Resultaten 1 - 10 van 104

Voor de VoorleesExpress begon 2019 met een aangename verrassing: halverwege januari overhandigden leerlingen uit groep 7 en 8 aan hen een bedrag van wel € 1632. De leerlingen van De Linde, Hagewinde en Wereldwijzer zamelden het geld in met de Kinderpostzegelactie. Een prachtig bedrag, waarmee de VoorleesExpress nog meer gezinnen kan helpen om nog meer plezier te vinden in lezen en taal.

In september 2018 gingen scholieren uit het hele land voor de zeventigste keer langs de deuren om Kinderpostzegels te verkopen. De in totaal 80 leerlingen uit groep 7 en 8 van De Linde, Hagewinde en Wereldwijzer deden flink hun best: niet alleen kinderpostzegels, maar ook pleisters, kaarten, thee en zelfs tulpenbollen werden door hen enthousiast aan de man gebracht.

Lokaal besteden

Voor het eerst mag een deel van de opbrengst geschonken worden aan een lokaal doel naar keuze, zodat kinderen en gezinnen in de directe omgeving ermee geholpen kunnen worden. De drie scholen kozen ervoor om een deel van hun opbrengst te schenken aan de VoorleesExpress Deventer. 2019 begon voor hen dan ook extra goed met de overhandiging van de cheques.

Lezen en taal voor alle kinderen toegankelijk en leuk maken

De VoorleesExpress Deventer is een lokaal initiatief dat jonge kinderen met een taalachterstand helpt door thuis - vaak samen met de ouders - voor te lezen. De VoorleesExpress bestaat dankzij een fantastisch team betrokken vrijwilligers. Zij weten dat plezier in lezen en taal kinderen op allerlei terreinen ondersteunt. Als kinderen met plezier lezen, lezen ze meer en gaat hun leesniveau vooruit.

Een logische keus

De drie basisscholen besteden vanzelfsprekend veel aandacht aan (leren) lezen en schrijven. De VoorleesExpress was voor de scholen een logische keus. “Vorig jaar is er bij ons een meisje uit Engeland in de klas gekomen,” zegt docente Geeske Bloemberg van basisschool WereldWijzer. “Ze sprak nog helemaal geen Nederlands“. Geeske merkte dat leerlingen gingen nadenken over iets dat voor hen altijd heel normaal was: jezelf verstaanbaar maken. “Ineens realiseerden ze zich dat er zelfs in Deventer kinderen wonen die helemaal geen Nederlands kunnen, of voor wie taal en lezen niet vanzelfsprekend zijn.” Voor haar leerlingen kwam het doel van de postzegelactie dit jaar dus extra dichtbij.

De Linde werkt al jaren volgens de LIST (Lezen is Top!) principes, waarbij leesplezier voorop staat. Ook op de Hagewinde wordt lezen gestimuleerd: op school wordt voorgelezen, er is een jaarlijkse voorleeswedstrijd en kinderen die zelf willen lezen kunnen makkelijk een boek uitkiezen in de Bibliotheek op school. Zo wordt lezen voor de leerlingen toegankelijk en leuk. “En wil je heel graag een boek lezen dat nog niet in onze schoolbieb staat, dan kan je zelf een verzoek indienen om hem toe te voegen aan onze collectie,” vertelt juf Nadieh. Een van de leerlingen knikt enthousiast.klein4

Meer weten?

Om meer te weten te komen over de VoorleesExpress of om je aan te melden als vrijwillig voorlezer of coördinator kan je een kijkje nemen op de website: https://voorleesexpress.nl/locatie/deventer.

Gepubliceerd op: maandag 17 december 2018

De hele maand december staat er bij de Bibliotheek aan de Stromarkt een levensgroot boek. Het is één van de acht bijzondere lichtobjecten die in Deventer te bewonderen zijn.

Bij de Bibliotheek staat een reusachtig boek met een bladzijde uit Kikker in de kou van Max Velthuijs. Op de achterkant staan twee illustraties uit het nieuwe prentenboek van Deventer illustrator Tirza Beekhuis. Vergeet dus niet ook even om het hoekje te gluren om de omslag van het reuzenboek te bekijken. En met een kopje koffie bij Oscar in de Bibliotheek is het boek ook goed te zien. Bedankt, Tirza! We zijn benieuwd naar je nieuwe boek!

www.tirzabeekhuis.com

Hier vind je de acht lichtobjecten

Deventer is elk jaar prachtig verlicht en deze maand zijn daar acht stilstaande lichtobjecten bij gekomen, die zeker het bekijken waard zijn. Je vindt ze:

  • De Brink (ter hoogte van de Walstraat)
  • De Brink (Wilhelminafontein)
  • Grote Kerkhof (voor het stadhuis)
  • Grote Kerkhof (voor de Lebuinuskerk)
  • Stromarkt (bij de Bibliotheek)
  • Broederenstraat (voor de Broederenkerk)
  • Broederenplein
  • Lamme van Dieseplein

Foto: Deventer FotoKring Charlotte Koloc

binnenwerk klein

Gepubliceerd op: donderdag 15 november 2018

Van 18 november 2018 t/m 3 maart 2019 is de dubbeltentoonstelling Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel te zien in Museum De Waag en de Bibliotheek aan de Stromarkt. Beleef de rijke historie van Deventer Boekenstad.

