Op naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023

Gepubliceerd op: 9 november 2023 15:42

Op woensdag 22 november mogen we weer naar de stembus. Deze keer stemmen we voor de landelijke Tweede Kamerverkiezingen, maar waar gaat dat nu ook alweer over en waarom is stemmen zo belangrijk?

Omdat het kabinet Rutte IV is gevallen vinden er op woensdag 22 november vergroegde Tweede Kamerverkiezingen plaats. Door te stemmen op deze dag bepaal jij mee aan wie er de komende vier jaar lid wordt van de Tweede Kamer.

Op wie stem je?

In de Tweede Kamer zitten 150 personen, deze personen noemen we kamerleden. Zij komen uit verschillende politieke partijen en vormen samen onze regering. Elke vier jaar kiezen we nieuwe kamerleden. Zij beslissen over de regels en wetten in Nederland én waar wij als land geld aan uitgeven.

Wanneer mag je stemmen?

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je nationaliteit is Nederlands

Hoe bepaal je welke politieke partij het best bij je past?

Er zijn verschillende manieren hoe jij erachter kan komen welke politieke partij het beste past bij jou ideeën. Zo zijn de plannen van alle politieke partijen in Nederland openbaar en kun je vaak terug vinden hun website. Via deze website is er vaak ook een mogelijkheid om contact op te nemen en je vragen te stellen als er onduidelijkheden in het plan staan. Soms worden er verkiezings-bijeenkomsten georganiseerd waar je naar toe kunt gaan om informatie op te halen of je vraag te stellen. Kijk tv of luister naar de radio, bijvoorbeeld naar een verkiezings-debat of volg het nieuws.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende stemhulpen zoals KiesWijzer, Young Voice of het Kieskompas. 

Waar kun je stemmen en wat neem je mee?

In Deventer zijn er verschillende locaties waar jij kunt stemmen. Je kan stemmen vanaf 7.30 uur tot 21.00 uur. Ok dit jaar kun je weer in de Bibliotheek Centrum aan de Stromarkt stemmen! Alle overige stemlocaties vind je hier.

Dit neem je mee:

  • ID kaart, rijbewijs of paspoort
  • Stempas

Meer lees en luister tips rondom de verkiezingen