Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 50

Gepubliceerd op: maandag 15 maart 2021

In het kader van de Deventer Boekenweek heeft de Athenaeumbibliotheek twee minicolleges opgenomen. Beide colleges zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de Athenaeumbibliotheek.

In het eerste college vertellen Susanne de Jong (medewerker Publiek en Collectie) en Lotte Savelsberg (catalogiseerder/metadataspecialist) over de uitvinding van de boekdrukkunst en laten aan de hand van de collectie van de Athenaeumbibliotheek zien hoe middeleeuwse handschriften in de 15e en 16e eeuw plaatsmaakten voor gedrukte boeken. Hoe zagen die eerste gedrukte boeken eruit? En was de boekdrukkunst echt wel zo'n revolutie?

In het tweede college spreekt Suzan Folkerts (conservator) over de tweestrijd van Geert Grote, de charismatische prediker uit de veertiende eeuw die zich bekeerde en daarna ook andere Deventenaren tot een vromere levensstijl opriep. Wat weten we eigenlijk over zijn bekering en hoe past zijn verhaal in de traditie van bekeringsverhalen in de middeleeuwen? En hoe pasten Geerts volgelingen zijn oproep toe in hun eigen leven?

De minicolleges zijn opgenomen door Black Tie Media.

Gepubliceerd op: dinsdag 17 november 2020

Vanaf vandaag is een nieuwe gratis wandelroute beschikbaar in de app-store: Hidden Deventer. Daarin neemt het historische personage Katharina Kerstkens je mee door Deventer aan het eind van de 15e eeuw.

Waar kon je in 1495 in Deventer terecht om religieuze boeken te kopen en te lezen? Met de app Hidden Deventer kun je aan de hand van een historische GPS-kaart door het verleden van Deventer Boekenstad wandelen. Katharina Kerstkens neemt je mee door Deventer en laat het stadsleven tot leven komen terwijl ze verhalen vertelt over de verschillende plekken waar je staat.

De verhalen zijn in het Nederlands en in het Engels te beluisteren, op locatie of thuis. Op iedere plek kun je naar ‘Ontdek Meer’ luisteren, met achtergrondinformatie ingesproken door historici. De verhalen van de app verbinden op een speelse manier publieke ruimtes met historische objecten, waarbij je kennismaakt met de leefwereld van Deventer burgers aan het eind van de 15e eeuw.

De app is ontwikkeld door een team van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek als onderdeel van het internationale project Public Renaissance. Dit onderzoeksproject is een samenwerkingsverband tussen verschillende Europese universiteiten (Groningen, Exeter, Trento, Valencia en Erlangen-Nürnberg) en erfgoedpartners (zie: https://bit.ly/2UAX4g8). Naast Hidden Deventer zijn ook historische stadwandelingen verschenen voor vier andere Europese steden: Exeter, Trento, Valencia en Hamburg. Zie voor meer informatie over de Hidden Cities-apps: https://www.hiddencities.eu/.

Gepubliceerd op: maandag 09 november 2020

Het boek Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel, onder redactie van Suzan Folkerts (conservator Athenaeumbibliotheek) en Garrelt Verhoeven (ex-directeur Deventer Verhaal), heeft de titel 'Overijssels boek van het Jaar' in de categorie non-fictie in de wacht gesleept. Het boek verscheen eind 2018 bij Walburg Pers ter gelegenheid van de gelijknamige dubbeltentoonstelling als afsluiting van de viering van 1250 jaar Deventer en het 100-jarig bestaan van de Bibliotheek Deventer. 

Uit het juryrapport: 'Deventer boekenstad' benut de mogelijkheden van het medium boek volop. Het is een boek om door te bladeren en de prachtige visuele vormgeving van oude handschriften en druksels te bewonderen en om te lezen. Specialisten bieden een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van Deventer als boekenstad tot op de dag van vandaag. En elk hoofdstuk biedt kaderteksten die dieper ingaan op een aspect uit deze geschiedenis. De lezer kan eruit halen wat hij wil: algemeen historisch inzicht, specialistische kennis of leuke anekdotes. Deventer boekenstad doet absoluut recht aan de status van Deventer als boekenstad.

De winnaars werden op 4 november jl. bekendgemaakt tijdens een online event. Nicole Harmsen won in de categorie fictie met het boek De Rusluie. Het was de elfde uitreiking van de prijs Overijssels Boek van het Jaar, georganiseerd door Rijnbrink en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Gepubliceerd op: donderdag 15 oktober 2020

Goed nieuws! Ook met de aangescherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus blijft de bibliotheek gewoon open. Wel is het dragen van een mondkapje in al onze vestigingen vanaf vandaag verplicht voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. Maak je gebruik van een zit- of werkplek, dan mag je je mondkapje afdoen wanneer je plaats hebt genomen op je zitplaats. 

