Resultaten 1 - 10 van 116

Gepubliceerd op: donderdag 28 februari 2019

Wij zijn trots dat onze bibliotheek aan de Stromarkt binnen een half jaar na de opening genomineerd is voor de titel Beste Bibliotheek 2019! Op 1 maart bracht wethouder Carlo Verhaar als eerste zijn stem uit omdat hij vindt dat wij de titel verdienen. Vind jij dat ook? Stem dan op onze bibliotheek via de stemsite

Dat wij genomineerd zijn heeft natuurlijk te maken met het mooie gebouw, maar dat is niet het enige. Nog belangrijker zijn onze activiteiten, medewerkers en vrijwilligers. Maar we hebben die nominatie vooral te danken aan jou! Want wat is een bibliotheek zonder bezoekers? Dat werkt niet. Directeur Alice van Diepen laat dat zien in ons filmpje.

Op weg

De nominatie laat zien dat we de goede weg ingeslagen zijn. Na jaren van voorbereiden en bouwen hebben we vorig jaar september de deuren geopend van de nieuwe hoofdvestiging aan de Stromarkt. Het moest een open bibliotheek zijn, waar iedereen welkom is en iedereen zich welkom voelt. Met alles wat je van een moderne bibliotheek mag verwachten: een mooie collectie, vriendelijk personeel, ruimte om te studeren, een plek om een goede kop koffie te drinken.

Voor alle Deventenaren

We vinden het belangrijk dat het een bibliotheek is voor, maar vooral van alle Deventenaren. In het moderne gebouw met veel open ruimtes bieden we een podium om ervaringen en ideeën te delen. Op deze moderne marktplaats voor kennis en inspiratie nodigen we Deventenaren uit om hun kennis en inspiratie te delen. Nu, na nog geen half jaar, hebben al veel Deventenaren deze uitnodiging aangenomen.

De bibliotheek bruist

De bibliotheek wordt volop gebruikt zoals wij het bedoeld hebben. Er worden verhalen verteld, er vinden ontmoetingen plaats en er wordt kennis gedeeld, die ook toevallige voorbijgangers en bezoekers inspireert. Boeken worden volop geleend en gelezen, studieplekken zitten vol, aan de leestafel worden dagelijks kranten gelezen en op het dakterras en in de tuin genieten mensen van de eerste zonnestralen van het jaar.

De beste bibliotheek zijn we samen met jou

De Bibliotheek Deventer is genomineerd en daarmee eigenlijk al onze gasten. Zonder hen zijn we niets. De bibliotheek maken we samen en de beste bibliotheek kunnen we alleen maar samen worden. Vanaf 1 maart kan er een maand lang gestemd worden. Kunnen we ook op jouw stem rekenen?

Stem op de Bibliotheek Deventer!

Stemmen kan ook in de Bibliotheek aan de Stromarkt, waar de hele maand een stemhokje staat met een iPad om je stem uit te brengen.

Foto's: Deventer FotoKring | Eric Woonink

stemmen1

stemmen 2

stemmen 3

stemmen 4

Gepubliceerd op: donderdag 28 februari 2019

Elke maand staat er in de bibliotheek een thema centraal. In maart is het thema De Vrouw. In deze maand vind je in displaymeubels boeken, muziek en films voor, over en door vrouwen en in onze activiteiten staat De Vrouw centraal.

Op 1 maart beginnen we met een expositie over twee bijzondere en daadkrachtige vrouwen. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Antsje Timmerman – Lenstra (SDAP) en Titia C Goedhuis – van der Ploeg (Economischen Bond) gekozen werden voor de gemeenteraad, in een tijd waarin vrouwen zelf nog niet mochten stemmen. Deze expositie is te zien in de Bibliotheek Centrum tot 22 maart.

Deze twee vrouwen moesten wel barsten van het zelfvertrouwen om zich kandidaat te stellen in een tijd dat mannen nog de dienst uitmaakten. Uit grootschalig onderzoek blijkt echter dat vrouwen wereldwijd minder zelfvertrouwen hebben dan mannen. Hoe komt dat? Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten? Coach Mariët van den Munckhof geeft daarover een interactieve presentatie op dinsdag 12 maart in de Bibliotheek Colmschate en op dinsdag 26 maart in de Bibliotheek Keizerslanden.

