Dag van de Mensenrechten

Ieder jaar - op de Dag van de Mensenrechten op 10 december - bieden wij ruimte aan Amnesty International om hun schrijfactie te organiseren.

Brieven schrijven is Amnesty’s meest beproefde actiemiddel. Voorbeeldbrieven aan dictatoriale regimes, waar (politieke) gevangenen vastzitten, vaak zonder enige vorm van proces, worden hiermee gesteund. Er wordt druk uitgeoefend op de autoriteiten om het onrecht te stoppen. 

Schrijfmarathon in de Bibliotheek Centrum

De schrijfactie op zaterdag 10 december 2022 vond plaats op het Marktplein in de Bibliotheek Centrum. Drie ploegen vrijwilligers ontvingen de briefschrijvers en zorgden voor alle benodigde materialen. Er waren gedurende de dag zeker 50 briefschrijvers. 

Naast de schrijfmarathon was er deze dag nog veel meer te beleven in de Bibliotheek Centrum. In de middag traden drie musici uit Oekraïne op, een pianiste, een violiste en een jonge zanger. Allen bewoners van het Irishuis aan de Keizerstraat. Bibliotheekbezoekers en andere belangstellenden schoven aan op het Martkplein en lieten zich verrassen door de zeer professioneel uitgevoerde muziekstukken. Kippenvel bezorgde de 14-jarige zanger Mykyta de bezoekers met zijn prachtig geschoolde stem.

In de avond was er een drukbezocht concert van het Trio Qasyoun bestaande uit professionele muzikanten, vluchtelingen uit Syrië. De band voert oosterse Arabische muziek uit en bestaat uit de twee Syrische zussen Jawa Manla en Shaza Manla en de Syrische slagwerker Modar Salama. Helaas was een van de zussen verhinderd, dit werd opgevangen door Ahmad Saxo uit de Koerdische stad Qamishli (NO Syrië), bewoner van de noodopvang in de Deventer wijk Keizerslanden. Hij zingt en speelt buzuk en wist bijzonder veel enthousiasme los te maken bij de luisteraars. 

Een groepje Saxion-studenten verzorgde een workshop over gendergelijkheid en – rechten in de Tuinkamer. Het is fijn om te zien dat dit ook goed werd bezocht.

Hoe de stad invulling gaf aan deze dag

De week van de Mensenrechten wordt in Deventer in samenwerking met diverse partijen georganiseerd. Er is een samenwerking met het Etty Hillesum Centrum, Wereldlokaal, Amnesty en Vluchtelingenwerk Deventer. 

Een aangrijpende voorstelling, gebracht door vrouwen van Theater Hart van Eer, over onderwerpen eer en eerwraaak vond plaats in het Etty Hillesum Centrum .Op het Etty Hillesum Lyceum was ook aandacht voor Paarse Vrijdag waarbij ruim 200 handtekeningen werden opgehaald voor de landelijke Amnesty-actie. 

Bij Saxion, in het kader van Studium Generale, was er een interactieve bijeenkomst in het kader van de toekomstige verhoudingen met Rusland na de inval in Oekraïne. De vertaalslag naar conflictbemiddeling in het algemeen kwam daarmee ook aan de orde. 

Verder kwamen mensen van de gemeente Deventer en van diverse maatschappelijke organisaties bij elkaar om kinderrechten te bespreken om deze beter te verankeren in het beleid. 

Terug naar de vorige pagina