Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 47

Gepubliceerd op: donderdag 15 oktober 2020

Goed nieuws! Ook met de aangescherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus blijft de bibliotheek gewoon open. Wel is het dragen van een mondkapje in al onze vestigingen vanaf vandaag verplicht voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. Maak je gebruik van een zit- of werkplek, dan mag je je mondkapje afdoen wanneer je plaats hebt genomen op je zitplaats. 

Een duidelijk overzicht van al onze coronamaatregelen en wat voor invloed die hebben op jouw bezoek vind je op deze pagina.

Gepubliceerd op: vrijdag 09 oktober 2020

Vanaf 13 oktober 2020 is de V1 van Wilp te zien op Klooster 12 in Deventer. Op 8 maart 2020 werden de ontstekers van de V1 door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie verwijderd. Hierna werd de springstof onschadelijk gemaakt. De niet explosieve delen van de V1 werden door Archeologie Deventer geborgen. Op basis van deze delen is een reconstructie van de V1 gemaakt. Rond de reconstructie is een expositie ingericht die nu te zien is bij de Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel.

Eind 1944 moesten in de gehele provincie Overijssel en een deel van aangrenzend Gelderland grote groepen mensen van de Duitse bezetter hun woning verlaten. Kort daarna werden met donderend geraas de eerste V1’s afgeschoten. Het Duitse ‘wonderwapen’ was verre van perfect. De V1 maakte niet alleen in het doelgebied Antwerpen slachtoffers maar overal langs de route van Oost-Nederland naar België. Ook bij Wilp kwam een V1 vroegtijdig naar beneden. De V1 ging niet af en werd ook niet door de bezetter opgeruimd. Meer dan 75 jaar bleef de V1 onopgemerkt in de bodem achter.

Op 8 maart 2020 moesten de bewoners van 560 huizen in Wilp hun huis verlaten. Enkele maanden daarvoor werd bij werkzaamheden aan de snelweg A1 een V1 gevonden waarin springstof en ontstekers nog aanwezig waren. Na de ruiming werden de resten overgedragen aan Archeologie Deventer. Samen met museumorganisatie Deventer Verhaal werkte Archeologie Deventer de plannen voor een expositie rond de V1 uit.

Centraal in de expositie staat een reconstructie op ware grootte van de V1. Dick van der Wal, een van de vrijwilligers van Archeologie Deventer, besteedde honderden uren aan een reconstructie van de V1 waarin de teruggevonden onderdelen konden worden ingepast. Rond deze reconstructie is de expositie ingericht. In de expositie wordt ingegaan op de geschiedenis van de inzet van de V1 vanuit Gelderland en Overijssel en de gevolgen voor Antwerpen. Ook komen de vondst van de V1 en de ruiming door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie aan de orde.

De expositie vindt plaats in de grote hal van de Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel aan Klooster 12 te Deventer. De Athenaeumbibliotheek (onderdeel van de Bibliotheek Deventer) en Historisch Centrum Overijssel willen hier samen ruimte bieden voor exposities rondom erfgoed. Deze expositie past prachtig bij deze ambitie. De expositie is gratis toegankelijk en kan worden bezocht op dinsdag tot en met donderdag van 10.00 - 17.00 uur.

Gepubliceerd op: woensdag 26 augustus 2020

In 2020 is het precies tweehonderd jaar geleden dat de collectie van de universiteit van Harderwijk naar Deventer verhuisde. Nadat de universiteit van Harderwijk, ook wel de Gelderse Academie genoemd, definitief haar deuren sloot, kwam in 1820 een groot deel van het bibliotheekbezit bij koninklijk besluit naar Deventer. Met de komst van de bijna 3300 handgeschreven en gedrukte boeken verdrievoudigde de collectie van de Athenaeumbibliotheek. Tweehonderd jaar na de overdracht is een deel van de boeken nu opnieuw te bewonderen tijdens de dubbeltentoonstelling ‘Handschriften uit Harderwijk’ in de Athenaeumbibliotheek en de Bibliotheek Centrum.

