van Diepen, directeur van de Bibliotheek Deventer. “Jongeren kunnen bij ons gebruik maken van gratis studie- en werkplekken, studieboeken, leesboeken, workshops programmeren en 3D-printen of informatie over de digitale overheid. Maar ze kunnen hier ook oefenen voor hun autotheorie-examen.”

Meedoen

Bij alle vestigingen van de bibliotheken in Deventer is een schat aan boeken en verhalen te vinden voor jongeren. Ilse Duursma: “Als je kunt lezen, kun je kennis opdoen en je ontwikkelen. Bovendien helpen verhalen en gedichten kinderen en tieners om zich beter in te leven in anderen. Op die manier komen zij beter mee in de samenleving.”

Samenwerking

Om de jongeren tot en met 26 jaar zo goed mogelijk te bereiken willen we nog breder samenwerken met het beroeps- en hoger onderwijs en andere partners. Ook kijken we samen met studentambtenaren waar jongeren behoefte aan hebben en waar de mogelijkheden liggen om het bereik te vergroten.

Ingangsdatum september

Het op de juiste manier aanpassen van onze technische systemen rondom leden, betalen en uitlenen kost ons even tijd. Wij gaan hier hard mee aan de slag met onze technische partners en zijn er in het begin van het nieuwe schooljaar, vanaf september, helemaal klaar voor.

Tot die tijd gelden al onze normale voorwaarden voor een abonnement.