Handschriften, boeken en drukwerk uit Deventer vonden in de afgelopen twaalf eeuwen hun weg naar ontelbare lezers. Sinds de komst van het christendom zijn er in Deventer sporen nagelaten in schrift en de eerste Deventer druk dateert uit 1477. In de vijftiende eeuw beleefde de lokale boekcultuur een bloeiperiode en was Deventer de belangrijkste boekenstad van de Lage Landen. De tentoonstelling in Museum De Waag toont de hoogtepunten uit de boekhistorie. Van de vroegste middeleeuwse handschriften en oude drukken langs de atlassen en almanakken naar de hoogtijdagen van de grafische industrie in de 20ste eeuw. Ontdek de topstukken uit de geschiedenis van de Athenaeumbibliotheek in de ‘Schatkamer van Deventer Boekenstad’ in de nieuwe Bibliotheek.

Merken we vandaag de dag nog iets van die rijke historie? Jazeker! Dat laten we zien in het digitale boekenspoor. Op beeldschermen in de boekenkasten door het bibliotheekgebouw tonen we de actuele invloed van de historie.

 'Verboden ideeën' in het digitale boekenspoor
verboden ideeën afb. 5Een boek geeft ruimte aan alle ideeën van de schrijver. Soms zijn dat ideeën die anderen als gevaarlijk, ongewenst of verkeerd bestempelen uit angst voor de uitwerking ervan. Al eeuwen geleden werden boeken met ‘verboden ideeën’ verbannen, verboden, beklad of zelfs verbrand. Er zijn allerlei redenen waarom door de eeuwen heen sommige boeken niet gelezen mochten worden. Begin 20e eeuw werden de boeken over Pietje Bell uit de bibliotheekkasten geweerd, omdat de verhalen over de rebelse Pietje niet geschikt zouden zijn voor kinderen. Toen Turks fruit van Jan Wolkers in 1969 verscheen, maakten leden van bibliotheken pikante passages zwart. Ook nu zijn er nog steeds boeken of tijdschriften die sommigen zouden willen verbieden. De aanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo in 2015 is daarvan een triest voorbeeld.

 

Museum De Waag

Brink 56, Deventer
Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur
Toegang: € 9,00 (op vertoon van hun ledenpas betalen leden van de Bibliotheek Deventer € 7,50)

Bibliotheek Deventer

Stromarkt 18, Deventer
Maandag t/m vrijdag 9.00 – 20.00 uur
Zaterdag 9.00 – 17.00 uur
Koopzondag 12.00 – 17.00 uur
Toegang gratis

Gepubliceerd op: donderdag 11 oktober 2018
Afgelopen maandagavond kwamen zo'n 15 leden van Zonta Club Deventer op bezoek in de nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt. Natuurlijk om het nieuwe gebouw te bewonderen, maar ook om ons een cheque van €650,- te overhandigen. Zonta Deventer is onderdeel van Zonta International, een stichting die zich inzet voor de verbetering van de juridische, politieke, professionele en economische status van vrouwen over de hele wereld. Eerder dit jaar ontving de Bibliotheek eveneens een cheque van Zonta. Met de geschonken middelen zetten wij ons onder andere in om de taalvaardigheid van vrouwen te verhogen zodat zij beter kunnen deelnemen aan de samenleving.

Gepubliceerd op: donderdag 02 augustus 2018

De Bibliotheek Bathmen is een gezellige ontmoetingsplek rijker. Het oude bestuur, dat zich de laatste jaren met hart en ziel heeft ingezet, schonk afgelopen dinsdag een nieuwe leestafel en vier stoelen aan de bibliotheek en haar bezoekers. Directeur Alice van Diepen en senior medewerkster Jeannette Oosterwijk waren aanwezig om de gift, die symbool staat voor de bibliotheek als punt van samenkomst en samenzijn, in ontvangst te nemen. De cheque hiervoor was eerder dit jaar overhandigd.