Ter gelegenheid van het jubileum van de Harderwijk-collectie is bij de tentoonstelling een gratis boekje uitgebracht. In het boekje wordt de geschiedenis van de Gelderse Academie verteld en wordt een selectie van handschriften en van gedrukte boeken met handgeschreven notities gepresenteerd.

In het boekje en in de tentoonstelling staan de vroegere bezitters van de gepresenteerde boeken centraal, en de weg die deze werken hebben afgelegd voordat ze in Deventer terecht kwamen. Dat levert bijzondere verhalen op. Een deel van de collectie valt onder 'roofgoed'. Ook dat is een verhaal dat tijdens de tentoonstelling aan bod komt.

De tentoonstelling is van 1 september tot en met 16 december gratis te bekijken in de Athenaeumbibliotheek en de Bibliotheek Centrum. Meer informatie en openingstijden van beide vestigingen vind je hier.

Gepubliceerd op: zondag 12 juli 2020

De Athenaeumbibliotheek, gesticht in 1560, is de oudste stadsbibliotheek van Nederland en maakt deel uit van de Bibliotheek Deventer. De Athenaeumbibliotheek is samen met het Historisch Centrum Overijssel gehuisvest aan Klooster 12, in de panden van het Buiskenshuis, een voormalig zusterhuis van de Moderne Devotie. De boekenschat die er wordt bewaard, bevat talrijke oude gedrukte boeken en middeleeuwse handschriften. Aan Klooster 12 kunnen bezoekers terecht voor de inzage van niet-uitleenbare materialen uit de collectie. Daarnaast zijn er regelmatig tentoonstellingen te zien, met stukken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek of van andere culturele instellingen.

We zoeken vanaf 1 september vrijwillige gastheren/-vrouwen die toezicht willen houden bij onze tentoonstellingen en het eerste aanspreekpunt voor onze bezoekers willen zijn.

Wat je voor ons gaat doen:

Als gastheer/-vrouw Athenaeumbibliotheek ben je het eerste visitiekaartje van de bibliotheek en heb je de belangrijke rol om bezoekers gastvrij te ontvangen. Zo vertel je bezoekers meer over de tentoonstelling die op dat moment te zien is. Bezoekers die voor de inzage van materialen komen, verwijs je door naar de studiezaal. Veelvoorkomende vragen over bijvoorbeeld de inzage en het lenen van boeken, kun je beantwoorden. Bij andere vragen verwijs je bezoekers door naar medewerkers van de Athenaeumbibliotheek. Je werkt zelfstandig met een medewerker als back-up (4 uur per week).

Wat we van je vragen:

  • Je bent gastvrij
  • Je bent proactief en niet bang om op mensen af te stappen
  • Je bent representatief en communicatief vaardig
  • Je kan goed zelfstandig werken
  • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal
  • Je bent minimaal een dagdeel per week beschikbaar (di, wo, do)

Meer informatie:

Heb je interesse in deze functie dan vragen we je om ons online formulier in te vullen en je motivatiebrief en CV te uploaden. Het formulier vind je hier.

Voor vragen over de vacature kun je terecht bij Judith Tool, coördinator vrijwilligers van de Bibliotheek Deventer, telefoon: 06 33100444. Of bij Susanne de Jong, medewerker Publiek en Collectie Athenaeumbibliotheek, telefoon: 0570-675761.

Gepubliceerd op: vrijdag 03 juli 2020

De Vereniging van Vrienden van de Stads- of Athenaeumbibliotheek (SAB) deed in juni dit jaar een wel heel bijzondere aankoop: een exemplaar van het allereerste in Deventer gedrukte boek, de Liber bibliae moralis (1477). Dit bijzondere boek, dat vorig jaar nog te zien was in de tentoonstelling ‘Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel’, is - na omzwervingen door Groot Brittannië en de Verenigde Staten - nu permanent in bruikleen ondergebracht bij de Athenaeumbibliotheek in Deventer. Vanaf vrijdag 10 juli tot en met 29 augustus is het boek te bewonderen in de Proosdij van de Bibliotheek Centrum, waar verschillende recente aanwinsten worden getoond.

De Liber bibliae moralis is het eerste gedrukte boek van Richard Pafraet, de eerste Deventer drukker. Het is een Latijns bijbelcommentaar van de middeleeuwse auteur Petrus Berchorius, een erg geliefd werk dat veelvuldig met de hand gekopieerd werd. Hoewel het een groot en daardoor duur boek was, waagde Pafraet zich aan het drukken ervan. Hij verwachtte er blijkbaar genoeg te kunnen verkopen.

Het boek is niet alleen gedrukt in Deventer: het behoorde toe aan het klooster Diepenveen, een vrouwenklooster van de Moderne Devotie, zo blijkt uit een Latijnse inscriptie op het schutblad. Het werk bevat talrijke met de hand geschilderde en versierde initialen die, na vergelijking met andere handschriften en boeken die in Diepenveen zijn gedecoreerd, eveneens aan dit klooster kunnen worden toegeschreven.

Na Diepenveen verhuisde het boek mogelijk naar Emmerich, waar het in bezit kwam van de broeders van de Orde van het Heilig Kruis, een kloosterorde die banden had met de Moderne Devotie. Er wordt verder onderzoek gedaan om de complete geschiedenis van het boek in beeld te krijgen. Wat in ieder geval zeker is, is dat de Vereniging van Vrienden van de SAB met de aankoop van dit exemplaar het Deventer erfgoed heeft verrijkt met een prachtig en historisch belangrijk werk.

De Vereniging van Vrienden van de SAB helpt de bibliotheek bij de aanschaf en conservering van boeken, handschriften en andere documenten, die niet uit eigen middelen bekostigd kunnen worden. Meer informatie vind je op www.vriendensab.nl.

 

Gepubliceerd op: dinsdag 28 april 2020

Update 08/05

Goed nieuws! Binnenkort kan jij weer naar de bieb. Gelukkig maar, want wat hebben we je enorm gemist.

Natuurlijk blijft veiligheid voorop staan, daarom openen we stapsgewijs. Op onze speciale website lees je er alles over.

 

 

Vragen? Neem gerust contact met ons op. Telefonisch zijn we iedere werkdag tussen 9.00 en 15.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (0570)675700. Mailen kan natuurlijk ook: .

Uitleenperiode boeken automatisch verlengd

Heb je thuis nog bibliotheekboeken liggen die ingeleverd hadden moeten worden? Daar hoef je je geen zorgen over te maken. De leenperiode van boeken en andere media is automatisch voor je verlengd.  

Meer informatie over het Coronavirus 

Voor meer informatie over het Coronavirus verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19 

We zien je snel terug! 

Gepubliceerd op: dinsdag 28 april 2020

Deventer Burgemeester Ron König reikte afgelopen vrijdag 14 koninklijke onderscheidingen uit aan mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor onze samenleving. Onder de gelukkigen was ook Deventenaar Georg Hartong, die sinds 1984 actief is als vrijwilliger bij de Vereniging van Vrienden van de Stads- of Athenaeumbibliotheek.

Georg Hartong werd vrijdag vanwege de coronamaatregelen telefonisch onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Behalve voor de Athenaeumbibliotheek zette hij zich de afgelopen jaren ook in voor onder andere de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis en Museum Geert Groote Huis. Al meer dan veertig jaar verzamelt Hartong boeken over Overijssel. Sinds 1991 bevindt een groot deel van zijn collectie zich in de Athenaeumbibliotheek. De afgelopen jaren vulde hij die collectie aan met talrijke schenkingen van bijzondere Overijsselse boeken. De naar hem vernoemde collectie Hartong telt inmiddels meer dan 2500 titels, waarvan meer dan 500 uniek zijn in Nederlandse openbare collecties. Museum Geert Groote Huis eerde Hartong vorig jaar nog met een tentoonstelling in zijn naam. Zijn onderzoek leverde belangrijke aanwinsten op voor hun boekenbezit. Ook wij zijn Hartong dankbaar voor zijn schenkingen en zijn advies.

Omdat het daadwerkelijke opspelden van de versierselen op 24 april niet plaats kon vinden, wordt nog gezocht naar één landelijk moment waarop dat alsnog kan gebeuren. 

