Expositie 'Verwantschap en Verbondenheid met de 100 jarige Republiek Turkije'

'Verwantschap en Verbondenheid' is het thema van de week waarin we aandacht geven aan wat de oprichting van de republiek Turkije én de modernisering vanaf 1923 voor Turkse inwoners betekende en hoe de banden tussen Nederland en Turkije én specifiek tussen Deventer en Turkije, zich hebben ontwikkeld.

De expositie

Deze foto-exposite laat het licht schijnen op de industriële modernisering in Turkije, de verandering van het schrift-van Arabische naar Latijnse letters, de aandacht voor het belang van goed en modern onderwijs én het tot stand komen van het stemrecht voor vrouwen! Maar ook de modernisering van de kleding voor zowel mannen als vrouwen, door westerse invloeden. Waar vonden biede landen elkaar, wanneer en hoe steunden zij elkaar?
En wat bracht de arbeidsmigratie hen en ons, die begon in de zestiger jaren van de vorige eeuw?

Vermenging van culturen
Deventer kent een groot aantal inwoners van Turkse afkomst, door de arbeiders die in de jaren zestig en zeventig naar Nederland werden gehaald om te werken in onze fabrieken. Na verloop van tijd verenigden zij zich met hun gezinnen en de kinderen groeiden op in de Nederlandse cultuur. Maar wat lieten zij achter en wat brachten zijn ons? Hoe is ons leven veranderd door de komst van mensen uit een ander land, een andere cultuur en hoe werd hun leven beïnvloed door onze waarden en normen? Wat betekent dit alles voor hen én voor Deventer?

Verbondenheid
In hoeverre voelen we ons inmiddels verbonden met inwoners met (groot-)ouders van Turkse afkomst en hoe kijken zij naar hun leven hier, vandaag de dag? Welke impact heeft de cultuurshock gehad op hun opvoeding? Waar vinden we ekaar en hoe leven we met elkaar in een multiculturele samenleving?

Samenwerking
De expositie is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Centrum voor Diversiteit en Samenleving, Het Nationaal Archief, het Turks consulaat Deventer, de Centrum Moskee Deventer, de Atheneumbibliotheek en de Bibliotheek Deventer.

Praktische informatie
De expositie is te zien van zaterdag 25 november tot en met zaterdag 2 december op het Marktplein op de begane grond van de Bibliotheek Centrum. Iedereen is van harte welkom de expositie gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de Bibliotheek Centrum.