Printen, kopiëren en scannen

Instructies voor het printen:
Let op: voordat je gaat printen moet je zorgen dat je genoeg tegoed op je pas of printbon hebt staan. Denk dus vóór aanschaf van je printtegoed na over het aantal pagina's dat je zou willen printen. Actuele printtarieven vind je onderaan deze pagina.

Stap 1
Allereerst moet je beslissen hoe je wilt betalen voor je printtegoed. Dit kan op twee manieren:

 • Je kan je bibliotheekpas opladen bij een pinstation. Je kan vervolgens voor je printopdracht betalen via je bibliotheekpas.
 • Heb je geen bibliotheekpas of wil je er liever geen tegoed op zetten? Dan kan je bij een pinstation kiezen voor "Tegoedbon kopen". Je betaalt dan met de code op je tegoedbon.
 • Zorg dat je genoeg tegoed koopt voor de gehele printopdracht.

Stap 2 
Geef je printopdracht door aan de printer van de Bibliotheek. Je kiest in de printerlijst voor "Printen_Zwart" voor zwart-wit afdrukken en voor "Printen_Kleur" voor afdrukken in kleur.

Stap 3
Een pop-up melding verschijnt (dit kan heel even duren). 

Vul in het pop-up scherm in het vakje "Lenersnummer/Tegoedbon" je code in. Bij een tegoedbon is dit de code die op je bon staat. Gebruik je je bibliotheekpas, dan is dit het nummer dat daar op staat.

Een wachtwoord invullen is nodig, het wachtwoord is de code van vier cijfers die staat op je tegoedbon. 

Klik vervolgens op "Accepteren". De opdracht verdwijnt nu naar de printer.

Tip: de printer staat een eindje verder: de computer kan vergrendeld worden wanneer je wegloopt. Om dit te doen klik je op het icoontje met het slot op de startpagina.

Stap 4
Loop naar de printer (het maakt niet uit bij welke printer je de opdracht opvraagt). Daar aangekomen scan je je pas of tegoedbon onder het rode lampje bij de printer. Je krijgt een scherm te zien met verschillende gekleurde vakjes.

 • In het rode vakje rechtsboven zie je het tegoed dat op je pas of tegoedbon staat.
 • Met het groene knopje "afdrukken" ga je naar de door jou doorgevoerde printopdracht(en).
 • Met de blauwe knop aan de linkerkant kan je kopiëren.

Stap 5
Om een opdracht vanaf een computer te printen druk je op het groene knopje "afdrukken". Vervolgens selecteer je in het volgende scherm de door jou gewenste afdrukopdracht. Met de groene knop kan je hem printen.

Stap 6
Vergeet niet wanneer je klaar bent "terug naar startscherm" en vervolgens "gebruiker afmelden" te kiezen in het menu. Op die manier zorg je ervoor dat niemand anders bij jou printopdrachten / tegoed kan.

Als er tegoed over is blijft dit op de pas/bon staan (zorg er wel voor dat de bon netjes blijft i.v.m. de leesbaarheid van de code).


Instructies voor het kopiëren:

Stap 1
Bedenk je hoeveel en in welke kleur je wil kopiëren. N.a.v. deze informatie kan een tegoed worden gekocht op een pinstation. Een zwart-wit kopie op A4 formaat kost €0,10, in kleur is dit €0,50. 

Stap 2
Scan je bon/lenerspas onder het rode lampje naast het apparaat.

Stap 3
Druk op de knop ‘Kopiëren’. Hiermee maak je contact met het apparaat.

Stap 4
Leg je item onder de klep:

 • Selecteer welke optie (zwart-wit, kleur, A3, etc).
 • Toets het aantal exemplaren in.
 • Tip: links in het scherm kan men een voorbeeld oproepen van het document als check of de kopie goed ligt.
 • Druk op de groene knop.

Stap 5
Bij succesvol kopiëren:

 • Vergeet je niet af te melden op het touchscreen onder de scanner.
 • Als er tegoed over is blijft dit op de pas/bon staan (zorg er wel voor dat de bon netjes blijft i.v.m. de leesbaarheid van de code).


Kopieer- en printtarieven

De Bibliotheek is cashless; dat betekent dat er geen contant geld in omloop is. Om te betalen voor printen (of kopiëren) heeft de gast een tegoed nodig op de bibliotheekpas of kan hij een speciaal printbonnetje met streepjescode aanschaffen bij een pinstation in de bibliotheek. Onze pinstations zijn te vinden op de begane grond en op de eerste verdieping.

De tarieven voor printen en kopiëren zijn als volgt:

 • A4 zwart/wit €0,10 per pagina
 • A4 kleur €0,50 per pagina
 • A3 zwart/wit €0,20 per pagina
 • A3 kleur €1,00 per pagina


Instructies voor het scannen

Scannen in de Bibliotheek is in principe gratis, maar voor het activeren van het scanapparaat heb je een tegoed nodig van €0,10. Dit tegoed blijft na gebruik op je bon staan. Wel heb je een bibliotheekpasje of printbon nodig om de scanner te activeren. Via onze scanner stuur je documenten als PDF naar je e-mail.

Om te scannen volg je de volgende instructies.

Stap 1
Scan je pas of printbon onder het rode lampje.

Heb je geen pas, dan kan je een printbon halen bij een pinstation in de Bibliotheek. Kies in het menu van de pinstation voor "Tegoedbon kopen". Het geld op de bon kan je bewaren voor een later moment (bijvoorbeeld voor het maken van een kopie), er wordt namelijk geen geld van de bon afgeschreven bij het scannen.

Stap 2
Druk op kopiëren. 

Stap 3
Leg je document onder de scanner. 

Stap 4
Druk op het display van de printer op "verzenden". 

Stap 5
Druk op het display van de printer op "e-mailadres invoeren". 

Stap 6
Voer je e-mailadres in en bevestig met "OK". 

Stap 7
De printer geeft nu aan dat hij gereed is voor verzenden. Druk op de groene knop.

Stap 8 
De scan is verzonden naar het door jou ingevoerde e-mailadres.