Nieuws Athenaeumbibliotheek

Broeders 3D: reconstructie binnenruimte Heer Florenshuis

Broeders 3D: reconstructie binnenruimte Heer Florenshuis

In het kader van het HERA-project Public Renaissance werken wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen aan een interactieve digitale reconstructie van 15e-eeuwse binnenruimtes van het Heer Florenshuis, met 3D-modellen van boeken, schrijfgerei en meubilair.

'Broeders 3D' bouwt voort op het HERA-project door de verloren gegane binnenruimte van het huis van de Broeders van het Gemene Leven aan het Lamme van Dieseplein digitaal te reconstrueren. In deze huiselijke ruimtes hielden de broeders vroeger preken (collaties) voor de stadsbewoners en voorzagen zij hen van spiritueel advies.

 De interactieve reconstructie van twee binnenruimtes met 3D-modellen van originele 15e-eeuwse boeken uit het Heer Florenshuis, schrijfgerei en meubilair biedt een inkijkje in de preekactiviteiten van de broeders en hun interactie met de stadsbewoners van Deventer. De 3D-modellen van de boeken worden gekoppeld aan de inmiddels gedigitaliseerde exemplaren uit het Heer Florenshuis, die nu bewaard worden in de Athenaeumbibliotheek. Verder kunnen de digitale broeders levensvragen beantwoorden (denk aan huwelijk, werk, stress), gebaseerd op te teksten van hun oorspronkelijke preken.

 De website met de virtuele reconstructie zal op een later moment feestelijk gelanceerd worden.

Broeders 3D in ontwikkeling

In ontwikkeling: reconstructie binnenruimte Heer Florenshuis