Blog: Trots op je dorp of stad

Gepubliceerd op: 6 augustus 2022 10:00

Ik ben net terug van vakantie. Samen met mijn man op de fiets door Oostenrijk en Italië. We zijn door prachtige landschappen gegaan, heuvel op, heuvel af. We hebben bijzondere ontmoetingen gehad met medereizigers en bewoners.

We hebben ontzettend veel gezien aan kunst, religieuze kunst vooral. Van een klein dorpskerkje in Baldramsdorf tot en met de Sint Franciscusbasiliek in Assisi en alles daartussenin. Vloermozaïeken, fresco-schilderingen, beeldhouwwerk, in Italië kan je als liefhebber van religieuze kunst je hart ophalen.  

Terwijl ik daar van de ene verbazing in de andere viel kreeg ik via de appgroep Lebuinuspleinen de voortgang door van de herinrichting van onder meer de Stromarkt. Op enig moment was er een vondst van een complete baksteen uit de dertiende eeuw die een archeoloog vol trots omhooghield. Ik moest wel een beetje lachen, want die 13e-eeuwse stenen zag ik in Italië volop om me heen. Zoals de inwoners van Baldramsdorf trots zullen zijn op hun kerk en de prachtige beschilderde linnen doek die daar bewaard wordt, zo zal dat voor de Italianen gelden voor hun kunstschatten.  

Trots op Deventer

En voor de inwoners van Deventer?  Wat maakt dat jij trots bent op je dorp of stad? Dat heeft natuurlijk met allerlei factoren te maken. Van een 13e-eeuwse baksteen tot een voetbalclub die promoveert en van een goed ingerichte bibliotheek waar je anderen ontmoet tot de waterspeelplaats naast de kerk. Deventer heeft een heleboel om trots op te zijn!  

Dit jaar is er eindelijk weer de Deventer Boekenmarkt. Een markt die verwijst naar het boekenerfgoed van de stad. Deventer was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste drukkerssteden van Nederland. Hier zaten belangrijke boekdrukkers en werd er volop gehandeld in boeken, ook over de grenzen heen. Dat boekenerfgoed wordt bewaard in de Athenaeumbibliotheek, die op haar beurt de oudste stadsbibliotheek van Nederland is.

De opdracht die wij als bewaarders van dat erfgoed hebben is om de collectie te bewaren, toegankelijk te maken voor publiek en waar mogelijk uit te breiden. Zo zijn we op een veiling een uniek historisch document op het spoor gekomen dat iedere Deventenaar met recht trots kan maken. Een rijkversierde pagina uit een Middeleeuws handgeschreven koorboek afkomstig uit de Lebuinuskerk.  Op het blad is veel te zien zoals het wapen van Deventer, een afbeelding van Lebuinus en een afbeelding en de naam van de schenker. We hebben bijna de middelen bij elkaar om dit unieke blad terug naar Deventer te halen. Help je mee? Meer informatie hierover vind je op deze pagina. 

Alice van Diepen