In Diepenveen geeft kruidendeskundige Marry Foelkel – van Middendorp een workshop over de invloed van voeding en kruiden op het hormonale systeem. In Bathmen vertelt Sylvia Mbabazi over het leven van de Afrikaanse vrouw, dat in veel opzichten niet te vergelijken is met het leven van een westerse vrouw. Er is een lezing over het werk van vrouwelijke kunstenaars door de eeuwen heen, een foto-expositie over moeders en hun zonen en minicolleges over historische vrouwen.

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en in de boekenweek is het thema De moeder de vrouw. Daarom kozen wij ervoor om deze maand De Vrouw in het zonnetje te zetten. Wil je weten wat er nog meer te doen is? Kijk dan in de agenda of kom gewoon eens langs op een van onze vestigingen.

Gepubliceerd op: woensdag 27 februari 2019

Van 8 maart tot en met 2 juni 2019 is de tentoonstelling ‘Het gezonde lichaam’ in de Proosdij te bezichtigen. Topstukken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek laten de ontwikkeling van kennis over het menselijk lichaam zien van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Een van de hoogtepunten uit de collectie is ‘De vrouw. Haar bouw en haar inwendige organen’ van Aletta Jacobs.

De Groningse Aletta Jacobs (1854-1929) zette zich als eerste vrouwelijke arts vooral in voor de gezondheid van vrouwen. Jacobs was bovendien feministe en voorvechtster van het algemeen vrouwenkiesrecht. In 1899 komen haar idealen voor gelijke rechten voor vrouwen en haar strijd voor seksuele voorlichting samen in haar boek De vrouw. Haar bouw en haar inwendige organen. Het was het eerste boek dat specifiek over het vrouwenlichaam en de gynaecologie ging, en bevatte bovendien beweegbare platen van de skeletbouw, spieren en organen van de vrouw. In het boek beschrijft Jacobs waarom te veel zwangerschappen slecht zijn voor het vrouwelijk lichaam en promoot ze het pessarium als voorbehoedsmiddel. Het boek oogstte veel kritiek in de Nederlandse samenleving van die tijd. Uiteindelijk werd het een succes en verschenen in de 20e eeuw diverse herdrukken, waarvan er twee in de Proosdij te bewonderen zijn.

Boeken over gezondheid en het menselijk lichaam zijn van alle tijden. In de middeleeuwen waren boeken over de medicinale werking van kruiden gewild. In de loop der eeuwen nam de kennis over de bouw van het lichaam en de werking van medicijnen sterk toe. Met de ontwikkeling van de wetenschap en techniek verschenen er steeds meer medische boeken en groeide de behoefte om het menselijk lichaam in kaart te brengen. Naast het boek van Aletta Jacobs zijn er nog 8 bijzondere historische boeken te bekijken in de tentoonstelling.

Gepubliceerd op: woensdag 27 februari 2019

Elke maand organiseert Taste of Jazz in samenwerking met bibliotheekcafé Oscar optredens van de allerbeste Nederlandse jazzmuzikanten in de bibliotheek. Elke maand een andere smaak. Taste of Jazz wil ook jongeren in contact brengen met jazzmuziek. Daarom mogen jongeren t/m 21 jaar gratis ‘proeven’ van de jazzconcerten in maart. Bestel je gratis kaarten op de website van Taste of Jazz.

Terwijl bibliotheekcafé Oscar geopend is voor de smaakpapillen, kunnen muziekliefhebbers elke maand in de bibliotheek een andere jazz-smaak proeven. Want er zijn nogal wat smaken. Het is niet gemakkelijk uit te leggen wat jazz eigenlijk is omdat de muziekstijl zoveel vormen kent en vaak een mix is van allerlei andere stijlen als Blues, Soul, Pop, Latin en Wereldmuziek. Muzikanten dagen elkaar in de jazz graag uit en improviseren vaak tijdens solo's. Daarom is het zo leuk om naar jazz te luisteren; je ontdekt altijd weer wat nieuws.

Twee optredens in maart

Op 17 maart treedt supertalent Nathalie Schaap op, een jonge bassiste/zangeres die nog niet zo lang geleden met een 9,5 afstudeerde aan het conservatorium. Ze wordt begeleid door twee gitaristen.

Op 24 maart treden maar liefst zeven jonge conservatoriumstudenten uit de hele wereld op in een gelegenheidsband. Een zangeres, drums, twee saxofoons, trompet, bas en piano zullen onder de naam 'The Jazz Ambassadors' de bibliotheek op zijn kop zetten.

