De Nederlandse taal: hoe moeilijk kan het zijn?

Om de Week van Lezen en Schrijven in te luiden, stond woensdag 1 september een Escape Room van Raccoon op de Brink. Passanten werden verleid om de caravan binnen te gaan, doordat hen het winnen van een korte vakantie in het vooruitzicht werd gesteld. Eenmaal in de caravan bleek de kans op deze prijs echter al gauw onbereikbaar.

Zo'n 40 mensen waagden woensdag een gokje in de Escape Room, want hoe moeilijk kon het zijn. Vol vertrouwen begonnen ze aan de puzzeltocht. Maar ook al waren alle opdrachten in het Nederlands en werden de instructies stap voor stap uitgelegd, bleek de hun altijd zo vertrouwde taal erg lastig te begrijpen. Ook de hints waren allesbehalve bemoedigend. "Het staat er toch!" en "Kun je niet lezen?"

Geconfronteerd met hun eigen onvermogen, kwamen velen gefrustreerd na 15 minuten weer naar buiten. Het was hen niet gelukt de code te kraken. "Frustrerend", "Het is vermoeiend om het niet te weten. Je gaat aan jezelf twijfelen", waren enkele reacties.

Natuurlijk ging het helemaal niet om het winnen van een vakantie. De Week van Lezen en Schrijven staat in het teken van bewustwording van en begrip voor laaggeletterdheid en daar was het ook in de Escape Room om te doen. Eenmaal buiten veranderde frustratie al snel in begrip, compassie en ook ongeloof. “Als je cruciale informatie mist, kom je er niet uit." "Het is logisch dat je stopt, je wilt niet steeds geconfronteerd worden met je tekortkomingen." "Ik wist niet dat laaggeletterdheid nog zo actueel was.", aldus sommige deelnemers.

Door deze actie hebben we geprobeerd bewustwording en begrip te vergroten. "We moeten hier iets aan doen. Het begint al op de basisschool.", zei een voormalig basisschoolonderwijzer, toen we hem om een reactie vroegen. De deelnemers aan de Escape Room stonden 15 minuten in de schoenen van mensen voor wie lezen en schrijven niet zo vanzelfsprekend is. De Nederlandse taal kan moeilijker zijn dan men vaak denkt, ook al is het je moedertaal.

Terug naar het jaarverslag