Bibliotheek Deventer in Italië voor grootouderdag

Kim Willemsen won in oktober 2018 de Opa en Oma-dag wedstrijd in de Bibliotheek Deventer. De prijs was een reis naar Italië. Op zondag 5 mei vertrok ze voor een onvergetelijke reis, mét een enthousiaste delegatie van de bibliotheek.

Het reisgezelschap bestond uit Kim en haar vader Dennis, Charles Lansdorp (initiatiefnemer) en een delegatie van de Bibliotheek Deventer: Marieke Rienstra, Ojon van Strijland en Agnes Schimmelpenninck. Het is niet voor niks dat de reis naar Italië voerde. In Italië spelen grootouders van oudsher een belangrijke rol binnen de familie en is Festa Dei Nonni (feest van opa en oma) een officiële feestdag. Op Festa Dei Nonni zetten Italiaanse bambini hun oma en opa in het zonnetje.

Levenswijsheden doorgeven

In 2018 werd de 5e Opa en Oma-dag in de bibliotheek gevierd. De bibliotheek wil met het project de aandacht vestigen op de band tussen grootouders en hun kleinkinderen. Ook wil de bibliotheek het doorgeven van levensverhalen en levenswijsheden van generatie op generatie stimuleren. Ieder jaar hoort daar een wedstrijd bij voor kinderen. Honderden leerlingen uit het basisonderwijs in Deventer interviewden hun grootouders en versierden een mooi vriendenboekje met hun verhaal. Kim won met haar vriendenboekje de hoofdprijs: een reis naar Italië.

Officiële ontvangst in het Parlement van Lombardije

Van 5 t/m 8 mei was Kim in Italië met op 7 mei een druk programma voor het hele reisgezelschap. De dag begon met een officiële ontvangst in het Parlement van Lombardije, waar het belang van de band tussen kinderen en ouderen werd toegelicht. Daar maakten zij kennis met Samuele Astuti, senator van de regio Lombardije. Het parlement van Lombardije gaat onderzoeken hoe zij een project als de Deventer Opa en Oma-dag kunnen organiseren.

Daarna was het tijd voor een rondleiding door Casa Di Verdi. In dit rusthuis in een paleis wonen ruim 60 gepensioneerde muzikanten samen met jonge muziekstudenten. Zij ondernemen muzikale activiteiten en leren van elkaar. Vervolgens waren Kim en haar reisgezelschap te gast op de ambassade in Milaan ter ere van Koningsdag, waar zij speciaal welkom werden geheten door de Nederlandse consul-generaal Johan Verboom en de Nederlandse ambassadeur Joost Flamand. Bij elke ontmoeting werd benadrukt hoe belangrijk een goede band tussen verschillende generaties is.

Felinifoundation

Charles Lansdorp woont in Italië en is een van de initiatiefnemers van de Italiaanse feestdag Festa Dei Nonni. Vanuit de door hem opgezette Felinifoundation heeft hij deze feestdag naar Nederland gebracht. De foundation is actief in meerdere Europese landen en heeft als doel de communicatie tussen generaties te bevorderen en wil in heel Europa een Festa Dei Nonni realiseren.