Kaartverkoop

Live muziek hoeft niet duur te zijn. Kaarten voor Taste of Jazz kosten online € 10,00. Studenten krijgen 50% korting en kinderen tot en met 12 jaar zijn zelfs helemaal gratis. Kaarten kunnen worden gekocht via www.tasteofjazz.nl. De twee concerten in maart zijn voor jongeren t/m 21 jaar zelfs helemaal gratis.

Gepubliceerd op: donderdag 07 februari 2019

De nieuwe website DeventerWijzer is op 6 februari feestelijk gelanceerd. De website is er speciaal voor alle inwoners van Deventer en legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken in Deventer geregeld zijn. In de Bibliotheek Deventer nam wethouder Jan Jaap Kolkman de website officieel in gebruik, in aanwezigheid van ruim 80 geïnteresseerden en vertegenwoordigers van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties uit Deventer.

Wegwijzer naar wonen, welzijn en zorg

Wijkwinkel Deventer wordt DeventerWijzer. De online sociale kaart wijst de weg naar een organisatie, praktijk of hulpverlener die bij de hulpvraag past en legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken in Deventer geregeld zijn. De website helpt inwoners van Deventer om snel de weg te vinden en helpt professionals om hen de weg te wijzen naar organisaties en laagdrempelige hulp.

Wegwijzer naar activiteiten in de buurt

DeventerWijzer heeft ook een sociaal element. De site wijst de weg naar recreatieve, sportieve en gezellige activiteiten in de wijk. (Vrijwilligers)organisaties kunnen op de website hun eigen diensten, activiteiten en hulpaanbod vermelden. De website wordt beheerd door de Bibliotheek Deventer in opdracht van de gemeente Deventer.

www.deventerwijzer.nl

Deventerwijzer online foto Sebasitaan Nieuwboer

Foto: Sebastiaan Nieuwboer

Gepubliceerd op: vrijdag 01 februari 2019

Net als voorgaande jaren organiseerde de Bibliotheek Deventer ook dit jaar samen met Theater Bouwkunde een gedichtenwedstrijd, dit jaar met het thema “rust en vrijheid”. Jan van Laar liet zich door het wedstrijdthema inspireren. Hij schreef het gedicht ‘Bevrijding en berusting’ en won daarmee de 1e prijs in de categorie Volwassenen. Bij de jeugd won Petra Keijzer met haar gedicht ‘Vrijheid’. 

Bijna 50 dichters uit Deventer klommen in de pen en stuurden de mooiste gedichten in, waaruit een deskundige jury onder leiding van Jos Paardekooper 3 winnaars koos in de categorie Volwassenen. Zo’n 175 leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum dongen daarnaast mee naar de hoofdprijs in de categorie Jeugd.

Gisteravond, op de landelijke Gedichtendag die jaarlijks de aftrap vormt voor de Nederlandse Poeziëweek, droegen alle genomineerden hun gedichten voor in Theater Bouwkunde, waarna de prijzen werden uitgereikt.

Pieter Bas Kempe wist in de categorie Volwassenen met zijn gedicht ‘Sippenaeken’ de tweede prijs in de wacht te slepen. Op een gedeelde derde plek eindigden Astrid Aalderink met haar gedicht 'Off-line' en Piet van der Klis met zijn gedicht 'Dáárvoor dus'. In de categorie jeugd werden de tweede en derde prijs gewonnen door respectievelijk Elleke de Vries, die het gedicht ‘Het spijt me’ schreef, en Marilou van de Werken met haar gedicht ‘Ik zat aan de tafel’. 

Interessant was dat niet alleen het aantal inzendingen dit jaar aanzienlijk hoger lag dan andere jaren – ook de leeftijd van de deelnemende dichters lag anders. Waar de gemiddelde leeftijd van de deelnemers in de categorie Volwassenen vorig jaar nog op 65 lag, was deze dit jaar juist flink gedaald: 56 jaar gemiddeld. Dit had ermee te maken dat er dit jaar veel meer inzendingen binnenkwamen van jongeren. Een leuke trend!

De avond in Theater Bouwkunde werd gepresenteerd door Bep Spa, Jos Paardekooper, Petra Kremer en Babette Mulders. De prijzen werden uitgereikt door Wethouder Carlo Verhaar. Robin Bleeker verzorgde de avond muzikaal. Robin Bleeker is tekstdichter, maar kan het vaak niet laten zijn teksten op muziek te zetten. Op die manier worden ideeën teksten, en teksten liedjes. Het resultaat laat zich misschien nog het best omschrijven als taalcabaret.

