Koppels aan het woord: Alie en Wegatha

Alie: "Ik heb mijn hele leven tot nu toe gewoond en gewerkt in Deventer. Wegatha komt uit Eritrea. Samen met haar twee kinderen is ze vier jaar geleden via een lange weg naar Nederland gekomen waar haar man in een AZC verbleef. Ik kende het gezin al, omdat ik ook een taalmaatje ben geweest van Berhane, haar man. We spreken elke week af en als het niet uitkomt, informeren we elkaar via Whatsapp.

We voeren een gesprekje met elkaar en dat kan over veel onderwerpen gaan, zoals activiteiten van het gezin, bijzonderheden over de kinderen en praktische onderwerpen, zoals het lezen van brieven van overheden of het doen van boodschappen. Als het zo uitkomt, maken we gebruik van de computer.

Ik heb ook altijd een korte leestekst bij de hand, en ik maak gebruik van de korte verhaaltjes die elke dag in de Stentor staan. Hier vertellen lezers over grappige gebeurtenissen met hun (klein-)kinderen. De onderwerpen geven gelegenheid tot uitbreiding van de woordenschat en/of een gesprekje en sluiten goed aan bij de belevingswereld van Wegatha die ook jonge kinderen heeft.

Wegatha vertelt mij over haar leven in Eritrea en de vlucht naar EthiopiĆ«. Vandaar kon ze na een lange wachttijd met het vliegtuig naar Nederland. 

Soms moet ik het hebben over een lastig onderwerp waar wij in Nederland mee te maken hebben. Ik denk aan het donorregistratieformulier dat zij ontving.

We beleven beiden plezier aan de bezoekjes en ik hoop Wegatha wat verder te kunnen helpen om haar weg hier te vinden."