Lezen met kinderen van 0 tot 4 jaarlezen jong 430

Je kunt jouw kind al op heel jonge leeftijd in aanraking brengen met boeken. Denk aan stoffen of plastic babyboekjes, of boeken zonder tekst maar mét afbeeldingen. Door samen die afbeeldingen te bekijken en er over te praten, help je het kind met het leren van woordjes.Tips voor het kiezen van boeken

oo Sluit aan bij de belevingswereld, de interesse en het niveau van je kind.
Zoek je een boek over een bepaald onderwerp? Zoek in de catalogus van de bibliotheek of bekijk de Boek en Jeugd gids.
Kijk ook eens op Leesplein.nl. Deze website biedt een schat aan informatie.
Laat het kind kennismaken met boeken in verschillende stijlen en met verschillende onderwerpen. Zo kan je kind een eigen smaak ontwikkelen.
Jij bent degene die het boek door het voor te lezen aan je kind overbrengt. Kies dus een boek waar je zelf enthousiast over bent en laat plezier doorklinken in het voorlezen ervan!Voorleestips

oo Maak van het voorlezen een gewoonte door er elke dag op een vast tijdstip even aandacht voor te hebben. Voorleestijd is de tijd waarop je samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen!
Lees het boek dat je gaat voorlezen van tevoren zelf door.
Bekijk samen de voorplaat van het boek: waar zou het verhaal over gaan?
Voorspel samen het verhaal: hoe zal het aflopen?
Geef je kind de ruimte door op het verhaal te reageren.
Geniet er samen van!
Voorleestips op onze website.
Voorleestips op het Voorleesplein.Lezen met kinderen van 4 tot 12 jaar
In de basisschoolleeftijd ontwikkelt het kind zich snel. Het leert zelf lezen, maar dat betekent niet dat het voorlezen van de baan is! Ook oudere kinderen kunnen hier nog van genieten.Mijn kind leert lezen

In groep 3 gaat je kind zelf leren lezen! De bibliotheek heeft veel boekjes die aansluiten bij het leesniveau van je kind. Dit noemen we AVI-niveau. Het AVI-niveau werkt met codes, zoals S ('start'), M3 ('midden groep 3'), E3 ('eind groep 3') en M4 ('midden groep 4'). Deze boekjes staan in de bibliotheek apart. De boeken met een hoger AVI-niveau staan tussen de andere boeken en zijn niet als zodanig herkenbaar. Op de website www.leesplein.nl kun je zelf een lijst op maat samenstellen met boeken die geschikt zijn voor je kind.

Lees meer over het AVI-niveau >>Het Makkelijk Lezen Plein
Heeft je kind moeite met lezen? Of is het dyslectisch? Dan kan het in de bibliotheek terecht bij het Makkelijk Lezen Plein. Hier vindt je kind eenvoudig te lezen, aantrekkelijke leesboeken, luisterboeken en daisyroms. Bovendien vind je hier als ouder achtergrondinformatie én zijn leeshulpmiddelen, zoals een daisyspeler te leen. Een daisyspeler is een hulpmiddel waarmee daisyroms afgespeeld kunnen worden: dit zijn luisterboeken met extra mogelijkheden voor tempo en tussendoor stoppen en verder gaan.
Er zijn Makkelijk Lezen Pleinen in Bibliotheek Bathmen, Bibliotheek Colmschate, Bibliotheek Keizerslanden, Bibliotheek Schalkhaar en in de Bibliotheek Centrum.

Lees meer over het Makkelijk Lezen Plein >>Leesmevoor.nl
Voorlezen kan tegenwoordig ook online. Op de website leesmevoor.nl vind je tientallen prentenboeken met korte verhaaltjes die worden voorgelezen. Vaak door de schrijver zelf.

Lees meer over leesmevoor.nl