Gepubliceerd op: donderdag 31 januari 2019

Zoals Oscar Wilde in zijn tijd stond voor vernieuwing, anders zijn en een tikkeltje opstandig, zo staat lunchroom OSCAR in de bieb ook voor nieuw en anders. Voor de bibliotheekbezoekers, maar ook voor alle andere mensen die zin hebben in koffie. Samen of alleen. Een taartje, lunch of een lekkere avondschotel. Een wijntje, biertje. Kortom: er even uit zijn maar je ook thuis voelen. Als bibliotheek zijn wij er trots op dat we een mooie, gastvrije en gezellige lunchroom onder ons dak hebben.

Van alles te beleven bij OSCAR

Elke donderdagavond wordt er speciaal gekookt door Tom Bloembergen. Tijdens TOM KOOKT betaal je €16,- voor een verrassend hoofd- en nagerecht. Reserveren is niet verplicht, maar wel prettig voor de medewerkers van OSCAR. Elke derde zondag van de maand om 15.00 uur is er Taste of Jazz in de bibliotheek. Kaarten zijn verkrijgbaar via Taste of Jazz of bij de kassa van OSCAR op de dag van Taste of Jazz. Elke koopzondag organiseert OSCAR À la kaart; een gezellige spelletjesmiddag van 12.00 tot 17.00 uur. OSCAR verzorgt ook catering voor groepen, zowel in de bibliotheek als in de lunchroom.

Openingstijden en contact

OSCAR in de bieb is van maandag tot en met vrijdag open van 9:00 tot 20:00 uur, op zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur en op koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur.

Email:
Mobiel: 06 4172 7356

Of volg OSCAR op Facebook of Instagram

oscar logo

Gepubliceerd op: donderdag 31 januari 2019

Kom langs in de Mensenbieb

Bestaan er nog echte edelmannen? Hoe is het om dakloos te zijn? Wat heeft een veteraan allemaal te vertellen? Of een vluchteling? Op 16 februari biedt de Bibliotheek Deventer de mogelijkheid om in gesprek te gaan met bijzondere mensen.

Elke maand staat er in de Bibliotheek Deventer een ander thema centraal. In februari is het thema ‘Collectie’. Boeken, muziek, films, activiteiten en bijeenkomsten in februari staan zoveel mogelijk in het teken van het thema Collectie. Op zaterdag 16 februari wordt de bibliotheekcollectie aangevuld met ‘levende boeken’.

Leen een levend boek

Mensen zijn van nature nieuwsgierig, maar houden vaak hun vragen toch voor zich. In de Mensenbieb hoeft dat niet. De Mensenbieb is een bibliotheek… met mensen, waar je levende boeken ‘leent’. De levende boeken zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Iedere bezoeker kan zijn of haar nieuwsgierigheid de vrije loop laten. De Mensenbieb brengt mensen letterlijk met elkaar in gesprek en draagt daardoor bij aan verbinding en meer wederzijds begrip in onze samenleving. Zoals je in de bibliotheek een boek leent, zo ‘leen’ je in de Mensenbieb een ander mens.

In gesprek met een edelman of een veteraan

Uit de collectie kies je een mens met een bijzonder verhaal. Zonder betaling mag je 20 minuten met hem of haar spreken. Je hoort de verhalen die schuilgaan achter een naam, een woord, een gezicht. Mensenbieb-ontmoetingen kunnen je blik verruimen en werelden openen waar je geen weet van hebt. In de collectie van de Mensenbieb in Deventer vind je onder andere een edelman, een veteraan, een vluchteling en een dakloze. Na afloop van het gesprek heb je even met andermans ogen naar de wereld gekeken. Ben je geboeid geraakt door het verhaal dat je hebt gehoord? Vraag dan de bibliotheekmedewerkers naar boekentips die aansluiten bij het thema waarover je hebt gepraat.

Mensenbieb in Deventer

De Mensenbieb is geopend op zaterdag 16 februari van 14.00 – 16.15 uur in de bibliotheek aan de Stromarkt. Dit programma vindt plaats in het kader van de campagne Lees met andermans ogen van De Leescoalitie.

 Reserveren

Je kan je levende boek reserveren bij de Mensenbieb.

Gepubliceerd op: donderdag 31 januari 2019

Balkan Blues, dat is de titel van het nieuwe boek dat Samir Maglajlic op zaterdag 26 januari kwam presenteren in de Bibliotheek Centrum. Het is een boek over oorlog en over mensen, waarin de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo een centrale plek inneemt. De boekpresentatie in de Bibliotheek Centrum was voor Samir een logische keus. Het hart van de stad, een plek waar alle mensen samenkomen om te leven, te ontmoeten en te leren. “En het is ook nog eens midden tussen de boeken. Het past perfect.”

