Jeroen van der Geest

Als directeur van het werk- en leerbedrijf KonnecteD zet Jeroen van der Geest (52 jaar) zich samen met zijn collega’s in voor de inwoners van de gemeenten Deventer en Olst-Wijhe om hun talenten te ontwikkelen en betaald werk te vinden. Dit kan binnen de muren van KonnecteD of bij een reguliere werkgever. Hij doet hierbij een beroep op werkgevers om sociaal te ondernemen en werk te scheppen dat past bij de werkzoekende. Doelgroepen zijn mensen met een licht verstandelijke, mentale en/of fysieke beperking, statushouders en mensen uit de participatiewet.

Met een diploma Facilitaire Dienstverlening op zak, begon Jeroen in 1996 als facilitair manager bij een conferentiecentrum in Overijssel. Tegen de achtergrond van de privatisering van de publieke arbeidsbemiddeling in de jaren negentig startte hij in 1998 samen met een ondernemer en een arbeidsdeskundige een re-integratiebedrijf. Binnen een aantal jaren had het bedrijf 12 vestigingen, 130 medewerkers in dienst en liepen er 4.500 re-integratietrajecten. “Het was pionieren en een hele leerzame tijd”, aldus Jeroen. 

Op den duur vond hij zichzelf te ver afstaan van de mensen om wie het ging en het financiële risico van ondernemen te groot. Hij stapte uit het bedrijf. In 2011 begon hij als directeur van een SW-bedrijf (Sociaal Werkbedrijf) in Hengelo. Jeroen: “Het is het beste zakelijke besluit dat ik in mijn leven heb genomen, om in loondienst te gaan werken.” Maar behalve het ontbreken van financiële stress, bood deze baan hem ook een mooie combinatie van maatschappelijke, ondernemende en bestuurlijke aspecten. Een Werkbedrijf kan mensen vanuit het bedrijf naar werk leiden in een lokaal netwerk van werkgevers en binnen hun werk begeleiden en opleiden om waarde toe te voegen.  

Aantrekkelijke stad

Een aantal jaren later keerde Jeroen terug naar zijn geboortegrond in Den Haag, waar hij directeur werd van het Gemeentelijk Werkbedrijf. Eind 2019 maakte hij de overstap naar het SW-bedrijf MidZuid in Oosterhout. Toen hij ruim een jaar later benaderd werd  voor  de functie van directeur van KonnecteD, koos hij hiervoor. Woonachtig in Ommen, was Deventer voor hem beter te bereizen en te combineren met zijn privéleven. Maar dat was niet de enige reden dat hij besloot voor deze baan te gaan. “Van de ruim negentig SW-bedrijven die ons land telt, staat KonnecteD goed aangeschreven. Het aantal gedetacheerden is bovengemiddeld, de verbinding met het bedrijfsleven is sterk en het bedrijf was financieel gezond. En Deventer is een aantrekkelijke stad, een compacte stad. Reisafstanden zijn klein, waardoor er veel mogelijkheden zijn”, vertelt Jeroen enthousiast.  

Van de 2.500 mensen die jaarlijks in de bijstand zitten, komen ongeveer 1000 mensen bij KonnecteD terecht. Daarnaast zijn er ongeveer 650 mensen met een beperking (verstandelijk, fysiek en/of mentaal) die via KonnecteD aan het werk zijn, een derde daarvan binnen de muren van KonnecteD. De afgelopen jaren heeft Jeroen geprobeerd het bedrijf overzichtelijker en compacter te maken: “We hebben de twee onderdelen van het bedrijf, Sallcon en Deventer Werktalent echt in elkaar op laten gaan. Er zijn geen twee operationele managers meer, maar één. We hebben zeven teams die gelijkwaardig aan elkaar zijn en allemaal bezig zijn met, zoals wij dit noemen, ‘werk van betekenis maken’”. De afgelopen jaren moest de organisatie geld bijleggen, omdat de subsidie vanuit het Rijk te weinig is. Op de vraag wat Jeroen nog wil bereiken, antwoordt hij: “Ik wil de toekomst van de infrastructuur veiligstellen en KonnecteD weer financieel gezond maken.” 

“Ik voel mij vaak een missionaris. Ik wil werkgevers laten beseffen dat de mens centraal staat.” 

Doorluisteren

Om zoveel mogelijk mensen aan passend werk te helpen, heeft KonnecteD het bedrijfsleven nodig. ‘Groen’ en ‘schoon’ zijn belangrijke sectoren voor de inzet van mensen met een arbeidsbeperking, omdat dit werk niet is te verplaatsen, de gemeente zelf opdrachtgever is en het werk vaak goed in groepjes te begeleiden is. Maar KonnecteD werkt met alle sectoren samen, zodat mensen zich breed kunnen ontwikkelen en bekwamen. “We kunnen niks zonder het bedrijfsleven. We zijn blij met elke werkgever die werkt aan inclusiviteit. Toch is hier ook nog een wereld te winnen, momenteel heeft nog geen twintig procent van de werkgevers mensen met een arbeidsbeperking in dienst. Werkgevers denken vanuit productie en zoeken mensen bij het werk dat gedaan moet worden. Ik voel mij vaak een missionaris. Ik wil de werkgevers laten beseffen dat de mens centraal staat. Werk moet aansluiten bij mensen, daarmee wordt een organisatie in zijn geheel een rijkere organisatie”, aldus Jeroen. Intern probeert hij een klimaat van empathie te scheppen om mensen zo goed mogelijk te helpen. “Ik doe regelmatig een appèl op alle medewerkers om goed te luisteren. Ik noem het doorluisteren. Probeer om onbevooroordeeld tegenover iemand te gaan zitten en te luisteren.

De rol van zijn vrouw Daniëlle in Jeroens leven is onmiskenbaar. Zij ondersteunt hem in zijn loopbaankeuzes en schept een warm thuis. Ook zijn christelijke gezindheid speelt een belangrijke rol. Ondanks een moeilijke start als kind, voelt Jeroen zich bevoorrecht. “Er zijn 2,5 miljoen mensen die niet mee kunnen komen en weinig hoop hebben. Ik heb het al 25 jaar goed. Ik heb vier eindverantwoordelijke functies gehad in dezelfde sector. Leuke, mooie banen. Ik heb een arbeidzaam leven, ben bezig met maatschappelijke vraagstukken, mag met en voor mensen werken. Er is een groter plan, waarbinnen ik een steentje kan bijdragen”, klinkt een dankbare Jeroen.