Een duidelijk overzicht van al onze coronamaatregelen en wat voor invloed die hebben op jouw bezoek vind je op deze pagina.

Gepubliceerd op: vrijdag 09 oktober 2020

Vanaf 13 oktober 2020 is de V1 van Wilp te zien op Klooster 12 in Deventer. Op 8 maart 2020 werden de ontstekers van de V1 door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie verwijderd. Hierna werd de springstof onschadelijk gemaakt. De niet explosieve delen van de V1 werden door Archeologie Deventer geborgen. Op basis van deze delen is een reconstructie van de V1 gemaakt. Rond de reconstructie is een expositie ingericht die nu te zien is bij de Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel.

Eind 1944 moesten in de gehele provincie Overijssel en een deel van aangrenzend Gelderland grote groepen mensen van de Duitse bezetter hun woning verlaten. Kort daarna werden met donderend geraas de eerste V1’s afgeschoten. Het Duitse ‘wonderwapen’ was verre van perfect. De V1 maakte niet alleen in het doelgebied Antwerpen slachtoffers maar overal langs de route van Oost-Nederland naar België. Ook bij Wilp kwam een V1 vroegtijdig naar beneden. De V1 ging niet af en werd ook niet door de bezetter opgeruimd. Meer dan 75 jaar bleef de V1 onopgemerkt in de bodem achter.

Op 8 maart 2020 moesten de bewoners van 560 huizen in Wilp hun huis verlaten. Enkele maanden daarvoor werd bij werkzaamheden aan de snelweg A1 een V1 gevonden waarin springstof en ontstekers nog aanwezig waren. Na de ruiming werden de resten overgedragen aan Archeologie Deventer. Samen met museumorganisatie Deventer Verhaal werkte Archeologie Deventer de plannen voor een expositie rond de V1 uit.

Centraal in de expositie staat een reconstructie op ware grootte van de V1. Dick van der Wal, een van de vrijwilligers van Archeologie Deventer, besteedde honderden uren aan een reconstructie van de V1 waarin de teruggevonden onderdelen konden worden ingepast. Rond deze reconstructie is de expositie ingericht. In de expositie wordt ingegaan op de geschiedenis van de inzet van de V1 vanuit Gelderland en Overijssel en de gevolgen voor Antwerpen. Ook komen de vondst van de V1 en de ruiming door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie aan de orde.

De expositie vindt plaats in de grote hal van de Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel aan Klooster 12 te Deventer. De Athenaeumbibliotheek (onderdeel van de Bibliotheek Deventer) en Historisch Centrum Overijssel willen hier samen ruimte bieden voor exposities rondom erfgoed. Deze expositie past prachtig bij deze ambitie. De expositie is gratis toegankelijk en kan worden bezocht op dinsdag tot en met donderdag van 10.00 - 17.00 uur.

Gepubliceerd op: woensdag 26 augustus 2020

In 2020 is het precies tweehonderd jaar geleden dat de collectie van de universiteit van Harderwijk naar Deventer verhuisde. Nadat de universiteit van Harderwijk, ook wel de Gelderse Academie genoemd, definitief haar deuren sloot, kwam in 1820 een groot deel van het bibliotheekbezit bij koninklijk besluit naar Deventer. Met de komst van de bijna 3300 handgeschreven en gedrukte boeken verdrievoudigde de collectie van de Athenaeumbibliotheek. Tweehonderd jaar na de overdracht is een deel van de boeken nu opnieuw te bewonderen tijdens de dubbeltentoonstelling ‘Handschriften uit Harderwijk’ in de Athenaeumbibliotheek en de Bibliotheek Centrum.

Gepubliceerd op: zondag 12 juli 2020

De Athenaeumbibliotheek, gesticht in 1560, is de oudste stadsbibliotheek van Nederland en maakt deel uit van de Bibliotheek Deventer. De Athenaeumbibliotheek is samen met het Historisch Centrum Overijssel gehuisvest aan Klooster 12, in de panden van het Buiskenshuis, een voormalig zusterhuis van de Moderne Devotie. De boekenschat die er wordt bewaard, bevat talrijke oude gedrukte boeken en middeleeuwse handschriften. Aan Klooster 12 kunnen bezoekers terecht voor de inzage van niet-uitleenbare materialen uit de collectie. Daarnaast zijn er regelmatig tentoonstellingen te zien, met stukken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek of van andere culturele instellingen.

We zoeken vanaf 1 september vrijwillige gastheren/-vrouwen die toezicht willen houden bij onze tentoonstellingen en het eerste aanspreekpunt voor onze bezoekers willen zijn.