Sinds 3 februari 2018 is de nieuwe bibliotheek in Bathmen open. Het pand aan de Schoolstraat wordt gedeeld met de Wereldwinkel, de Oudheidkundige Kring Bathmen en Publiekscontacten Bathmen, een samenwerking die goed bevalt. “We hebben allemaal het gevoel dat we elkaar versterken,” aldus Jeannette. "We zijn dan ook druk bezig ideeën uit te werken voor gezamenlijke activiteiten." 

De medewerkers van de Bibliotheek nodigen iedereen van harte uit om eens aan de nieuwe leestafel plaats te nemen met een krant, een tijdschrift of een boek. Of misschien wil je gewoon even een praatje komen maken. En mocht je er een kop koffie of thee bij willen drinken, dan staan de vrijwilligers van de Wereldwinkel natuurlijk voor je klaar!

Bijzondere dank aan het oude bestuur van de bibliotheek voor hun mooie, symbolische cadeau.

De tafel voor het eerst in gebruik. 
Van links naar rechts: Itje de Vogel (Wereldwinkel), Jeannette Oosterwijk, Piet van der Klis (oud-bestuurslid), Karel Mul, Alice van Diepen en Johan Bronsvoord (oud-bestuurslid).

Gepubliceerd op: maandag 16 juli 2018

Het was een bijzondere dag. Zaterdag 14 juli, het afscheid van de bibliotheek aan de Brink. We hebben er de volle 100 jaar van ons bestaan gezeten. Wat weemoedig waren we dus wel. En onze bezoekers ook. In grote getale kwamen ze nog snel stapels boeken lenen, maar vooral ook om te praten, met elkaar en met ons. Herinneringen werden opgehaald. Aan hoe het vroeger was, toen ze als kind met hun ouders de bibliotheek bezochten en hoe ze er later met hun eigen kinderen en kleinkinderen weer kwamen. Sommigen zijn al meer dan 60 jaar lid. Bijvoorbeeld de 88-jarige mevrouw Korsten. Sinds 1957 is komt ze om de twee weken naar de Brink. Ze zal de vertrouwde locatie missen, maar ze gaat zeker mee naar de Stromarkt. Na de laatste gongslag door collega Sultan Tas sloot mevrouw Korsten samen met directeur Alice van Diepen voorgoed de voordeur van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek. 

laatste keer gongen door sultanSleutel 1


Een week eerder namen we afscheid van de Vrienden van de Bibliotheek Deventer en hun boekenkelder. 35 jaar lang hebben de Vrienden zich ingezet om geld in te zamelen voor projecten van de bibliotheek die anders niet gerealiseerd konden worden. Ze deden dat door de verkoop van afgeschreven bibliotheekboeken en donaties van particulieren. De kelder is meer dan 20 jaar hun basis geweest. Op 7 juli kwam daar een einde aan. Een klein foto-overzicht van de laatste dagen vind je hier. Voor afgeschreven bibliotheekboeken kun je nu trouwens terecht bij de Boekhoek in de Bibliotheek Colmschate.

We namen ook afscheid van Biebcafé Koek en Boek. Een deel van de werkzaamheden worden voortgezet in Bibliotheek Keizerslanden. Ter herinnering aan de Brink nog een laatste foto met alle KoekenBoekers. In de nieuwe bibliotheek gaan Joop en Ennie van Leeuwen de culinaire scepter zwaaien. In Oscar, zoals de horecagelegenheid gaat heten, kun je straks binnen en buiten genieten van koffie, broodjes en nog veel meer.

laatste foto koekenboek

Nu de deuren van de Bibliotheek Deventer aan de Brink gesloten zijn maken we ons op voor de verhuizing naar de Stromarkt. Inmiddels staat daar een mooi nieuw gebouw. Het zal even wennen zijn om er de weg te vinden, maar we zijn ervan overtuigd dat we weer van betekenis kunnen zijn. Kom vanaf de opening op 27 september naar de Stromarkt 18 en laat je rondleiden door ons Welkom-Team. Natuurlijk graag tot dan, maar eerst nog even wat foto's uit de oude doos.

 

Gepubliceerd op: dinsdag 10 juli 2018

De Bibliotheek Centrum verhuist van de Brink naar de Stromarkt. De bouw is volgens planning verlopen en eind juni kregen we de sleutels van het nieuwe gebouw. 27 augustus zou de bibliotheek opengaan voor publiek. 

Eind mei ontvingen wij het nieuws dat onze kastenproducent Bomefa Groep failliet was gegaan. Voor ons het begin van een onzekere periode. Want hoewel de rest van de verhuizing gewoon doorgaat volgens planning, kunnen en willen we natuurlijk niet open zonder boeken! 

Vorige week kregen we het goede nieuws dat Drentea de productie van onze boekenkasten overneemt. We zijn samen met hen direct aan een nieuwe planning begonnen. Drentea kan erg snel aan de slag. Tegelijkertijd zijn er toch wat weken verloren gegaan. We gaan daarom een maand later open dan gepland. 

