Blog: Eerste liefde

Gepubliceerd op: 4 april 2022 12:36

Het lijkt een makkelijk onderwerp, een eerste liefde, maar ik moet er toch diep over nadenken. Was mijn eerste liefde die pop met bewegende ogen waar ik als kind zo blij mee was? Of was het dat jongetje op de kleuterschool die op mijn verjaardagsfeestje kwam?

Was het ‘Mariska de circus prinses’, het boek waardoor ik met carnaval in de lange witte communie jurk van een van mijn oudere buurmeisjes gekleed ging? Was het dat leuke meisje in de klas waar ik altijd bewonderenswaardig naar keek of was het toch Frank, de jongen van de scouting? Dat was wel echte kalverliefde, zoals Boudewijn de Groot zo mooi bezingt in zijn gelijknamige lied.  

Zonder me goed te realiseren hoe vernieuwend het was, zat ik in mijn tienerjaren op een gemengde scoutinggroep, Dorus Rijkers in Haarlem. Een groep van zeeverkenners en watergidsen. De meiden noemden zichzelf Doortje Rijkers. De wekelijkse bijeenkomsten op zaterdag waren gescheiden, maar door het jaar heen deden we verschillende activiteiten samen. Zelfs het zomerkamp op de Vinkeveense plassen werd een gemengde activiteit. Wij verbaasden ons er niet over, voor ons hoorde het er gewoon bij en maakte het natuurlijk extra leuk. 

De mooiste plek waar ik samen met vriendinnen en vrienden van de scouting veel tijd heb doorgebracht was de Mooie Nel tussen Haarlem en Spaarndam. Daar had de club een stukje schiereiland waar de stalen vletten lagen. Een ideale omgeving om plezier te hebben en kalverliefdes te verkennen. Zoenen op het water of in het keetje op het land. Je voelde je jong en vrij; geen volwassenen in de buurt. Die eerste liefde zit in mijn hoofd opgeslagen, een fotocamera hadden we toen niet of nauwelijks. Een vaag kiekje uit mijn fotoalbum levert het bewijs. Frank is bezig met aanleggen en ik sta aan het roer. Eerste liefde.  

Vind je het leuk om jouw verhaal te delen, kom naar het Verhalencafé of liever daten met eten in de Bibliotheek? Kom dan op 14 april naar de Bibliotheek Centrum, bekijk onze agenda hier.   

Alice van Diepen