'Deventer Boekenstad' verkozen tot Overijssels Boek van het Jaar 2020

Gepubliceerd op: 9 november 2020 08:39

Het boek 'Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel', onder redactie van Suzan Folkerts (conservator Athenaeumbibliotheek) en Garrelt Verhoeven (ex-directeur Deventer Verhaal), heeft de titel 'Overijssels boek van het Jaar' in de categorie non-fictie in de wacht gesleept. Het boek verscheen eind 2018 bij Walburg Pers ter gelegenheid van de gelijknamige dubbeltentoonstelling als afsluiting van de viering van 1250 jaar Deventer en het 100-jarig bestaan van de Bibliotheek Deventer.

Uit het juryrapport: 'Deventer boekenstad' benut de mogelijkheden van het medium boek volop. Het is een boek om door te bladeren en de prachtige visuele vormgeving van oude handschriften en druksels te bewonderen en om te lezen. Specialisten bieden een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van Deventer als boekenstad tot op de dag van vandaag. En elk hoofdstuk biedt kaderteksten die dieper ingaan op een aspect uit deze geschiedenis. De lezer kan eruit halen wat hij wil: algemeen historisch inzicht, specialistische kennis of leuke anekdotes. Deventer boekenstad doet absoluut recht aan de status van Deventer als boekenstad.

De winnaars werden op 4 november jl. bekendgemaakt tijdens een online event. Nicole Harmsen won in de categorie fictie met het boek De Rusluie. Het was de elfde uitreiking van de prijs Overijssels Boek van het Jaar, georganiseerd door Rijnbrink en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.