Praten over mentale gezondheid

Hoe geef je jongeren een platform om te praten over hun mentale gezondheid?

Lennard Gols is programmaleider Kunst & Cultuur in het sociaal domein voor Kunstcircuit Deventer. In coronatijd bedacht en initieerde hij Platform Mindset. Community librarian Rens Bleijenberg speelde vanuit de Bibliotheek Deventer het afgelopen jaar een rol bij de totstandkoming van de zeven afleveringen die online beschikbaar kwamen. Mindset werd zodoende een nieuw en vernieuwend Deventer jongerenplatform met talkshows en podcasts waar bekende artiesten en bekende jonge Deventenaren aanschuiven om te vertellen over hun psychische klachten, uitdagingen en onzekerheden.

Bekende artiesten als rolmodel
“Het viel me op dat steeds meer bekende artiesten in de media vertelden over de psychische uitdagingen die ze ervaren", vertelt Lennard. “Het leek me waardevol hen als rolmodel in te zetten. Om het thema voor jongeren bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken. Dat idee werd ineens nog relevanter toen corona uitbrak. In korte tijd hebben we met negen samenwerkingspartners in Deventer het plan voor Mindset uitgewerkt en succesvol subsidie aangevraagd. Het was mooi om in een tijd vol beperkingen juist zo’n zinvol concept op te zetten. Mindset paste op alle manieren. In maart 2021 konden we van start.”

Jongeren mee laten denken
De Bibliotheek Deventer was één van de deelnemende organisaties. Vanwege zijn rol in jongerenprojecten was community librarian Rens Bleijenberg betrokken, vertelt hij: “Vanuit de bibliotheek konden we jongeren uit ons netwerk aan Mindset koppelen en mee laten denken over de invulling van de afleveringen.” Die jongeren kwamen deels uit het bibliotheeknetwerk, maar bijvoorbeeld ook uit het jongerenwerk. Dat zorgde voor een diverse mix van deelnemers. Het idee om de talkshows steeds op verschillende plekken in de gemeente Deventer, met een livepubliek, op te nemen, strandde door corona. Toch lukte het uiteindelijk om zeven aantrekkelijke afleveringen te maken, waarin schrijver en presentator Splinter Chabot, dichter en theatermaker Ellen Deckwitz en songfestivalzangeres S10 te gast waren. Net als bekende jonge Deventenaren als Paul Sinha (producer, singer/songwriter), Montel van Leijen (winnaar Holland’s Next Topmodel) en De Sluwe Vos (techno-DJ).

Drie extra afleveringen
Lennard kijkt goed terug op Mindset: “De gemeente Deventer zag de meerwaarde en de urgentie van een jongerenproject op dit gebied. Dankzij de gemeente konden we dan ook drie extra afleveringen maken. Uiteindelijk is de laatste aflevering ook echt met een livepubliek opgenomen. Ik denk dat we samen iets goeds in handen hebben, waarmee jongeren op een laagdrempelige manier met mentale gezondheid aan de slag kunnen. Vanuit Kunstcircuit hebben we het project aangejaagd en vervolgens overgedragen aan Raster/Jongerenwerk. Zij gaan Mindset verder uitbouwen.” 

De Bibliotheek Deventer blijft betrokken, vult Rens aan: “Samen met de jongeren bereiden we nieuwe afleveringen voor. Via ons Cancelled-project blijf ik daarnaast werken aan andere culturele en maatschappelijke activiteiten. Voor en door jongeren in Deventer.”

Volg, bekijk en beluister Mindset: