Voorjaarstentoonstelling Huis van het Boek

Huis van het Boek viert dit voorjaar van 22 maart t/m 23 juni 2019 de schoonheid van Art Nouveau-boeken. Centraal staan de boeken die in deze stijl in Nederland zijn gemaakt tussen ca. 1890 tot 1910. De tentoonstelling ‘De Bijzondere Band. Art Nouveau-boeken van Dijsselhof, Lion Cachet en Nieuwenhuis’ stelt het werk van drie pioniers centraal. De tentoonstelling is samengesteld door Freek Heijbroek, oud-conservator Rijksmuseum, en Kasper van Ommen, medewerker Bijzondere Collecties UB Leiden. Drie pioniers, verbonden in vriendschapGerrit Willem Dijsselhof, Carel Adolph Lion Cachet en Theo Nieuwenhuis hebben - samen met een aantal collega’s die in de tentoonstelling ook aan bod komen - van ca. 1890 tot 1910 gezorgd voor de hoogtijdagen van het boek als esthetisch object. Te zien zijn o.a. het unieke met de hand ingekleurde exemplaar van Kunst en samenleving van Dijsselhof en de portefeuillekast van Nieuwenhuis met daarin de luxe uitvoering van de Rembrandt-portefeuille die Lion Cachet in 1898 maakte ter gelegenheid van de inhuldiging van prinses Wilhelmina als vorstin. De ontwikkeling van deze drie kunstenaars liep enige tijd gelijk op: ze kenden elkaar van de opleiding in Amsterdam en waren vrienden. Kunsthandel E.J. van Wisselingh zette een meubelwerkplaats voor de drie op, waar ze gezamenlijk werkten. De technieken die het drietal toepaste bij hun boekbanden, gebruikten ze ook in hun interieurdecoratie. In een tijd van toenemende industrialisatie nam de belangstelling voor ambachten en vakwerk toe. Dit zorgde ervoor dat er boeken werden gemaakt met ongekende aandacht voor detail en schoonheid. Een bijzonder aspect in hun werk is het gebruik van technieken en patronen uit de volkskunst, zoals houtsneden en batiktechniek. Wereld Art Nouveau Dag en andere activiteitenOp maandag 10 juni is het Wereld Art Nouveau Dag. Van 5 tot 10 juni 2019 vindt in Den Haag daarom het Art Nouveau Festijn plaats, waaraan Huis van het Boek en ook andere Haagse instellingen en organisaties deelnemen. Ook worden er tijdens de looptijd van de tentoonstelling lezingen georganiseerd in samenwerking met Studium Generale van de Universiteit Leiden. Bezoekers kunnen zelf aan de slag in de workshops in de museumdrukkerij.Huis van het BoekHuis van het Boek is de samenwerking van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek. Voor deze tentoonstelling zijn topstukken uit die collecties aangevuld met prachtige boeken en toegepaste grafiek uit verzamelingen, zoals van de Universitaire Bibliotheken Leiden en het Koninklijk Huisarchief.Meer informatie: Huis van het Boek.