Lezen begint bij leesplezier

Terug naar de vorige pagina

Hoe krijg je jongeren aan het lezen?

Ga lekker lezen! Kruip in bed met een boekje. Leg je mobiel weg. En zeg tegen je ouders 'Stoor mij niet, ik lees'. Dat is wat Elsbeth Nijhuis -docent Nederlands en taalcoördinator bij het Etty Hillesum Lyceum haar leerlingen altijd meegeeft. 

 

Lees verder over hoe je jongeren aan het lezen krijgt

Mee op pad met de VoorleesExpress

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Vrijwilligers hebben twintig sessies met een gezin. Ze ontmoeten elkaar thuis, zien elkaar online of op een openbare plek. Samen met de ouders gaan ze lekker aan de slag met taal en (voor)lezen. 

Lees het verhaal van onze vrijwilliger Renske

Voorlezen aan de allerkleinsten

Samen boekjes lezen, plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen, versterkt de band met je baby. Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal, zo blijkt uit onderzoek. Het landelijke programma BoekStart stimuleert dit. "Als mijn kind mag kiezen wat hij wil doen op papadag, wil hij altijd naar de bibliotheek."

Lees verder over het BoekStart voorleesuurtje

De Deventer Leescoalitie

In de Deventer Leescoalitie zitten vertegenwoordigers van Sine Limite, Etty Hillesum Lyceum, ROC Aventus, Pabo Saxion, Gemeente Deventer en de Bibliotheek Deventer. Samen willen wij het leesplezier van alle Deventenaren stimuleren. Ouders en professionals kunnen terecht met ál hun vragen over leesplezier, leesmotivatie en laaggeletterdheid. In april 2021 werd voor ruim 120 deelnemers de eerste Deventer Conferentie ‘Deventer Leest’ georganiseerd. 

In juni volgde de Week van het Leesplezier met leesactiviteiten en theatervoorstellingen, een primeur voor Deventer. De ambassadeur van de Deventer Leescoalitie is Özcan (‘Eus’) Akyol die de slotdag opende.  

Leesplezier in cijfers

Max Velthuijs Op nummer 1, het meest geleende jeugdboek in 2022

Kikker laat zijn huis zien, waar zijn vrienden Haas en Eend ook zijn. Met Rat gaat hij op avontuur en Varkentje is pannenkoeken aan het bakken. Met elkaar vieren ze feest.

Top 10 meest geleende kinderboeken in 2022