De nieuwe openingsdatum is donderdag 27 september. Dan gaan onze deuren open voor publiek en kan het feestelijke openingsweekend beginnen! Houd de website in de gaten voor het programma rondom de opening. 

Uitleentermijn Bibliotheek Centrum verlengd

Tijdens de sluiting van de Bibliotheek Centrum kun je, met uitzondering van week 30, boeken inleveren en lenen bij onze andere vestigingen. Boeken die gereserveerd zijn kun je ophalen bij de Athenaeumbibliotheek.

Voor alle materialen die geleend zijn in de vestiging Centrum met een inleverdatum tussen 16 juli en 27 september, verlengen we de inleverdatum tot minimaal 5 dagen na de opening.

 

Foto: Deventer FotoKring/Pieter Leeflang

Gepubliceerd op: donderdag 05 juli 2018

De Gele Verhalenbus gaat weer rijden. Vijf jaar lang was de Bibliotheek Deventer eigenaar van de Citroën HY die rondreed door heel Deventer om verhalen te vertellen en voorlezen te promoten. In maart dit jaar besloot de bibliotheek te stoppen met de exploitatie. Een aantal vaste voorleesvrijwilligers ontwikkelde een plan om de werkzaamheden voort te zetten wat resulteerde in de oprichting van Stichting Gele Verhalenbus. Op 4 juli droeg bibliotheekdirecteur Alice van Diepen de Gele Verhalenbus officieel over voorzitter Paul Nieland van de stichting.

Voor fans van de Gele Verhalenbus betekent het dat ze de bus weer kunnen inhuren om te komen voorlezen op hun school, kinderdagverblijf of waar ze maar willen. Meer informatie daarover is te vinden op de website: www.geleverhalenbus.nl

We wensen de Stichting Gele Verhalenbus veel succes en plezier bij het brengen van heel veel mooie verhalen.

Gepubliceerd op: dinsdag 03 juli 2018

Op woensdagmiddag 20 juni fietste ik naar de Hanzeweg 3 in Deventer. Ik was uitgenodigd door het Coöperatiefonds van de Rabobank Salland om een cheque in ontvangst te nemen voor het project ‘Erfgoed in de Bibliotheek’. Daarmee presenteren we de bijzondere collectie van de Athenaeumbibliotheek in de nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt. De eigentijdse presentatie biedt een breed publiek de kans om kennis te nemen van de bijzondere boekencollectie en boekhistorie van Deventer.

Een cheque in ontvangst nemen, dat doe ik niet iedere dag. Het was een bijzondere ervaring, temeer daar er veel vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties aanwezig waren die met elkaar een breed scala aan mooie maatschappelijke initiatieven vertegenwoordigden zoals de aanschaf van een rolstoelbus door de vrienden van het Dijkhuis in Bathmen of zonnepanelen op het dak van de tafeltennisvereniging in Deventer.
Via het Coöperatiefonds laat de Rabobank ieder jaar een deel van de winst terugvloeien naar de samenleving waardoor veel inwoners van Salland daarvan kunnen profiteren.

Met mijn cheque van maar liefst € 7500,- stapte ik tevreden weer op mijn fiets terug naar de bibliotheek, waar hij prijkt op het prikbord bij de koffieautomaat.

Alice van Diepen
Directeur

coperatiefonds2

Gepubliceerd op: dinsdag 26 juni 2018

Vanaf vandaag zijn we de trotse gebruikers van de nieuwbouw aan de Stromarkt. Op 25 juni kregen we de sleutel en kreeg de Bibliotheek Deventer officieel de toegang tot het pand. Directeur Alice van Diepen en Peter Waltmann, directeur van de NV Maatschappelijk Vastgoed ondertekenden de  overdracht. De aannemer gaat de komende periode nog aan het werk met wat ‘restpunten’, maar ook wij kunnen aan de slag. Dat betekent dat we beginnen met het inrichten van de ruimtes en het stukje bij beetje verhuizen naar de Stromarkt. 

Het is een bijzonder moment waar we jarenlang naar uitgekeken hebben. We hebben er zin in om de laatste fase in te gaan en al onze plannen, die nu nog op papier staan, daadwerkelijk vorm te geven. Maar het meest zien we natuurlijk uit naar het moment dat we onze deuren openen en wij iedereen kunnen laten zien hoe mooi het geworden is.

Nog even geduld.

sleutel oscar

sleutel trap

 


De Bibliotheek Deventer aan de Stromarkt per 25 juni. De bar van Oscar krijgt vorm en de trap is nu al een prachtige blikvanger. Foto's: Deventer FotoKring/Pieter Leeflang.