Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Vrijwilligers hebben twintig sessies met een gezin. Ze ontmoeten elkaar thuis, zien elkaar online of op een openbare plek. Samen met de ouders gaan ze lekker aan de slag met taal en (voor)lezen.

Het verhaal van de 71-jarige vrijwilliger Renske

“Ik ben voor de eerste keer op bezoek bij een Somalisch gezin. Mazin – een drukke peuter van 3 jaar - kwam enthousiast op me af en ging er vervolgens weer als een speer vandoor. Ik had toen al in de gaten dat het een kunst zou zijn om zijn aandacht te vangen voor het voorlezen. Maar ik ben niet voor één gat te vangen…. Verstoppertje spelen, dát is de truc! Mazin doet mee en we zoeken samen wat boekjes uit. Vanaf dat moment kon er voorgelezen worden.”  


Hetty Odenthal, projectleider VoorleesExpress van de Bibliotheek Deventer over Renske en Mazin

  • Zelf bijdragen aan de VoorleesExpress

    “Mazin was dol op de Renske. Er werd ook contact gelegd met de peuterspeelzaal en juf Berna nodigde Renske uit voor vergaderingen.  Zij verdiepte zich in de klas en besteedde daar aandacht aan bij het voorlezen. En bijzonder: Mazin's moeder is enthousiast gemaakt om Nederlands te leren via de Taalsalon. Mazin is goed vooruitgegaan. Hij is nu 4 jaar geworden en gaat naar de Tintaan in Deventer. Moeder gaat samen met Mazin naar de bieb. Al met al een mooi traject!”

Terug naar de vorige pagina