Maand van de Geschiedenis

Gepubliceerd op: 27 september 2022 18:37

Oktober is de maand van de geschiedenis. Talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseren activiteiten met het thema ramp. Ook de Athenaeumbibliotheek doet dit jaar mee.

Mini-expositie

Rampen zijn van alle tijden. Vanaf 15 augustus is de expositie 'Ramp' al te zien in de bibliotheek Deventer. In de collectie van de Athenaeumbibliotheek zijn onder andere beschrijvingen, dagboeken en pamfletten te vinden over rampen uit de Deventer geschiedenis. Deze bronnen tonen hoe verwoestend oorlogen en overstromingen kunnen zijn en laten ook de veerkracht en de weerbaarheid zien van Deventer. 

Meer

Naast deze mini-expostie van de Athenaeumbibliotheek heeft de Bibliotheek Deventer ook twee virtrines gevuld. Met behulp van uitgeverij Petrichor en de eigen collectie zijn hier ook verschillende 'rampen' te zien. 

Stichting uitgeverij petrichor is een kleinschalige underground uitgeverij van poëzie, beeldende kunst en andere fraaie zaken die zich in een boek zo mooi kunnen presenteren. Petrichor wil een podium in boekvorm bieden aan kunstenaars en schrijvers die misschien minder snel de grote massa aanspreken maar dat wel verdienen. In samenwerking met de Bibliotheek Deventer hebben zij een kleine vitrine gevuld met publicaties, gedichten en meer. 

De expositie is vanaf 1 oktober gratis te bezoeken binnen de openingstijden van de bibliotheek. Klik hier voor de meest actuele openingstijden. 

Maand van de Geschiedenis

De maand van de geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' wordt dit jaar brengen  het thema Wat een ramp! geschiedenis voor het voetlicht gebracht.In het hele land zijn allerlei activiteiten te bezoeken. Ook in Deventer zijn verschillende dingen te doen. Naast de mini-expositie in de Bibliotheek Deventer is in de Waag de tentoonstelling 'Rampjaar 1672' te bezoeken en heeft de Waag ook een gratis wandelroute ontwikkeld. De wandelroute is gratis verkrijgbaar bij Museum De Waag en VVV Deventer aan de Brink.

Benieuwd? Klik hier voor alle activiteiten in de maand van de geschiedenis.