Samir wilde met het boek Balkan Blues niet alleen zijn eigen verhaal vertellen, maar vooral ook dat van anderen. Zo kon het gebeuren dat ook de levens van Amela Hadzimejlic, Mirsad Catic en Nick Teunissen op papier werden gezet, ieder op zijn of haar eigen manier geraakt door het oorlogsgeweld in Sarajevo, waar ten tijde van het beleg gemiddeld 329 bominslagen per dag plaatsvonden. “Het is moeilijk om oorlog te begrijpen wanneer je het niet zelf hebt meegemaakt,” legt Samir uit. “En net zoals het moeilijk is voor mensen die niet in oorlog hebben geleefd om mensen in oorlog te begrijpen, snappen mensen in oorlog mensen die de oorlog niet kennen niet altijd.” Hij hoopt dat mensen die het boek hebben gelezen, mensen die in oorlog leven of hebben moeten leven een beetje beter zullen begrijpen. “Ik wil dat mensen weten wat oorlog écht is, wat het betekent om weg te moeten vluchten uit je eigen land.”

Velen tientallen betrokkenen dromden op zaterdagmiddag samen op het Marktplein van de Bibliotheek om naar het verhaal van Samir te luisteren. Onder hen ook Amela, wiens verhaal verteld wordt in het boek. Zij was speciaal voor de presentatie van het boek vanuit Sarajevo naar Deventer gekomen. Alice van Diepen, directeur van de Bibliotheek Deventer, nam tijdens de presentatie het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.

Hoewel de gebeurtenissen in het boek zich ver van onze stad voltrokken, waren er veel Deventenaren betrokken bij de totstandkoming van het boek. Bijvoorbeeld Charles Michels, die het boek voorzag van prachtige illustraties en Corps9 Publishers, die de uitgave verzorgde. De opbrengst van het boek is eveneens bestemd voor Deventer: die gaat naar de kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis. “Ik vind het belangrijk om iets terug te geven aan Nederland,” zegt Samir hierover. “En kinderen zijn het kwetsbaarst.”

De vrouw van Samir, Nevzeta, bracht tijdens de presentatie een lied ten gehore. “Muziek past bij mij en bij dit boek,” aldus Samir. Vandaar ook de titel: Balkan Blues. “De Blues is een muziekstijl die zijn oorsprong vindt in de muziek die slaven in het zuiden van Amerika maakten. Het bood mensen een manier om zich te uiten en het lijden te verzachten. Net als mijn boek gaat over verdriet, hoop en het hervinden van perspectief.”

Balkan Blues is vanaf nu te koop bij Boekhandel Praamstra en online te bestellen via Stichting Elma.

Gepubliceerd op: donderdag 31 januari 2019

Elke maand staat er in de bibliotheek een thema centraal. In februari is het thema Collectie. De geschiedenis van de collectie van de bibliotheek begon met boeken, kranten en tijdschriften. Inmiddels vind je er voor elk wat wils: van boeken tot films, van games tot e-books. In de totale collectie van alle Nederlandse bibliotheken vind je ruim 4,3 miljoen items.

Tot de jaren ’80 bestond de collectie vooral uit boeken, kranten en tijdschriften. Vanaf de jaren ’80 doen nieuwe media hun intrede: audiovisuele media, computerprogramma’s voor thuis, gesproken boeken, video’s, cd’s, cd-roms, dvd’s. In 1984 start de bibliotheek Deventer met het uitlenen van twee huiscomputers: de Commodore 64. De computer wordt samen met een cassetterecorder, 3 boeken en educatieve gebruiksprogramma’s in een koffer meegegeven. 1 week lenen kost 20 gulden, 2 weken kost 35 gulden. Er ontstond al snel een wachtlijst.

Inmiddels staan er verspreid door de bibliotheek meerdere computers die gratis te gebruiken zijn en is informatie razendsnel binnen handbereik. De collectie van bibliotheken in Nederland biedt voor elk wat wils: boeken, e-books, luisterboeken, gesproken boeken, muziek, bladmuziek, films, software en games. De complete collectie van alle bibliotheken in Nederland vind je, waar anders, online. Blader door het totale bezit van álle Nederlandse Bibliotheken. Verbaas je over de rijkdom van onze collecties. Ga eens lekker snuffelen in onze online collectie. Of kom gewoon langs natuurlijk!