 

Foto: Boek 'Laus ululae ad conscriptos ululantium patres et patronos' uit de Collectie Hartong. Dit bijzondere boek is overigens online in te zien op de website van de Athenaeumcollecties.

Gepubliceerd op: donderdag 16 april 2020

Altijd al middeleeuws schrift willen leren lezen? Dan is dit je kans! Susanne de Jong van de Athenaeumbibliotheek legt je in een nieuwe online cursus de basisprincipes hiervan uit zodat je zelf aan de slag kan. Je vindt de cursus op onze pagina met online kennisbronnen en kan gratis en vanuit huis meedoen. We plaatsen wekelijks een nieuwe video online. Succes!

Gepubliceerd op: woensdag 25 maart 2020

Huygens ING gaat een nieuwe nationale website bouwen voor de bestudering en ontsluiting van middeleeuwse handschriften in Nederlandse collecties. Dit wordt gerealiseerd met een zojuist verworven subsidie uit het Fonds KNAW Instituten. Doel van het project is om een groot publiek toegang te bieden tot een volledige set digitale afbeeldingen en goede beschrijvingen van de middeleeuwse handschriften. Huygens ING coördineert hiermee een nationale ontsluiting van erfgoed met digitale onderzoeksmethodes.

Voor de blauwdruk van het te bouwen portaal zijn drie collectiehoudende instellingen partner in dit project: Huis van het boek in Den Haag, Tresoar in Leeuwarden en de Athenaeumbibliotheek Deventer. Hun collecties gaan de eerste inhoud vormen van een virtuele omgeving, waarin tenminste 200 manuscripten ontsloten worden met gestructureerde beschrijvingen en een zoekinterface van hoge kwaliteit. In het nieuwe portaal kun je manuscripten uit verschillende collecties naast elkaar zetten of vergelijken met manuscripten uit gedigitaliseerde collecties in het buitenland. In de toekomst kunnen álle Nederlandse collecties met middeleeuwse manuscripten gebruik maken van hetzelfde model, dezelfde structuur en standaarden.

In Nederland zijn ruim 90 instellingen waar middeleeuwse manuscripten bewaard worden: van kleine collecties met slechts 1 of 2 boeken tot meer dan 1.300 items in de Leidse Universiteitsbibliotheek. Het bezit is uniek en veelzijdig. Er is een enorme rijkdom te vinden aan historische objecten, die van belang zijn voor de Nederlandse geschiedenis, identiteit, religie, kennisgeschiedenis, wetenschap, et cetera. Delen van deze collecties zijn al online te vinden, maar in vergelijking met de ons omringende landen is Nederland niet erg ver met de digitale ontsluiting van dit belangrijke stuk erfgoed. Bovendien is er sprake van versnippering, omdat ieder het op eigen wijze aanpakt. Dit project biedt daarvoor een oplossing. Het bereidt de bouw voor van een nationaal manuscriptenportaal naar het model van het Zwitserse eCodices, A Virtual Manuscript Library of Switzerland, dat een baanbrekend voorbeeld is voor hoe we dit erfgoed kunnen cureren, ontsluiten en zichtbaar maken. Ook bouwen we voort op een database die al een aantal jaren geleden is samengesteld, waarin gegevens over middeleeuwse handschriften in Nederlandse collecties zijn verzameld: Medieval Manuscripts in Dutch Collections. Met behulp van een subsidie van het Mondriaanfonds, die door de Universiteit Leiden is verworven, kan deze verouderde database nieuw leven worden ingeblazen.

Het project is in handen van Prof.dr. Irene van Renswoude, senior onderzoeker bij Huygens ING en bijzonder hoogleraar ‘Wetenschap van het handschrift in relatie tot de beschavingsgeschiedenis, in het bijzonder van de Middeleeuwen (500-1500)’, UvA; Prof.dr. Mariken Teeuwen, senior onderzoeker bij Huygens ING en bijzonder hoogleraar ‘Transmissie van middeleeuwse Latijnse teksten’, UU; en drs. Renée Schilling, junior onderzoeker bij Huygens ING. Het project gaat in september 2020 van start en heeft een looptijd van 2 jaar.