Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022

Gepubliceerd op: 11 februari 2022 21:08

Op woensdag 16 maart mogen we weer naar de stembus, dit keer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Goed voorbereid de gemeenteraadsverkiezingen in? In februari en maart hebben wij verschillende leuke activiteiten, alles rondom het thema democratie.

Deventer Stemt

In 2021 organiseerden wij samen met de gemeente Deventer het digitale Deventer Denkt Mee Festival. Dit jaar maken wij een doorstart met Deventer Stemt. Op woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wij helpen jou om goed voorbereid naar de stembus te gaan!   

De afgelopen jaren neemt de participatie van burgers bij de (lokale) democratie af. Dit is te zien aan onder andere het teruglopend aantal leden van de politieke partijen. Daarnaast groeit de ongelijkheid in Nederland en wordt het gat tussen hoog- en laagopgeleiden steeds groter. Als 'huiskamer van de stad' zijn wij de verbindende schakel tussen de gemeente, jou en alle andere Deventenaren. Bij ons kun jij kennis ophalen, kritische vragen stellen en is iedereen welkom ongeacht afkomst, politieke voorkeur of leeftijd.

Op zaterdag 26 februari trappen we af met Deventer Stemt. Vertel je verhaal op de Verkiezingsmarkt, laat je prikkelen in een debat of ga het gesprek aan met lokale politici en andere inwoners en kom tot nieuwe inzichten. Tot eind maand maart bieden wij een gevarieerd programma, alles rondom het thema democratie.

Wat is er te doen?

Verkiezingsmarkt | 26 februari 2022 van 14.00 – 17.00 uur | Bibliotheek Centrum 
Tijdens de democratiemarkt krijgen bezoekers extra informatie over de (lokale) democratie. Het is deze dag mogelijk om in gesprek te gaan met onder andere vertegenwoordigers van de D66, VVD, Deventer Sociaal, Groen Links, Sp, PvdA, CDA, Deventer Belang, ASP, Burgerberaad Deventer én er is informatie voor wie de Nederlandse taal nog niet zo goed beheerst!. Daarnaast kun je op deze dag terecht voor hulp of informatie over de kieswijzer en het stemmen. De markt wordt afgesloten met de theatershow In Search of Democracy 3.0. Inwoners en lokale politici gaan onder leiding van Lucas de Man in gesprek over de toekomst van de democratie.  

In Search of Democracy 3.0 |  26 februari van 16.00 - 17.30 | Bibliotheek Centrum
Als afsluiting van de verkiezingsmarkt gaan wij met elkaar in gesprek over de toekomst van de democratie. Autoritaire leiders, algoritmes en globalisering. Democratieën staan van alle kanten onder druk. Als we de macht op een eerlijke manier willen vormgeven, moet er iets veranderen. Maar wat precies, en hoe?

Films in de Huiskamerbioscoop | 3 en 5 maart 17.30 – 20.00 | € 2,50 | Bibliotheek Centrum 
Goed voorbereid de gemeenteraadsverkiezingen in? Naast de Democratiemarkt, debatten en lezingen vertonen wij ook twee films uit onze eigen collectie in onze Huiskamerbioscoop. 

Cultuurdebat | 8 maart van 19.30 - 22.00 | Bibliotheek Centrum 
Deventer is een stad vol met cultuur, maar hoe moet het Deventer kunst- en cultuurbeleid er uit gaan zien voor de komende vier jaar? Wat is de toekomstvisie van de politieke partijen hierover en hoe kijken de sector en de inwoners hiernaar? Tijd voor een debat! 

Duurzaamheidsdebat | 10 maart van 20.00 - 22.00 uur | Bibliotheek Centrum   
Natuurlijk wil je weten waar partijen voor staan. Zoals altijd worden in de aanloop naar de verkiezingen een aantal verkiezingsdebatten georganiseerd over Duurzaamheid. 

Stembureau Gemeenteraadsverkiezingen 2022 | 16 maart 07.30 tot 21.00 | Bibliotheek Centrum en Athenaeumbibliotheek
Voor het eerst sinds de opening is het mogelijk om naar de stembus te gaan de Bibliotheek Centrum aan de Stromarkt! We maken er een feestelijke dag van. 

Lezing ‘De verbeelde werkelijkheid’ | 31 maart 20.00 - 22.00 uur | Bibliotheek Centrum 
Een lezing door drs. Marc Roth over Noord-Korea, het meest gesloten land ter wereld. Hij laat bezoekers kennismaken met andere regeringsvormen. Hoe werkt het, hoe wordt het in stand gehouden en hoe groot zijn de verschillen met ons eigen politieke systeem? 

Meer informatie en handige tips zijn te vinden op deze pagina.