Open Monumentendag en boekverkoop

Gepubliceerd op: 26 augustus 2022 11:31

Op zaterdag 10 september openen de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel hun deuren. Tijdens de Open Monumentendag kan iedereen terecht voor rondleidingen, een lezing en boekverkoop. De toegang is gratis.

Rondleidingen en meer

De Athenaeumbibliotheek, de oudste stadsbibliotheek van Nederland, en Collectie Overijssel (stadsarchief Deventer) zijn grotendeels gevestigd in een voormalig zusterhuis van de Moderne Devotie, het Buyskenshuis. Dit zusterhuis is begonnen als een huis aan de Papenstraat en groeide uit tot een complex op het binnenterrein tussen de Papenstraat en de Noordenbergstraat. In de hal is een kleine expositie ingericht met topstukken uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel.

Vanaf 11 uur wordt er ieder uur een rondleiding gegeven (11:00, 12:00, 14:00, 15:00 en 16:00), waarbij de geschiedenis van de panden en van het stadsarchief en de Athenaeumbibliotheek aan bod komt. Om 13:00 geeft conservator Suzan Folkerts een college over de leescultuur van de Moderne Devotie.

Boekverkoop

Naast de rondleidingen en de lezing is er ook een boekverkoop van afgeschreven dubbele boeken. Ze zijn zorgvuldig gecontroleerd en allemaal al aanwezig in de collectie Deventer van de Athenaeumbibliotheek. De opbrengst komt ten goede aan de inzamelingsactie voor de aankoop van een uniek koorblad uit de Lebuinuskerk door de Athenaeumbibliotheek. De boeken zijn verdeeld in de thema's sportverenigingen, onderwijsinstellingen, bedrijven, monumenten en straten, Deventer algemeen, Deventer randgemeenten en Overijssel. Een tip dus voor historisch geïnteresseerden! 

Stromarkt

De bibliotheek aan de Stromarkt is ook open tijdens Open Monumentendag. Het historische pand Stromarkt 19 is onderdeel van het oudste stenen huis van Nederland en is via een glazen verbinding verbonden met de nieuwe bibliotheek. Het was eeuwenlang het woonhuis van de Proost, de vervanger van de bisschop, vandaar de naam Proosdij. Het pand maakte deel uit van het kerkelijk gebied van de Lebuïnuskerk en vormde met het omliggende groen een religieuze enclave in de stad, een groene oase met ruimte voor reflectie en studie.

Tijdens Open Monumentendag is de Stromarkt, binnen de openingstijden van de bibliotheek, zelfstandig te bezoeken. Ook is er een kleine tentoonstelling van de Athenaeumbibliotheek te zien met het thema 'ramp'. Om 15:00 en 16:00 treed het Korenlint op.