Let op: de lift in de Bibliotheek Colmschate is defect. Excuses voor het ongemak.

Vraag en Leer

In cijfers

Een leven lang ontwikkelen

Als je moeite hebt met lezen en schrijven, is het vaak lastig om informatie over gezonde voeding te kunnen vinden en begrijpen. Daarom startte de Bibliotheek in 2024 met het gezondheidsproject ‘Voel je goed!’. Een half jaar lang kwam een groep deelnemers wekelijks bij elkaar en leerde in eenvoudige taal over verantwoorde voeding en een gezondere leefstijl.

Voor deelnemer Rosalie bleef het daar niet bij. Ze deed vervolgens de EHBO-reanimatiecursus en is nu gekoppeld aan Taalmaatje Lineke. Mooie voorbeelden van het rijke aanbod dat de Bibliotheek biedt om mensen te stimuleren zich een leven lang te blijven ontwikkelen. 

Elke week kom ik blij thuis

'Ik kan wat ik wil beter uitleggen.' 'Ik kan meer contact maken met Nederlandse mensen.' 'Ik heb nu nieuwe woorden om te leren en praat beter dan vroeger.' Zomaar een greep uit de reacties van anderstalige deelnemers als ze vertellen wat het ze oplevert als ze wekelijks meedoen aan de Lees-Praatgroep. Doordat deelnemers beter leren luisteren, spreken en lezen, groeien ze in hun persoonlijke ontwikkeling en ervaren zij dat ze beter meedoen in de samenleving.    

Oefenen in Rivierenwijk

Elke dinsdagochtend komen de deelnemers van het Oefenplein naar het Huis van de Wijk om hun computer- en/of taalvaardigheden te verbeteren. De groep bestaat uit Nederlanders en nieuwkomers, met bekende en soms nieuwe gezichten. Begeleid door een vrijwilliger van het buurthuis én van de Bibliotheek, kunnen de deelnemers oefenen en vragen stellen. Bijvoorbeeld over hoe je een adreswijziging digitaal aan de gemeente kunt doorgeven. De koffie staat voor iedereen klaar en het is altijd gezellig. 

Digitaal meedoen

In 2024 was het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) opnieuw een succes. We ontvingen 442 bezoekers, een toename van ruim 26% ten opzichte van 2023. Zij stelden samen bijna 500 vragen. Daarnaast zijn we gestart met een pilot in Colmschate Noord en Zuid en de Rivierenwijk. Met twee van de drie locaties gaan we door in 2025. Hiermee kunnen we onze dienstverlening verder uitbreiden en nog meer mensen ondersteunen op het gebied van digitale zelfredzaamheid. 

Sociale kaart in beweging

Al jaren beheert de Bibliotheek de digitale sociale kaart van de gemeente: DeventerWijzer; die inwoners de weg wijst in het domein van wonen, welzijn, zorg en geldzaken. Sinds dit jaar is de sociale kaart in beweging: het aantal organisaties is teruggebracht en de kaart toont nu vooral lokale organisaties. De opschoonactie is onderdeel van een grotere transformatie van de sociale kaart, die in 2025 verder vorm krijgt. 

Laaggeletterdheid in beeld

Video gemaakt door: Marlies Bakker, tweedejaarsstudent Windesheim.