Pukkel en tote bag - Blog Alice

Gepubliceerd op: 6 september 2023 09:59

"De scholen zijn weer begonnen", staat op een groot spandoek bij mij in de buurt. Dat ze begonnen zijn blijkt ook uit het aantal fietsers in de vroege ochtend. Ik hoor twee jongens enthousiast hun rooster van de dag uitwisselen. Uit het enthousiasme leid ik af dat het brugklassers zijn, nog vol van de nieuwe school waar ze naar toegaan. Ik kijk om en zie flink gevulde tassen op hun rug. Het doet me denken aan mijn eigen start op de middelbare school. De klassieke leren schooltas was op z'n retour en de stoere jute ‘pukkel’ in. Ik ging voor de pukkel natuurlijk, voelde me hip en trendy.

Boeken en jongeren. We weten inmiddels dat het geen vanzelfsprekendheid meer is dat jongeren lezen. Een tekst met meer dan veertig tekens is al te lang. Het heeft gevolgen voor de taalvaardigheid, maar ook voor de verbeelding, de kennismaking met andere werelden en met andere perspectieven. Ik blijf optimistisch -of beter gezegd hoopvol- en houd me vast aan het credo dat onze jeugdspecialisten hanteren: “Iedereen houdt van lezen, alleen weet niet iedereen dat.” Dat wil zeggen, als je het boek vindt dat bij je past, wil je wel lezen. 

Als bibliotheek proberen we op allerlei manieren lezen te stimuleren. Een goed collectiebeleid dat inspeelt op interesses, op trends en ontwikkelingen is het fundament. Deskundige medewerkers zijn net zo belangrijk.  Zo werken onze jeugdconsulenten samen met het basis- en het voortgezet onderwijs aan het stimuleren van leesmeters en leesplezier. 

Met ingang van het nieuwe schooljaar hebben we een hinderlijk obstakel om zeep geholpen. Voor iedereen tot 27 jaar is het lidmaatschap van de bibliotheek gratis en het lenen boetevrij. De gemeente Deventer heeft dit aanbod mogelijk gemaakt en wil hiermee stimuleren dat scholieren, studenten en starters langer gebruik kunnen maken van de vele mogelijkheden die de bibliotheek hun te bieden heeft. 

Woensdag 30 augustus ontvingen we als start voor de jongerencampagne, ruim 600 studenten MBO en HBO in het kader van hun introductiedag op de Stromarkt om ze kennis te laten maken met het brede aanbod van de bieb. Struinen door de nieuwste BookTok-titels, chillen op het dakterras, een korte film kijken in de huiskamerbioscoop, samen in actie in een photo booth, laserprinten of een drankje bij biebcafé Freshman. Een inhoudelijke actiedag om jongeren zich thuis te laten voelen in de Bibliotheek en te verleiden lid te worden.

De leren schooltassen en jute pukkels behoren tot een ver verleden, de rugtas is al jaren populair. Iedereen tot 27 die zich tot eind oktober inschrijft als lid van de bibliotheek krijgt een tote bag met inhoud cadeau. En daar had ik als 60 plusser weer nooit van gehoord!