Leesclubs voor kinderen

Lysse, Nora en Pien: alle drie zijn ze 11 jaar en zitten ze in klas 5 van vrije school De Kleine Johannes in Deventer. Afgelopen jaar deden ze mee aan het leesclub-project van de Bibliotheek Deventer. Daarbij gingen ze creatief met de verhalen aan de slag. Ook maakten ze een podcast.

“Wij zijn eigenlijk wel de grootste lezers van de klas. Onze juf vroeg of we, samen met Willem en Senne, in een leesclub van de bibliotheek wilden. We vonden het leuk om daar aan mee te doen. Eerst maakten we kennis met Dorinda van de bieb. Zij wilde graag weten wat onze hobby’s zijn en welke boeken we graag lezen. Daarna kwamen we elke twee weken een uur met Dorinda bij elkaar. Op school, in het houtlokaal. Daar gingen we praten over de boeken die we gelezen hadden en mochten we ook een nieuw boek uitzoeken. Dorinda had elke keer een nieuwe stapel boeken bij zich. Soms lazen we hetzelfde boek, soms verschillende. Maar elke keer was er een thema."

Creatief aan de slag met verhalen

"Bij het praten over de boeken konden we elkaar vertellen wat we leuk, grappig of spannend vonden. Of natuurlijk wat raar of stom was aan het verhaal. En ook wat we heel onverwacht vonden. Daarna gingen we aan de slag met creatieve dingen over het thema. Zo hebben we een stop motion-filmpje gemaakt, met een app op de tablet. Over de serie De Grijze Jager. Nora heeft het paard nagespeeld. We hebben het filmpje in de klas laten zien. De kinderen uit onze klas die van lezen houden, vonden dat erg leuk. Ook schreven we wel eens een stukje over het boek dat we gelezen hadden. Of maakten we er foto’s en filmpjes over. Het thema was bijvoorbeeld griezelen, magie, romantisch of geschiedenis.

We vonden de leesclub ontzettend leuk. Als je een boek uit hebt, zit je er tenminste niet in je eentje mee. Je kunt er met elkaar over praten. Elkaar tips geven. Als je samen over een boek praat, onthoud je het verhaal ook beter, merkten we. Doordat we steeds uit boeken over een bepaald thema mochten kiezen, lazen we ook verhalen die we normaal nooit gekozen zouden hebben. We vonden het ook super dat we creatief met de boeken bezig mochten zijn. Thuis doe je dat eigenlijk nooit.

De leesclub op school is nu afgelopen, maar we hebben gehoord dat er zo’n leesclub in de bieb komt. We gaan er een podcast voor opnemen, zodat kinderen uit heel Deventer kunnen horen hoe leuk het is. Zelf willen we wel verder met de nieuwe leesclub in de bieb. Of we daardoor nóg meer van boeken gaan houden dan we nu al doen? Haha, nee dat kan écht niet.”

Dorinda Valkenburg over het project

  • “Ik vond het zo bijzonder om te zien dat bij sommige kinderen hun kijk op de wereld werd vergroot. Ze konden zich ook echt verplaatsen in de personages. Binnenkort starten we in de bibliotheek met een leesclub voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Elke maand lezen we over een thema en praten we daar met elkaar over. De podcast van Lysse, Nora en Pien zetten we na de zomervakantie in op scholen, om meer bekendheid aan de leesclub te geven.”

De foto's zijn gemaakt door Pieter Leeflang (Deventer Foto Kring).