Bijzonder tapijt bij entree Bibliotheek Deventer

Gepubliceerd op: 21 september 2023 11:58

Duizenden spijkers zijn er geslagen in het bordes bij de toegang van onze hoofdvestiging. Bezoekers van de bieb vragen zich af; Is het braille? Een kunstwerk? Is het permanent of zijn ze er tijdelijk? Deventer is een kunstwerk rijker in de openbare ruimte en als plek werd gekozen voor de entree van onze bibliotheek.

Survey Market Carpet

Het kunstwerk ‘Survey Market Carpet’ – gemaakt door Kunstenaarscollectief We Make Carpets bestaat uit aluminium meetspijkers die samen een tapijt vormen. Hiervoor boorden de kunstenaars heel precies gaatjes met elektrische watergekoelde diamantboren in de natuurstenen vloer van de bibliotheek. 

Meetspijkers als referentiepunt

Het kunstenaarscollectief Marcia Nolte, Bob Waardenburg en Stijn van der Vleuten maakt al sinds 2009 installaties met gebruiksvoorwerpen en koos in Deventer voor een tapijt van meetspijkers. Meetspijkers of meetnagels worden in het dagelijkse leven gebruikt door landmeters om een punt te markeren als referentiepunt. En dat is precies wat de bibliotheek ook is; een referentiepunt, een plek van ontmoeting. 

In vijf talen

Buig je je wat dieper over het tapijt? Dan zie je op elke meetspijker het woord ‘meetspijker’ in vijf verschillende talen; Nederlands, Italiaans, Frans, Engels en Duits. Niet voor niets is gekozen voor spijkers in verschillende talen. De Bibliotheek is immers een kennisplek waar taal centraal staat. Het kunstwerk stelt niet een specifieke beeltenis voor. Je kan erin zien wat je er in wil zien. 

Meer weten?

Natuurlijk ben je van harte welkom om ‘Survey Market Carpet’ van dichtbij te komen bekijken. Ben je nieuwsgierig naar de andere tapijten van het kunstenaarscollectief? Neem dan eens een kijkje op We Make Carpets.