Wat je voor ons gaat doen:

Als gastheer/-vrouw Athenaeumbibliotheek ben je het eerste visitiekaartje van de bibliotheek en heb je de belangrijke rol om bezoekers gastvrij te ontvangen. Zo vertel je bezoekers meer over de tentoonstelling die op dat moment te zien is. Bezoekers die voor de inzage van materialen komen, verwijs je door naar de studiezaal. Veelvoorkomende vragen over bijvoorbeeld de inzage en het lenen van boeken, kun je beantwoorden. Bij andere vragen verwijs je bezoekers door naar medewerkers van de Athenaeumbibliotheek. Je werkt zelfstandig met een medewerker als back-up (4 uur per week).

Wat we van je vragen:

  • Je bent gastvrij
  • Je bent proactief en niet bang om op mensen af te stappen
  • Je bent representatief en communicatief vaardig
  • Je kan goed zelfstandig werken
  • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal
  • Je bent minimaal een dagdeel per week beschikbaar (di, wo, do)

Meer informatie:

Heb je interesse in deze functie dan vragen we je om ons online formulier in te vullen en je motivatiebrief en CV te uploaden. Het formulier vind je hier.

Voor vragen over de vacature kun je terecht bij Susanne de Jong, medewerker Publiek en Collectie Athenaeumbibliotheek, telefoon: 0570-675761.

Gepubliceerd op: vrijdag 03 juli 2020

De Vereniging van Vrienden van de Stads- of Athenaeumbibliotheek (SAB) deed in juni dit jaar een wel heel bijzondere aankoop: een exemplaar van het allereerste in Deventer gedrukte boek, de Liber bibliae moralis (1477). Dit bijzondere boek, dat vorig jaar nog te zien was in de tentoonstelling ‘Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel’, is - na omzwervingen door Groot Brittannië en de Verenigde Staten - nu permanent in bruikleen ondergebracht bij de Athenaeumbibliotheek in Deventer. Vanaf vrijdag 10 juli tot en met 29 augustus is het boek te bewonderen in de Proosdij van de Bibliotheek Centrum, waar verschillende recente aanwinsten worden getoond.

De Liber bibliae moralis is het eerste gedrukte boek van Richard Pafraet, de eerste Deventer drukker. Het is een Latijns bijbelcommentaar van de middeleeuwse auteur Petrus Berchorius, een erg geliefd werk dat veelvuldig met de hand gekopieerd werd. Hoewel het een groot en daardoor duur boek was, waagde Pafraet zich aan het drukken ervan. Hij verwachtte er blijkbaar genoeg te kunnen verkopen.

Het boek is niet alleen gedrukt in Deventer: het behoorde toe aan het klooster Diepenveen, een vrouwenklooster van de Moderne Devotie, zo blijkt uit een Latijnse inscriptie op het schutblad. Het werk bevat talrijke met de hand geschilderde en versierde initialen die, na vergelijking met andere handschriften en boeken die in Diepenveen zijn gedecoreerd, eveneens aan dit klooster kunnen worden toegeschreven.

Na Diepenveen verhuisde het boek mogelijk naar Emmerich, waar het in bezit kwam van de broeders van de Orde van het Heilig Kruis, een kloosterorde die banden had met de Moderne Devotie. Er wordt verder onderzoek gedaan om de complete geschiedenis van het boek in beeld te krijgen. Wat in ieder geval zeker is, is dat de Vereniging van Vrienden van de SAB met de aankoop van dit exemplaar het Deventer erfgoed heeft verrijkt met een prachtig en historisch belangrijk werk.

De Vereniging van Vrienden van de SAB helpt de bibliotheek bij de aanschaf en conservering van boeken, handschriften en andere documenten, die niet uit eigen middelen bekostigd kunnen worden. Meer informatie vind je op www.vriendensab.nl.

 

Gepubliceerd op: dinsdag 28 april 2020

Update 08/05

Goed nieuws! Binnenkort kan jij weer naar de bieb. Gelukkig maar, want wat hebben we je enorm gemist.

Natuurlijk blijft veiligheid voorop staan, daarom openen we stapsgewijs. Op onze speciale website lees je er alles over.

 

 

Vragen? Neem gerust contact met ons op. Telefonisch zijn we iedere werkdag tussen 9.00 en 15.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (0570)675700. Mailen kan natuurlijk ook: .

Uitleenperiode boeken automatisch verlengd

Heb je thuis nog bibliotheekboeken liggen die ingeleverd hadden moeten worden? Daar hoef je je geen zorgen over te maken. De leenperiode van boeken en andere media is automatisch voor je verlengd.  

Meer informatie over het Coronavirus 

Voor meer informatie over het Coronavirus verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19 

We zien je snel terug!