Tentoonstelling viert rijke historie Deventer Boekenstad

Van 18 november 2018 t/m 3 maart 2019 is de dubbeltentoonstelling Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel te zien in Museum De Waag en de Bibliotheek aan de Stromarkt. Beleef de rijke historie van Deventer Boekenstad.

Handschriften, boeken en drukwerk uit Deventer vonden in de afgelopen twaalf eeuwen hun weg naar ontelbare lezers. Sinds de komst van het christendom zijn er in Deventer sporen nagelaten in schrift en de eerste Deventer druk dateert uit 1477. In de vijftiende eeuw beleefde de lokale boekcultuur een bloeiperiode en was Deventer de belangrijkste boekenstad van de Lage Landen. De tentoonstelling in Museum De Waag toont de hoogtepunten uit de boekhistorie. Van de vroegste middeleeuwse handschriften en oude drukken langs de atlassen en almanakken naar de hoogtijdagen van de grafische industrie in de 20ste eeuw. Ontdek de topstukken uit de geschiedenis van de Athenaeumbibliotheek in de ‘Schatkamer van Deventer Boekenstad’ in de nieuwe Bibliotheek.

Merken we vandaag de dag nog iets van die rijke historie? Jazeker! Dat laten we zien in het digitale boekenspoor. Op beeldschermen in de boekenkasten door het bibliotheekgebouw tonen we de actuele invloed van de historie.

'Verboden ideeën' in het digitale boekenspoor
verboden ideeën afb. 5Een boek geeft ruimte aan alle ideeën van de schrijver. Soms zijn dat ideeën die anderen als gevaarlijk, ongewenst of verkeerd bestempelen uit angst voor de uitwerking ervan. Al eeuwen geleden werden boeken met ‘verboden ideeën’ verbannen, verboden, beklad of zelfs verbrand. Er zijn allerlei redenen waarom door de eeuwen heen sommige boeken niet gelezen mochten worden. Begin 20e eeuw werden de boeken over Pietje Bell uit de bibliotheekkasten geweerd, omdat de verhalen over de rebelse Pietje niet geschikt zouden zijn voor kinderen. Toen Turks fruit van Jan Wolkers in 1969 verscheen, maakten leden van bibliotheken pikante passages zwart. Ook nu zijn er nog steeds boeken of tijdschriften die sommigen zouden willen verbieden. De aanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo in 2015 is daarvan een triest voorbeeld.

Museum De Waag

Brink 56, Deventer
Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur
Toegang: € 9,00 (op vertoon van hun ledenpas betalen leden van de Bibliotheek Deventer € 7,50)